Δηλώσεις Ντράγκι για το ελληνικό χρέος

Για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, αμφισβητείται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ως μη ρεαλιστική.
Απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Με τη φράση «η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική» ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος της 26ης Οκτωβρίου και εξ αντικειμένου θέτει θέμα αναθεώρησής της.

Πιο συγκεκριμένα, προχθές (δεν δόθηκε στη δημοσιότητα λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ) ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δέχτηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί για τα εναλλακτικά σενάρια που προετοιμάζει η ΕΚΤ «σε περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν μη εθελοντικό το κούρεμα που πραγματοποιείται» και ταυτόχρονα ευθέως ρωτούσε εάν εξετάζεται ενδεχόμενο «νέων κονδυλίων που θα προστεθούν σε αυτά που αποφασίστηκαν τον Οκτώβρη για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας».

Στην απάντησή του ο κ. Ντράγκι, δήλωσε ρητά ότι «η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ότι τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εκείνα που αναμένονταν στις 26 Οκτωβρίου, τόσο λόγω της πολύ πιο χαμηλής ανάπτυξης, όσο και λόγω κάποιας έλλειψης στην εφαρμογή του».

Η πλήρης απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να σας πω, όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της, δεν έχω κάποιες λεπτομέρειες. Εγώ μπορώ να σας κάνω κάποια γενικά σχόλια.
Πρώτον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική. Eν όψει του γεγονότος, ότι τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εκείνα που αναμένονταν στις 26 Οκτωβρίου, τόσο λόγω της πολύ πιο χαμηλής ανάπτυξης, όσο και λόγω κάποιας έλλειψης στην εφαρμογή του. Αυτό το στοιχείο είναι σίγουρα ένα τμήμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών δανειστών της. Να δούμε τι θα αποφασιστεί. Δεν θα ήτανε σωστό να σχολιάσω εγώ για το τι θεωρούμε αυτή τη στιγμή ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Ρεαλιστικό αποτέλεσμα είναι οπωσδήποτε ένα αποτέλεσμα που θα δώσει 120% σχέση χρέους/ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό είναι ρεαλιστικό. Για τους οίκους αξιολόγησης είπα και προηγουμένως, όχι ότι δεν μας ενδιαφέρουν, απλώς χρησιμοποιούμε αυτούς τους οργανισμούς αξιολόγησης μαζί με πολλά άλλα στοιχεία για την αξιολόγηση των εγγυητικών στοιχείων.»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αν ο Δήμαρχος Χανίων έπαιζε στον “Εκατομμυριούχο”… Πώς σχολίασε ο Σημανδηράκης το χιουμοριστικό κολάζ για την ταλαιπωρία των Χανιωτών

Μόλις άρχισαν να μειώνονται οι τουρίστες άρχισαν τα έργα στα Χανιά και μαζί, συνεχίζεται η…

5 hours ago

Παύλος Πολάκης: Να σταθούμε στο ύψος της ιστορίας και της ευθύνης μας

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνει κάλεσμα για ενότητα και…

5 hours ago

Η Νέα Αριστερά Χανίων για την απαγόρευση εισόδου δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum

Η Νέα Αριστερά Χανίων καταδικάζει έντονα την απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο…

7 hours ago

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μέσα από τη…

9 hours ago

Συνέντευξη Πέτρου Παπακωνσταντίνου: Μεταφασισμός – Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε τη δεκαετία του ’30

H ακροδεξιά δεν θα είχε φτάσει ως εδώ χωρίς την ανοχή και τη συνενοχή σε κάποιες…

9 hours ago

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση…

9 hours ago

This website uses cookies.