Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

12.8 C
Chania
Sunday, March 30, 2025

Δημογραφικό: «Χάνουμε μια πόλη γεννήσεις τον χρόνο» – Καμπανάκι ειδικών για το δημογραφικό

Ημερομηνία:

Το δημογραφικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις περισσότερες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της οποίας οι δημογραφικοί δείκτες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι μόνο δεν έχει συνειδητοποιηθεί ουσιαστικά η σοβαρότητά του, αλλά αντίθετα έχουν ευνοηθεί τάσεις που επιδείνωσαν το πρόβλημα, όπως τονίζεται.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, μίλησε στο MEGA για το δημογραφικό, σημειώνοντας πως «είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα».

Όπως ανέφερε «όταν φτάνουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, βλέπουμε να χάνουν σε έναν χρόνο το 30% του πληθυσμού τους, και να ερημώνουν. Εδώ «χτυπάνε καμπανάκια»» σημείωσε και πρόσθεσε: «Και ο δήμος Αθηναίων έχει μείωση βέβαια όμως μετακινούνται στα προάστια. Θα υπάρξει όμως ραγδαία μείωση του πληθυσμού».

Οι 19 δήμοι με την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού

Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφονται οι 19 δήμοι με την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού:

«Οι δείκτες δημογραφίας δείχνουν ότι χειροτερεύει η κατάσταση. Στην Ελλάδα από το 1940 και μετά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αστικοποίηση, μετανάστευση, είχαμε υψηλή γεννητικότητα και υπήρχε αυτή η ήπια αύξηση. Τώρα έχουμε τεράστια υπογεννητικότητα. Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο. Ενώ πρέπει να «γεννάμε» 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, «γεννάμε» 1,3», σημείωσε ο κ. Καρανικόλας.

Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφεται η εξέλιξη του πληθυσμού στην Ελλάδα ιστορικά.

Δείκτης ολικής γονιμότητας στην Ελλάδα

«Ένας λόγος είναι το οικονομικό, περάσαμε από την παραδοσιακή οικογένεια, στην αστική και τώρα έχουμε μία μεταμοντέρνα οικογένεια. Αλλάζει το ίδιο το μοντέλο της οικογένειας. Η σύγχρονη οικογένειά έχει μία σύνθεση των «εγώ» και είναι έντονο το στοιχείο της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Δημογραφικό: «Χάνουμε μια πόλη γεννήσεις τον χρόνο»

Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα γραφήματα και τα στοιχεία, έχουμε 50.000 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις γεννήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλα, «Χάνουμε μία πόλη περίπου γεννήσεις τον χρόνο. Το σκανδιναβικό μοντέλο μπορεί να αυξήσει τις γεννήσεις. Όταν βάζεις όμως οικονομικά κίνητρα, μπορεί κάτι να πετύχεις σε 2-3 χρόνια μάξιμουμ, αλλά όχι ολοκληρωτικά».

Στοιχεία φυσικής κίνησης πληθυσμού (2023)

Δημογραφικό και μετανάστες

«Για να κρατήσουμε τους πληθυσμούς είτε θα γεννήσουμε είτε θα εισάγουμε. Το τελευταίο διάστημα η εξερχόμενη μετανάστευση είναι λιγότερη από την εισερχόμενη. Έχουμε περίπου 120.000 εισερχόμενους μετανάστες συνολικά. Τα δημογραφικά μοντέλα ζητούν από την Ελλάδα να εντάξει μετανάστες εξειδικευμένους – δηλαδή για δουλειά», ανέφερε ο καθηγητής.

Εκτιμώμενος πληθυσμός (1/1/24) και μεταναστευτικές ροές (2023)

Τρομακτική πρόβλεψη για τον πληθυσμό στην Ελλάδα το 2100

Οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό στη χώρα μας το 2100 είναι τρομακτικές.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας έως το 2100 (εκτίμηση)

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας της Ελλάδας αποτυπώνεται και στις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό της χώρας μέχρι το 2100.

Σύμφωνα με τα γραφήματα του populationpyramid.net, τα οποία αντλούν πληροφορίες από επίσημες μελέτες -όπως εκείνες των Ηνωμένων Εθνών- ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100 θα είναι λίγο παραπάνω από 6.200.000.

Η ραγδαία πτώση έχει αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ενώ σήμερα ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 10.000.000.

Δημογραφικό: Η Ευρώπη γερνάει

Όλα αυτά την ώρα που ο δείκτης γεννήσεων στην Ευρώπη φτάνει σε νέα χαμηλά κάθε χρόνο.

Ενώ το 2022 για πρώτη φορά οι γεννήσεις στην ΕΕ έπεσαν κάτω από το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων (3,88 εκατομμύρια), το 2023 έκλεισε με πτώση 5,4% στις γεννήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας έτσι ένα ιστορικό χαμηλό μόλις 3,67 εκατομμυρίων μωρών.

Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση της Eurostat 2023.  Το συνολικό ποσοστό  γονιμότητας στις  27 χώρες μέλη ήταν 1,38 γεννήσεις ανά γυναίκα. Ο αριθμός του 2023 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από το 2004.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παύλος Ασλανίδης: «Ο Τριαντόπουλος ξέρει ότι είναι ένοχος» – «Τα βίντεο της εμπορικής είναι από άλλη μέρα»

Για το κλείσιμο της προανακριτικής, το προσβλητικό υπόμνημα Τριαντόπουλου...

Το «αντίο» του ΜέΡΑ25 στην Τζώρτζια Αργυροπούλου: «Καλή αντάμωση με τον αγαπημένο σου Μανώλη»

«Με συγκίνηση αλλά και περηφάνια», η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25/...