Μάλιστα, ο υπουργός περιβάλλοντος κι ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Open TV ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα αυξηθεί η ΔΕΗ», είπε με αφορμή τα όσα διέρρευσαν από τον πρόεδρο της ΔΕΗ χθες (16/1) ότι έρχονται μειώσεις στις εκπτώσεις κι αυξήσεις στα τιμολόγια.
«Κατηγορηματικά, δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Η τιμή έχει μειωθεί το ’17 και το ’18 βάσει Eurostat, λόγω ανταγωνισμού. Τώρα πια η ΔΕΗ έχει το 80% και το 20% οι ανταγωνιστές. Γι αυτό το λόγο έχει γίνει βελτίωση τιμών και η ΔΕΗ από την πλευρά της, κάνει εκπτώσεις για να κρατάει το νοικοκυριό».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στις υπόλοιπες χρεώσεις δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση: «Τα εμπορικά της ΔΕΗ όμως, δεν αφορούν την κυβέρνηση. Δεν θα γίνουν αυξήσεις και προ διμήνου που έγινε η σχετική συζήτηση, το θέσαμε.
Τα εμπορικά κομμάτια, αυτά που κάνει η ΔΕΗ με το 1 € στα τιμολόγια και τα λοιπά, είναι δικά τους θέματα, δεν επεμβαίνει η κυβέρνηση. Όμως, το ρεύμα αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση» είπε ο κ. Σταθάκης.
Τι λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ
Μπορεί ο Υπουργός να λέει ότι δε θα υπάρξουν αυξήσεις, όμως ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ έχει διαφορετική άποψη.
«Η ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις. Χρειάζεται αύξηση στα τιμολόγια η οποία θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και δικαιότερη».
Αυτά επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι το ποσοστό της αύξησης θα είναι μονοψήφιο και τονίζοντας ακόμη ότι θα είναι πιο δίκαιο και αποτελεσματικό να προστεθεί στα τιμολόγια ρήτρα οριακής τιμής του συστήματος (είναι η τιμή χονδρικής που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), αντί για την ρήτρα ρύπων (δηλαδή, το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή), που είχε συζητηθεί πρόσφατα. Παράλληλα, είναι υπό εξέταση η μείωση του ποσοστού επιβράβευσης των συνεπών στις πληρωμές καταναλωτών το οποίο σήμερα είναι 15%.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προσδιόρισε χρονικά τη λήψη των αποφάσεων για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων στο επόμενο δεκαπενθήμερο και τη συνέδεσε με τις επαφές που προγραμματίζονται το Φεβρουάριο με διεθνείς επενδυτές για την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές η οποία αποσκοπεί στην άντληση 250-300 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει το Μάιο. Έξοδος η οποία για να είναι επιτυχής θα χρειαστεί βελτίωση του περιθωρίου προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της επιχείρησης (EBITDA).
Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι τελικοί πελάτες, δηλαδή, οι οφειλές καταναλωτών που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών τους ή έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο. Πρόκειται για 600.000 καταναλωτές η οφειλή των οποίων κυμαίνεται στα 800 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στη μέση και χαμηλή Τάση στο επίπεδο του 1,7 δισ. ευρώ.