Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση Palmos: Aλλαγές ζητούν οι πολίτες σε Υπουργεία Παιδείας και Υγείας – 35% υπέρ ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα με αιχμή τρία υπουργεία, απόρριψη του παλαιού τηλεοπτικού τοπίου αλλά και δυσπιστία για το νέο – και κυρίως για το εάν θα χτυπήσει τη διαπλοκή -, καθώς και διχασμό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην ανάγκη ριζοσπαστικής – αριστερής ή πιο κεντρώας στροφής καταγράφει το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs.gr.

Τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίαςβρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας όπου οι ερωτηθέντες ζητούν αλλαγή ηγεσίας, ενώ σε ό,τι αφορά τηνδιαδικασία αδειοδότησης των καναλιών η πλειοψηφία θεωρεί ότι το τίμημα ήταν υψηλό και μη αναμενόμενο αλλά αμφιβάλει για το εάν θα βελτιώσει την ποιότητα της ενημέρωσης και θα χτυπήσει τη διαπλοκή.

Ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει οΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του, στο σύνολο των ψηφοφόρων η πλειοψηφία προκρίνει την κεντρώα στροφή, μεταξύ όμως των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 τα ποσοστά είναι μοιρασμένα ανάμεσα στην κεντρώα και την πιο αριστερή – ριζοσπαστική στροφή.

Ο ανασχηματισμός

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση και την απόδοση της κυβέρνησης, το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα ανασχηματισμός της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 38% που δεν τον κρίνει αναγκαίο.Ένα ποσοστό 15% δηλώνει ότι «δεν έχει γνώμη» ή δεν απαντά.

Ποιοι υπουργοί πρέπει να φύγουν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα – με αυθόρμητες απαντήσεις – για το ποιοι υπουργοί πρέπει να φύγουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αναφέρουν τρία υπουργεία στα οποία θεωρούν ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας με ποσοστό 47% ως πρώτη επιλογή και με 67% στο σύνολο, στην δεύτερη το υπουργείο Υγείας με ποσοστό 17% ως πρώτη επιλογή και 53% στο σύνολο, και στην τρίτη τουπουργείο Εργασίας με 5% ως πρώτη επιλογή και 23%στο σύνολο. Ακολουθούν, κατά σειρά, τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών,  Δικαιοσύνης, και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι άδειες των καναλιών και η διαπλοκή

Στο μεγάλο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το καθεστώς των προηγούμενων 27 ετών δεν παρείχε αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση, το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραττε όσα χρήματα έπρεπε για την εκμετάλλευση των δημοσίων συχνοτήτων και ενίσχυε τη διαπλοκή πολιτικών – επιχειρηματιών.

Και πάλι η πλειοψηφία, ωστόσο, θεωρεί πως ούτε το νέο καθεστώς διασφαλίζει είτε την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, είτε την καταπολέμηση της διαπλοκής.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν «με τη νέα διαδικασία αδειοδότησης εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση των πολιτών», το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί, ενώ το 17% δηλώνει ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί.

Ακόμη, το 64% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με την άποψη ότι «η διαδικασία αδειοδότησης θα καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαπλοκής πολιτικών – επιχειρηματιών», ενώ συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί το 23%.

Τέλος, το 60% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι «το συνολικό τίμημα των 246 εκατομμυρίων ευρώ ήταν υψηλό και μη αναμενόμενο», ενώ διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί το 28%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς τα Αριστερά ή προς το Κέντρο;

Δύο διαφορετικές εικόνες προκύπτουν από την έρευνα, σε ό,τι αφορά τον πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του τον Οκτώβριο:

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, η πλειοψηφία προκρίνει την στροφή προς το Κέντρο, αμιγώς όμως μεταξύ εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 τα ποσοστά είναι εντελώς μοιρασμένα ανάμεσα στην αριστερή – ριζοσπαστική στροφή και τις πιο κεντρώες – μετριοπαθείς θέσεις.

Αναλυτικά, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 40% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υιοθετήσει πιο Κεντρώες – μετριοπαθείς, ενώ το 26% προκρίνει τη στροφή σε πιο Αριστερές – ριζοσπαστικές θέσεις.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, όμως, το 35% ζητά στροφή σε πιο Αριστερές – ριζοσπαστικές θέσεις και το 36% σε πιο Κεντρώες – μετριοπαθείς θέσεις.

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

4 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

7 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

8 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

8 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

8 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

8 hours ago

This website uses cookies.