ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση MRB: Καμπανάκι για την κυβέρνηση – Στο 7,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – To 74% θεωρεί μη αποτελεσματικά τα μέτρα για την ακρίβεια

Στο 7,4% διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr. Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 18 έως 26 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,4%.

Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,5%, η Ελληνική Λύση 4,9%, το ΜεΡΑ25 3,1% ενώ στο 18,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Στην αναγωγή τα στοιχεία δείχνουν πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 34,9% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,9% και τρίτο το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 16,4%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 6% και το ΜέΡΑ25 με 3,8%.

Στην έρευνα της MRB και αναφορικά με τις μετακινήσεις/συσπειρώσεις ψηφοφόρων καταγράφονται τα εξής: Η ΝΔ διατηρεί το 68,8% των ψηφοφόρων που είχε τον Ιούλιο του 2019, παίρνει 2,8% από το ΣΥΡΙΖΑ και έχει διαρροή 12% προς το ΚΙΝΑΛ. Την ίδια στιγμή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 64,1% σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, παίρνει 4,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ και έχει διαρροή προς το ΚΙΝΑΛ 12,8%.

Η μάχη της δημοτικότητας

Η έρευνα της MRB, η οποία καταγράφει τις αντιδράσεις των πολιτών και για την ακρίβεια, αποτυπώνει και τις απαντήσεις στο ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός κερδίζει τη μάχη της δημοτικότητας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει την πρωτιά, τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί και τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταγράφει σημαντικές επιδόσεις.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35,3% ευνοϊκών απόψεων και 45,1% όχι ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 31% ευνοϊκές γνώμες και 47% όχι ευνοϊκές γνώμες ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30% ευνοϊκές γνώμες και 21,7% όχι ευνοϊκές γνώμες.

Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 20,6% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Γιάννης Βαρουφάκης 17,6% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 18,2%.

Αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 61,8% την κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά και θετικά/μάλλον θετικά το 35,1%. Για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 68% την αξιολογεί μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά και το 26,3% σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά.

Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

Αναφορικά με την επιθυμία για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το 50,2% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, το 27,4% έως το καλοκαίρι του 2022 και το 14,1% στο τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα το 43,1% εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 26,1% στο τέλος του 2022 και το 16,8% τα καλοκαίρι του 2022.

Οι πολίτες κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Σίγουρα μη αποτελεσματικά και μάλλον μη αποτελεσματικά θεωρεί το 75,2%. Ακόμα χειρότερο είναι για την κυβέρνηση το γεγονός ότι το 50% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν τα μέτρα αναποτελεσματικά! Δείτε αναλυτικά τον πίνακα που ακολουθεί.

Το 59,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από όσα μπορούσε να λάβει για να ανακουφίσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι το 42,8% όσων το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά που της επέτρεπε η οικονομία και το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο.

 

Ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της MRB για το Newsbomb.gr είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και δεν φαίνεται να αποτελεί τη λύση που περιμένει το εκλογικό σώμα. Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα ζητήματα της οικονομίας και αν προσέφερε καλύτερη βοήθεια στα τα νοικοκυριά, σίγουρα όχι και μάλλον όχι απαντά το 64,9%. Μόνο το 27,8% πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στα νοικοκυριά. Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 σε ποσοστό 62,6% λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα, ενώ το 32,5% των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου λένε το αντίθετο.

Το χειρότερο όλων είναι ότι οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας και των πληθωριστικών τάσεων. Το 83,9% πιστεύουν ότι οι τιμές τους επόμενους 6 με 8 μήνες θα αυξηθούν αρκετά ή πολύ περισσότερο από ότι είναι σήμερα. Μόνο το 3,1% πιστεύει ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση. 86,5% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο. Περίπου ίδιο ποσοστό με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που το 87,5% πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν αρκετά ή πολύ περισσότερο από ότι σήμερα.

Ιδιαιτέρως απογοητευτικό που περιγράφει τη θλιβερή πραγματικότητα είναι το δεδομένο ότι το 77,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ. Και εδώ τα ποσοστά των απαντήσεων που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι τεράστια. Το 72,5% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 δηλώνουν ότι αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ. Ποσοστό που είναι πολύ κοντά στο 81,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν ότι δεν τα καταφέρνουν.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τα στοιχεία της δημοσκόπησης στο ερώτημα «πόσο σας ανησυχούν τα θέματα που τρέχουν στην επικαιρότητα;», την πρώτη θέση καταλαμβάνει η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια σε ποσοστό 95,9% (πολύ και αρκετά) και ακολουθούν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην χώρα μας σε ποσοστό 91,6% (πολύ και αρκετά), η ανεργία σε ποσοστό 76,6%. Στον ίδιο πίνακα φαίνεται να υποχωρεί ελάχιστα ο φόβος για την πορεία των ελληνοτουρκικών που όμως παραμένει υψηλός στο 78,6% και στην τελευταία θέση υποχωρεί η πανδημία με ποσοστό 66,2%. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται αναλυτικά οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες για κάθε ένα από τα θέματα της επικαιρότητας ξεχωριστά.

Στη συνολική ερώτηση «ποιο θέμα από τα της επικαιρότητας σας απασχολεί περισσότερο από όλα προσωπικά;» οι πολίτες απάντησαν:

-47,7% η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών

-30,5% ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην χώρα μας

– 8,1% η ανεργία

-6,9% η πορεία των ελληνοτουρκικών

-5% η εξέλιξη της πανδημίας

Από τον ακόλουθο πίνακα γίνεται σαφές ότι ο φόβος της πανδημίας δείχνει να υποχωρεί και να δίνει τη θέση του στο φόβο της ακρίβειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των απαντήσεων βάση των ψήφων που έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές του 2019. Η εικόνα λοιπόν διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για την εξέλιξη της πανδημίας όσοι το 2019 ψήφισαν ΝΔ, ανησυχούν πολύ και αρκετά και ανέρχονται σε ποσοστό 65,6% , ενώ όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν σε ποσοστό 70,8%.
  • Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας όσοι το 2019 είχαν ψηφίσει ΝΔ ανησυχούν πολύ και αρκετά σε ποσοστό 94,1%. Όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε ποσοστό 94,9%
  • Για την ακρίβεια και την άνοδο των τιμών, όσοι είχαν ψηφίσει ΝΔ εμφανίζουν ανησυχία σε ποσοστό 95,5%, ενώ όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 98,7%
  • Για τα ελληνοτουρκικά οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται ανήσυχοι σε ποσοστό 79,6%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο ποσοστό 78,9%
  • Τέλος για το θέμα της ανεργίας οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 72,1% ανησυχούν πολύ και αρκετά, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζουν 78,9%. Από τα παραπάνω ευρήματα γίνεται αντιληπτό ότι τόσο οι ψηφοφόροι της ΝΔ του Ιουλίου του 2019, όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τους ίδιους φόβους. Η ανασφάλεια των ψηφοφόρων της ΝΔ κινείται στα ίδια και τεράστια ποσοστά με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τεράστιο ενδιαφέρον στην έρευνα της MRB παρουσιάζουν και τα χαρακτηριστικά με βάση το φύλο και την ηλικία των ερωτηθέντων. Στα θέματα της πανδημίας η ανησυχία είναι γένος θηλυκού. Τα ποσοστά των γυναικών είναι περισσότερα από τους άνδρες και οι ηλικίες που δείχνουν να φοβούνται περισσότερο είναι οι ηλικίες 17-34 και οι άνω των 65 ετών. Στο θέμα της ακρίβειας οι ηλικίες 45-54 ανησυχούν περισσότερο από όλους σε ποσοστό 98,7%. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανησυχούν οι ηλικίες 45-54 σε ποσοστό 94,8% και οι ηλικίες άνω των 65 σε ποσοστό 94,9%. Η ανεργία πάντως τρομάζει το 81,4% των πολιτών που είναι από 17 έως 34 ετών. Τέλος όπως φαίνεται και στον πίνακα, το 84% των 65 και άνω φοβούνται για την πορεία των ελληνοτουρκικών.

Αναλύοντας ακόμα περισσότερο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά με βάση το φύλο και την ηλικία έχουν ενδιαφέρον τα εξής συμπεράσματα στην αξιολόγηση και την ιεράρχηση των φόβων. Οι άντρες που απάντησαν στην έρευνα και σε ποσοστό 53,2 θεωρούν την ακρίβεια μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα. Ως πρώτο πρόβλημα κατατάσσουν την ακρίβεια οι ηλικίες 35-44 σε ποσοστό 63,8%.

Μιλάμε βέβαια για το παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και οι 45-54 σε ποσοστό 54,4% θεωρούν ότι η άνοδος των τιμών είναι το μέγα πρόβλημα της χώρας. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι φοβούνται περισσότερο από όλους σε ποσοστό 61,7%, ενώ σε πολύ υψηλά ποσοστά κινείται και η ανασφάλεια για το 50,2% των αυτοαπασχολούμενων. Ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ότι αυτοί που φοβούνται περισσότερο από όλους τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι φοιτητές σε ποσοστό 37,9%!

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

1 hour ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

5 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

5 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

5 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

5 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

7 hours ago

This website uses cookies.