Μηνύματα προς την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις επίκαιρες υποθέσεις του Δημήτρη Λιγνάδη και του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στέλνουν οι πολίτες, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η GPO για τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»
Η ΝΔ μετράει απώλειες εξαιτίας της πολύκροτης υπόθεσης του σκηνοθέτη (το 56,2% τάσσεται υπέρ της παραίτησης της Λίνας Μενδώνη, ανάμεσά στους και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ), των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια» αλλά κυρίως λόγω της ανταπόκρισής της στις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, καθώς δύο στους τρεις Έλληνες θεωρούν ελλιπή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης.
Ισχυρούς κλυδωνισμούς ωστόσο υφίσταται και ο ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, αλλά αντιθέτως υποχωρούν και τα δικά του ποσοστά.
Οι δύο κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης των «ΝΕΩΝ» είναι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της πανδημίας «όλη αυτή την περίοδο», την οποία επικρίνουν δύο στους τρεις πολίτες, καθώς και η αντιμετώπιση του ζητήματος της απεργίας πείνας του καταδικασμένου Δημήτρη Κουφοντίνα. Σύμφωνα με την έρευνα, η κοινή γνώμη -σε ποσοστό 62,9% – καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στον εκβιασμό της μεταγωγής και το μήνυμα αυτό εκπέμπει και το 37,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο 13,7 η ψαλίδα
Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη στις 13,7 ποσοστιαίες μονάδες (από 13,9 το προηγούμενο δίμηνο). Η διαφορά που καταγράφεται (ΝΔ 36,4% – ΣΥΡΙΖΑ 22,7%) επιβεβαιώνει εκ νέου το σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και διατηρεί τη ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας. Αλώβητο, άλλωστε παραμένει το εξαιρετικά μεγάλο προβάδισμα του Πρωθυπουργού (47,7%) έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (24,1%) ως προς την καταλληλότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Με φόντο την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ωστόσο, αναδεικνύονται και οι μεγαλύτερες ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας. Αν και η συνολικότερη διαχείριση εξακολουθεί να δίνει πόντους στην κυβέρνηση, διαμορφώνεται πλέον μια πλειοψηφία που αμφισβητεί το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης απέναντι στον κορωνοϊό (το 64,5% των ερωτηθέντων τα κρίνει ανεπαρκή). Πρόκειται για το πεδίο στο οποίο είναι πρόδηλο ότι θα παιχθούν το επόμενο διάστημα και τα περισσότερα πολιτικά στοιχήματα.
Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
This website uses cookies.