της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, παρών στις τακτικές ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών, σχολιαστής-αναλυτής μπροστάρης στα της πανδημίας και συχνά πυκνά στα τηλεοπτικά παράθυρα, έχει αποτυπωθεί στο μυαλό του πολίτη ως σύμβολο της κατάστασης που βιώνουμε, βλέποντας τον συνεχώς μπροστά του και ακούγοντας όσα υποστηρίζει. Όσα υποστηρίζει, ωστόσο, δεν έχουν αποδειχθεί αληθή ούτε επιβεβαιωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.Δε χρειαζόμαστε άλλους Μαγιορκίνηδες. Δε χρειαζόμαστε άλλους επιστήμονες σε ρόλο πολιτικών άτυπα. Χρειαζόμαστε σοβαρό επιστημονικό λόγο.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Πρόκειται για ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της πανδημίας, κι όμως ελάχιστα τα Μέσα έχουν εστιάσει συγκεντρωτικά στα λεγόμενα του, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, που πολλάκις έχει σχολιαστεί για όσα αμφιλεγόμενα και αντιφατικά έχει υποστηρίξει.
Ο κ. Μαγιορκίνης, παρών στις τακτικές ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών, σχολιαστής-αναλυτής μπροστάρης στα της πανδημίας και συχνά πυκνά στα τηλεοπτικά παράθυρα, έχει αποτυπωθεί στο μυαλό του πολίτη ως σύμβολο της κατάστασης που βιώνουμε, βλέποντας τον συνεχώς μπροστά του και ακούγοντας όσα υποστηρίζει. Όσα υποστηρίζει, ωστόσο, δεν έχουν αποδειχθεί αληθή ούτε επιβεβαιωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Τι να πιστέψει ο πολίτης λοιπόν;
Πολλά έχουν γραφτεί για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Λάθη, αντιφατικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τον κόσμο, αντιεπιστημονικά «μέτρα προστασίας», κόστος για την τσέπη του πολίτη, ψέματα… Ψέματα που έχουν ειπωθεί με το πρόσχημα του «είναι πρωτόγνωρη κατάσταση», ψέματα που έχουν εκτοξευθεί κι από ανθρώπους που θα έπρεπε να εμπνέουν εμπιστοσύνη με τα ιατρικά επιχειρήματά τους κι όχι να φάσκουν και να αντιφάσκουν. Ναι, σίγουρα πολλά πρόσωπα σκεφτήκατε. Και όχι άδικα.
Έχουμε φτάσει στο «έχω χάσει το μέτρημα» κύμα της πανδημίας, στη μετάλλαξη ονόματι Όμικρον και το εμβολιαστικό πρόγραμμα -για το οποίο καμία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης δεν έγινε- έχει κολλήσει. «Ψέκες» θα πουν κάποιοι. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Κάποιοι θεωρούν ότι με το εμβόλιο θέλει να μας ελέγξει με τσιπάκι ο Bill Gates, ότι έχει τον αντίχριστο, ότι αλλοιώνει το DNA… Όμως ένα ποσοστό ανεμβολίαστων φοβάται. Και ο φόβος είναι όπλο. Είναι δύναμη. Σε κινεί ή σε ακινητοποιεί. Και περιμένεις λογικά επιχειρήματα, επιστημονικά, ιατρικά. Λόγια και ανθρώπους να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ανάμεσα σ’ αυτά, από την κυβέρνηση έχει επιλεχθεί και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος:
- Αύγουστος 2020 – Μαγιορκίνης: Αυτό το σχεδιάγραμμα αποδεικνύει γιατί οι 20 μαθητές ανά τάξη δεν επηρεάζουν την μείωση μετάδοσης κορονοϊού
- Σεπτέμβριος 2020 – «Το καλοκαίρι του 2021 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα – Τι θα γίνει με το εμβόλιο»
- Ιανουάριος 2021 – Γκίκας Μαγιορκίνης: Ίσως και να μην δούμε τρίτο κύμα – Μεγάλη ύφεση της πανδημίας με ανοσία 40-50%
- Απρίλιος 2021 – Μαγιορκίνης στο in.gr: Αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από τον Μάιο,«τείχος ανοσίας» το καλοκαίρι, φθινόπωρο χωρίς μάσκες
- Απρίλιος 2021 – Μαγιορκίνης: Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς
- Ιούλιος 2021 – Μαγιορκίνης: Ως τον Δεκέμβρη το “τείχος ανοσίας”- Τέλος σε μέτρα το καλοκαίρι του 2022
- Σεπτέμβριος 2021 -Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Σε φάση συρρίκνωσης η πανδημία στη χώρα μας
- Σεπτέμβριος 2021 – Μαγιορκίνης: Τον Οκτώβριο η αύξηση κρουσμάτων, δεν θα ξεφύγει η πανδημία
- Ιανουάριος 2022 – Γκ. Μαγιορκίνης: «Η Όμικρον θα είναι σύντομη, θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι»
Τον Νοέμβριο του 2021 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών «αδειάζει» τον Μαγιορκίνη για τη συνδυαστική χορήγηση εμβολίων. Ο καθηγητής Αιματολογίας της ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στο Kontra, απόψε Δευτέρα είπε: «Δεν ξέρω πώς κρίνει ο κύριος Μαγιορκίνης ότι σε 10 μέρες θα πέσει το επιδημικό κύμα. Δεν είναι να παίρνουμε και πολύ σοβαρά τις τοποθετήσεις του, θυμηθείτε εκείνα τα σχεδιαγράμματα για τα σχολεία».
Δε χρειαζόμαστε άλλους Μαγιορκίνηδες.
Δε χρειαζόμαστε άλλους επιστήμονες σε ρόλο πολιτικών άτυπα.
Χρειαζόμαστε σοβαρό επιστημονικό λόγο.