Η δημιουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου σε Ανατολική και Δυτική Κρήτη αντίστοιχα, με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των δράσεων προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «LIFE Διακυβέρνηση και Ενημέρωση» με θέμα την «προώθηση της ενημέρωσης για τη δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής και ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη».
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση από αυτά τα θέματα, είναι ένας από τους στόχους του έργου LIFE NATURA THEMIS, το οποίο υλοποιεί από τον Οκτώβριο του 2015 το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), σε συνεργασία με το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Χθεσινή μακροσκελής ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, αναφέρεται στα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελέστηκαν τα 150 τελευταία χρόνια και τα «οποία απειλούν τη βιόσφαιρα, τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, την επιβίωση και διατήρηση μεγάλου αριθμού ειδών φυτών και ζώων, την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη».
Επίσης, η ανακοίνωση του μουσείου που τιτλοφορείται, «Μία ΘΕΜΙΔΑ για το περιβάλλον», σημειώνει ότι οι βασικές επιδιώξεις του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων:
– Η συνειδητοποίηση εκ μέρους των φορέων, ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πεδίο του Ποινικού Δικαίου και ότι υπάρχει ατομική ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας.
– Η καλλιέργεια δεξιοτήτων σε προανακριτικούς υπαλλήλους, προκειμένου να προλαμβάνουν και να διώκουν αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό έγκλημα και να προβαίνουν στην κατά το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση της ζημίας στο περιβάλλον.
– Η τεκμηρίωση ότι η ορθή εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Δικαίου προάγει την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την ορθή χρήση των φυσικών πόρων.
– Η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 για την παράνομη δραστηριότητα στις περιοχές τους, που προσβάλλει την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική τους πρόοδο.
Οι κυριότερες δράσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν στην πενταετή διάρκεια του έργου (το έργο εκτιμάται πως θα περατωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020), είναι η δημιουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου σε Ανατολική και Δυτική Κρήτη αντίστοιχα, μια εκστρατεία ενημέρωσης με τη χρήση καινοτόμων και μοντέρνων εργαλείων, η εκπαίδευση των κοινωνικών εταίρων και των ομάδων-στόχων του έργου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και η διάχυση των αποτελεσμάτων τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ήδη, όπως τονίζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μετά από έναν χρόνο υλοποίησης τα αποτελέσματα είναι απτά, καθώς έχει καταγραφεί το 23% των επίσημα καταχωρημένων περιστατικών περιβαλλοντικής υποβάθμισης και περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Κρήτη τα τελευταία 10 χρόνια, και είναι διαθέσιμο σε εύχρηστη μορφή στον «Χάρτη Περιβαλλοντικού Εγκλήματος», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του έργου.
ΑΠΕ