Το βρετανικό TasteAtlas είναι μια “εγκυκλοπαίδεια γεύσεων”, όπως αυτοπροσδιορίζεται, ένας παγκόσμιος άτλας παραδοσιακών πιάτων, τοπικών υλικών και εστιατορίων.
Η ομάδα του έχει χαρτογραφήσει πάνω από 10.000 φαγητά και ποτά σε όλο τον πλανήτη και προσπαθεί να αναδείξει και γεύσεις και συνταγές που δεν είναι τόσο δημοφιλείς. Αυτή τη στιγμή το TasteAtlas, θεωρείται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς οδηγούς για φαγητό με τεράστια απήχηση στα social media.
Οι λίστες του site διαμορφώνονται βάσει του μέσου όρου βαθμολογίας που δίνουν οι χρήστες του, που δοκιμάζουν τα πιάτα και τις γεύσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα.
Στην ψηφοφορία του 2022 μάλιστα, η ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε δεύτερη στον πλανήτη, πίσω από την ιταλική, ενώ ακολουθούν η ισπανική, η γιαπωνέζικη και η ινδική. Ως “best rated food” για την Ελλάδα, αναφέρεται δε, το λάδι Καλαμάτας, ενώ το φυστίκι Αιγίνης, τα ροδάκινα Νάουσας, το σαγανάκι και ο ντάκος, ακολουθούν.
Το σαγανάκι μάλιστα έχει την… “τιμητική” του, αφού πρόσφατα ψηφίστηκε ως το δεύτερο καλύτερο πιάτο τυριού στον πλανήτη, από τους χρήστες του “Άτλαντα”. Στην 33η θέση είναι η τυροκαυτερή, και στην 49η, οι τυροκροκέτες, ανάμεσα σε 50 “εδέσματα”.
“Ενώ οι τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο “σφιχτό” τυρί που λιώνει καλά, χωρίς να χάσει το σχήμα του”, σημειώνει το site. Αναφέρεται ακόμη, πως συνοδεύεται καλά από αλκοολούχα παραδοσιακά ποτά, όπως το ούζο. Το TasteAtlas γράφει ακόμη πως το σαγανάκι είθισται να σερβίρεται στις ΗΠΑ, “φλαμπέ”, και “σβήνεται” με χυμό λεμονιού.
Στην πρώτη θέση της λίστας, έρχεται το Raclette, ο “βασιλίας” των τυριών που σερβίρονται ζεστά. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παραδοσιακό Ελβετικό πιάτο βασισμένο σε ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται στις γαλλικές και ελβετικές Άλπεις. Εξαιρετικά δημοφιλές στη χιονοδρομική περιοχή Valais και σε άλλα μέρη των Ελβετικών Άλπεων, θρυλείται πως εφευρέθηκε από τους Ελβετούς βοσκούς του βουνού που μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά, ψήνοντας πατάτες. Ενώ οι πατάτες ψηνόντουσαν στη φωτιά, έβαζαν κοντά στη ζέστη ένα μεγάλο κομμάτι τυρί. Καθώς έλιωνε σταδιακά η εξωτερική πλευρά του, έξυναν το λιωμένο τυρί με ένα μαχαίρι και το άλειφαν στις ψημένες πατάτες.
Σήμερα, η φωτιά έχει αντικατασταθεί από διαφορετικά σκεύη που προσομοιάζουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του raclette. Τα πιο συνήθη είναι ένα σύστημα που κρατάει ένα μεγάλο κομμάτι ή μισό κεφάλι τυρί κάτω από ένα θερμαντικό στοιχείο (Raclette Melter). Μια άλλη παραλλαγή, που επιτρέπει το λιώσιμο ατομικών μερίδων τυριού και, παράλληλα, το ψήσιμο λαχανικών, κρέατος, κοτόπουλου, ώστε να σερβιριστούν μαζί με το λιωμένο τυρί, είναι η σχάρα Raclette Grill.
Έτσι το ψήσιμο του raclette, προσφέρεται για “κοινωνικές βραδιές”, με την παρέα να συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι και να μαγειρεύει επί τόπου το δείπνο της.
Σημειώνουμε ότι για την Ελλάδα το Taste Atlas έχει ως καλύτερο εστιατόριο ένα από τα Χανιά, το εστιατόριο “Αντικριστό”, στην Ελευθερίου Βενιζέλου.