Categories: OIKONOMIA

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, με αφορμή τον επανασχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από την Ελληνική Κυβέρνηση

«…Ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός έχει αναδειχθεί ως το μεγάλο εμπόδιο για την είσπραξη της 5ης δόσης του τρέχοντος δανείου, αλλά και για τη έγκριση του νέου δανεισμού. Δυστυχώς, η απώλεια του οικονομικού αυτεξούσιου της χώρας καθιστά τον τελικό σχεδιασμό, δέσμιο των διαθέσεων των δανειστών της και στον ίδιο προσανατολισμό των προηγούμενων πακέτων σκληρών μέτρων,  την στιγμή που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο απόλυτο όριό της και η σωτηρία της χώρας μας εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουμε γίνει τον τελευταίο χρόνο τα «πειραματόζωα» ενός ανεπανάληπτου «φορολογικού αλαλούμ». Το νέο πακέτο φόρων αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα, επαναλαμβανόμενα ανά δίμηνο, αποτυχημένα εισπρακτικά μέτρα. Οι νέοι εξαντλητικοί «κεφαλικοί φόροι» και η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς τη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι αμφίβολο εάν θα έχουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, αφού θα επιβαρύνουν ετησίως το καλάθι της νοικοκυράς κατά περίπου 2,5 δις ευρώ, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας, της ζοφερής κατάστασης στην αγορά και αγνοώντας παντελώς τις περιορισμένες δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που εδώ και καιρό ζουν και τρώνε από τα έτοιμα και τα δανεικά.

Είναι αξιοπερίεργο ότι η Κυβέρνηση πασχίζει για τη διαμόρφωση μίας πολιτικής συναίνεσης, λησμονώντας ότι μέχρι τώρα η συναίνεση δεν ήταν απαραίτητος όρος για την αποτυχημένη εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ δεν πείθει κανένα, ούτε εξασφαλίζει κοινωνική συναίνεση, αλλά αντίθετα δημιουργεί αμφιβολίες για το αποτέλεσμα.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο οδηγός σημαντικών εξελίξεων. Για το ελληνικό εμπόριο, η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Μνημόνια Ι και ΙΙ, δεν χωρίζεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτε μοιράζεται στους χρόνους του εκλογικού πολιτικού συστήματος. Η μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική θα πρέπει να ακολουθεί τις αναπτυξιακές ανάγκες της «πραγματικής»  οικονομίας και όχι να χρηματοδοτεί τις ανεπάρκειες του κράτους και τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των δανειστών μας.

Το ελληνικό εμπόριο θα στηρίξει τον εθνικό στόχο απομάκρυνσης του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας και η ΕΣΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή τις αλλαγές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και θα αναλύσει με τα τελικά στοιχεία τις βαριές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές του…».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που…

7 hours ago

Νέα προειδοποίηση Κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

Σε νέα σαφή προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε θέμα…

7 hours ago

Σύγχυση με «χαμένο» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών – Απαντήσεις ζητούν τα κόμματα

Εντολή προς στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας, ώστε να μεταφερθεί ένα κοντέινερ της εμπορικής…

7 hours ago

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους πυλώνες υψηλής τάσης, τις ανεμογεννήτριες και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια…

8 hours ago

Τους εκθέτει όλους ο Ξαρχάκος – Ακυρώνει τη συναυλία στο Αρκάδι με χορηγό την ΤΕΡΝΑ

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη πέτυχε το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πρόσφατη…

8 hours ago

Αγωνιστικη Συνεργασια Εμπόρων Χανίων: Μονόδρομος η αγωνία για την επιβίωση των μικρών εμπόρων

"Χρειάζεται συλλογικά να διεκδικήσουμε την πλήρη κατάργηση του νόμου για την φορολόγηση όσο και την…

8 hours ago

This website uses cookies.