Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Διάλογος σημαίνει Δημοκρατία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Βλέπουμε ,διαβάζουμε και ακούμε στα μέσα ενημέρωσης αναλύσεις από ειδικούς. Ας διαβάσουμε προσεκτικά τι λένε και οι απλοί πολίτες. Αλίευσα δύο σχόλια τυχαία από την ηλεκτρονική σελίδα της «Καθημερινής.» «Όταν ένα κράτος δανείζεται μέχρι τα μπούνια για να συντηρεί ένα τεράστιο πελατειακό σύστημα, τότε καλώς γίνονται οι αλλαγές που γίνονται μπας και εξυγιανθεί.
Από τους 1.000.000 δημοσίους και ημι-δημοσίους υπαλλήλους (οι οποίοι όπως προαναφέραμε πληρώνονται από τα τεράστια δάνεια του κράτους), ζει και ο υπόλοιπος ιδιωτικός τομέας. Ένας κορεσμένος ιδιωτικός τομέας που έχει σε κάθε γειτονιά : 4 φαρμακεία, 5 κομμωτήρια, 3 φούρνους, 5 παντοπωλεία, 4 μανάβικα, 5 σουβλατζίδικα, 5 καφέ, 3 εστιατόρια, κοκ.
Δεν είναι δυνατό κάθε γειτονιά της Αθήνας να έχει τόσα πολλά από κάθε είδος. Λογικό είναι λοιπόν να επιβιώσουν 1-2 φαρμακεία σε κάθε γειτονιά, 1-2 σουβλατζίδικα, 1-2 κομμωτήρια κοκ.
Αυτό είναι Δαρβινισμός. Αυτό κάνει λοιπόν η κρίση. Μας φέρνει μια ισορροπία.
Αυτές οι ισορροπίες έχουν γίνει στην βόρεια Ευρώπη επί εποχή Θάτσερ. Εμείς το τρενάραμε με λαμογιές (εις βάρος μας) μέχρι το 2009. Μετά αναγκαστήκαμε να συμμορφωθούμε και να
εξ-δαρβινιστούμε.
Πας στην Γερμανία και βλέπεις ότι σε μια μικρή πόλη υπάρχουν 2 φαρμακεία, 2 κομμωτήρια, 2 σούπερ μάρκετ, κοκ. Σε εμάς πως μας φαίνεται τόσο παράλογο να κλείνουν μαγαζιά, όταν έχουμε 5 από κάθε είδος για κάθε 5.000 πολίτες?

Σχολίασε ο/η Λύσεις για την Ελλάδα | 15:54:33, Μάρτιος 9th, 2012 “Καθημερινή”
Σχόλιο Μανούσου Γ. Δασκαλάκη Ο υπερεπαγγελματισμός υπάρχει διότι δεν έχουμε ισχυρή βιομηχανία ούτε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, για να απορροφηθεί ο εργαζόμενος. Υπήρξε μια εποχή που κουτσά στραβά μπορούσαν να επιβιώσουν οι μικρές επιχειρήσεις για κάποια χρόνια, η κάθε μία. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα της Γ.Σ.Β.Ε.Ε προ δεκαετίας, ο μέσος όρος για μια μικρή επιχείρηση, ήταν 6 χρόνια. Έτσι αποκτήσαμε εγωιστική αυτάρκεια, εμείς οι Έλληνες πολίτες «του 60 οι εκδρομείς» και δεν καλλιεργήσαμε παιδεία συνεργασίας, είτε μέσω εμπορικών- βιοτεχνικών συνεταιρισμών, ή ακόμη και μετοχικών εταιρειών. Γιαυτό διογκώθηκε και το κράτος αλλά και από την κακοδιαχείριση και την πελατειακή λογική. Υπάρχει προπαγάνδα από την ολιγαρχία εναντίον του κράτους διότι δεν θέλει να υπάρχει κράτος, ,προκειμένου όλες οι υπηρεσίες να πληρώνονται από τους πολίτες {παιδεία, υγεία, πρόνοια} και έτσι οι φτωχότεροι να πεθαίνουν στο περιθώριο. Μια τέτοια κοινωνία, κοινωνικού δαρβινισμού θέλουμε; Κοινωνία απάνθρωπη και ζούγκλα όπως τείνει να γίνει τώρα με τα μνημόνια; Δεν πρέπει να λέμε μεγάλο ή μικρό κράτος αλλά κράτος όσο χρειάζεται, ασφαλώς και όσο αντέχει μια νοικοκυρεμένη οικονομία. Οργανωμένο στελεχωμένο με αξιοκρατικά κριτήρια καμωμένο για να προσφέρει ανταποδοτικές υπηρεσίες στον πολίτη. Εντωμεταξύ η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα της οικονομίας και ήρθε σαν η χαριστική βολή που έπληξε τους νέους, και τους πάνω από τα πενήντα, και τις γυναίκες, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους εμποροβιοτέχες, και επαγγελματίες. Αλλά δεν φταίει μόνο η κρίση. Κυρίως υπαίτιες είναι οι μεγάλες μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις, Ελληνικές αλλά οι περισσότερες ξένες, που έχουν πάρει σχεδόν όλο τον τζίρο από το μικρομάγαζα και τους έχουν αφήσει ψίχουλα. Είναι τυχαίο που συνέχεια αυτοκτονούν μικροεπιχειρηματίες;
Δεύτερο σχόλιο αναγνώστη
“Η κοινωνία θα βγει από το αδιέξοδο όταν θα πιστέψει ξανά ότι μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Όταν ξαναβρεί την χαμένη της αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της αξίας της. Αυτό για να γίνει θα πρέπει ο λαός να συμμετέχει καθημερινά στη λήψη των αποφάσεων και να αναλάβει στην πράξη την ευθύνη για τη ζωή του. Θα πρέπει να διδαχτούμε πολλά από το παράδειγμα της Ισλανδίας όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή Εξάντας.
Συγκεκριμένα, επειδή η πράξη είναι ο χώρος στον οποίο διαμορφώνονται οι συνειδήσεις, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του πολικού συστήματος π.χ μείωση του αριθμού βουλευτών κτλ, αλλαγή του συντάγματος και διαμόρφωση νέου που θα διασφαλίζει την διαφάνεια και την ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες, λιγότερο κράτος και παράλληλα ενίσχυση των τοπικών οικονομιών οι οποίες μπορούν να παίξουν ρόλο μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Η έξοδος από τον εγωκεντρισμό και η δημιουργία του κοινού τόπου θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την συμμετοχή των πολιτών στη πολιτική και την αίσθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τη ζωή μας.”Σχολίασε ο/η periklis | 15:12:11, Μάρτιος 9th, 2012 “Καθημερινή”
Σημείωση Μ.Δ Σε αυτό το σχόλιο περιττεύουν τα σχόλια.Συγχαίρω μόνο τον συγγραφέα για την οξύνοια του πνεύματος του και την δημοκρατικότητα του.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…

6 hours ago

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια – Μεγάλος κίνδυνος νέας πανδημίας αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών

Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…

6 hours ago

Διπλωματικός συναγερμός στη «σκιά» του Oreshnik και φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά τα σενάρια για αποστολή Γαλλικών και Αγγλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…

6 hours ago

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…

6 hours ago

Υπόθεση Πελικό: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στον σύζυγό της – 20 χρόνια κάθειρξη

Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…

7 hours ago

Η απίστευτη αιτία που οι Millennials και οι νέοι της Γενιάς Ζ αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…

7 hours ago

This website uses cookies.