Διακήρυξη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών Παράρτημα Χανίων

Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου) έρχεται σε μια περίοδο στην οποία κυριαρχεί η καπιταλιστική κρίση και επιβάλλονται αλλεπάλληλα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ήδη σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού βιώνει έντονα τις επιπτώσεις από τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Η καταγεγραμμένη ανεργία φτάνει στο 16%, ενώ πλήττει με μεγαλύτερα ποσοστά τους νέους (30% για τις ηλικίες από15 έως 29 ετών) που βλέπουν το μέλλον τους σκοτεινό και αδυνατούν να βάλουν τα θεμέλια για μια ζωή με στοιχειώδη σιγουριά και αξιοπρέπεια.

Η καθημερινότητα, η ζωή του λαού θυσιάζεται για να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση με τις λιγότερες απώλειες στα υπερκέρδη της. Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η φτώχεια, η ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού συνδέονται στενά με την έξαρση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης. Διογκώνονται οι «στρατιές» ανέργων, ανασφάλιστων, ανεκπαίδευτων νέων, χωρίς εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις δυσβάσταχτες συνθήκες ζωής. Πολλοί από αυτούς δημιουργούν μια δική τους «ονειρική» πραγματικότητα, μέσω των ψυχοτρόπων ουσιών που το ίδιο το σύστημα παρά­γει και διακινεί. Επομένως, κάθε προσπάθεια λύσης του προβλήματος των ναρκωτικών ξεκομμέ­νη από τη κοινωνική διάστασή του και από τα αίτια που το γεννούν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OHE για τα ναρκωτικά, το 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνεται ταχεία εξάπλωση νέων εξαρτησιογόνων ουσιών (designer drugs), οι οποίες παρά­γονται για να παρακάμπτουν τους υφιστάμενους ελέγχους και είναι διαθέσιμες ακόμα και μέσω του Διαδικτύου (internet). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα σε ένα έτος (2008-2009) αυξήθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια οι χρήστες ναρκωτικών και σε μια οκταετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με ναρκωτικά. Όσο για τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμάται ότι «απορρο­φούν» το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηρωίνης (σχεδόν όλη η ηρωίνη που διατίθεται σ’ αυτές τις χώρες προέρχεται από το Αφγανιστάν).

Στη χώρα μας, τα μέτρα και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε συνεχή επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία από την τοξικοεξάρτηση, αλλά και την επανένταξη των απεξαρτημένων (πρώην χρηστών).

Τα Κέντρα Πρόληψης εντάσσονται στον «Καλλικράτη», και ήδη εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια υπολειτουργίας ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας τους.

Η υποχρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ έχει ήδη αρνητικά αποτελέ­σματα στην λειτουργία των δομών που υπάρχουν και οδηγεί στην αδυναμία να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για ανάπτυξη νέων προγραμμάτων. Ο δραματικός περιορισμός που επι­βάλλεται στις νέες προσλήψεις (μια για 5 ή για 10 αποχωρήσεις), συρρικνώνει το στελεχικό δυναμικό του ΚΕΘΕΑ.

Όλο και περισσότερο η κυβερνητική πολιτική επικεντρώνεται στη διαχείριση του προβλή­ματος των ναρκωτικών, με τη συνεχή πριμοδότηση των προγραμμάτων που χορηγούν υποκατά­στατα. Ο ΟΚΑΝΑ προσανατολίζει όλη τη δραστηριότητά του στη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης (έχει εξαγγείλει 17 νέες) και μάλιστα μονάδων που εντάσσονται στα ήδη υποχρηματοδοτούμενα και φυτοζωούντα νοσοκομεία του «Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η αναλγησία της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Στο νόμο για τις αλλαγές στον τομέα της υγείας, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2011 και σηματοδοτεί την εμπορευματοποίηση όλων των πα­ροχών, προβλέπεται (άρθρο 50) η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών μονάδων «απεξάρτη­σης», με δυνατότητα κρατικής επιχορήγησής τους, πράγμα που θα νομιμοποιήσει τη στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Τούτη την περίοδο που, με την ανηλεή επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματά τους (για μόρ­φωση, για δουλειά), οι νέοι στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή, κάποιοι ειδήμονες έχουν το θράσος να μιλούν για «δικαίωμα» στη χρήση των δήθεν «μαλακών» ναρκωτικών. Οι φωνές αυτές ενισχύονται από τη στάση ακόμα και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κυρίας Μαλλιώ­ρη, η οποία, στο πρόσφατο ναρκωφεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της χρήσης και διακίνησης μικροποσοτήτων(;) ναρκωτικών ουσιών. Θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια νομιμο­ποίησης των ναρκωτικών έχει σαν αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται στις συνειδήσεις των ανθρώ­πων τα κοινωνικά αίτια που παράγουν και συντηρούν το πρόβλημα της τοξικομανίας.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το ΕΣΥΝ υιοθετεί μαχητική στάση και διεκδικεί για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης μια συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης, θεραπείας και κοινω­νικής επανένταξης, για το σύνολο του ελλαδικού χώρου, κεντρικά σχεδιασμένη, με ξεκάθαρους στόχους. Η Πρόληψη είναι το κυριότερο όπλο και το πιο αποτελεσματικό. Είναι το όπλο που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ανταποδώσει πολλαπλά κάθε επένδυση που θα κάνει η πολιτεία. Η Πρόληψη όμως πρέπει να στοχεύει στην εξάλειψη όλων εκείνων των πραγματικών αιτιών που ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διαιώνιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας που έχουν να κάνουν με την οικογένεια, τη μόρφωση, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τα ΜΜΕ, το στρατό, τον ελεύθερο χρόνο, το περιβάλλον, που έχουν να κάνουν με όλα τα δικαιώματά μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Το ΕΣΥΝ απευθύνει ανοικτό κάλεσμα αντίστασης απέναντι στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που καλούν το λαό να θυσιάσει ουσιαστικά τη ζωή του, κάλεσμα αντίστασης στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες απεξάρτησης, υποβαθμίζει την πρόληψη, πριμοδοτεί τη χορήγηση υποκαταστάτων και αποποινικοποιεί-νομιμοιποιεί τα ναρκωτικά. Το ΕΣΥΝ παλεύει μέσα από ένα ισχυρό μαχητικό κίνημα και θεωρεί ότι το καλύτερο μάθημα για τους νέους είναι ο δρόμος του αγώνα, αγώνα προσωπικού και κοινωνικού, για να σπάσουν την όποια απομόνωσή τους και να βρουν λύσεις στα αδιέξοδά τους μέσα από την κοινή δράση και την αλληλεγγύη.

Το ΕΣΥΝ παλεύει    για να γίνει πράξη και διεκδίκηση το δικαίωμα στη ζωή.

Το ΕΣΥΝ λέει:

ΟΧΙ στην εξάρτηση και την υποταγή

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης

ΟΧΙ στην πριμοδότηση των υποκαταστάτων

ΟΧΙ στην αποποινικοποίηση-νομιμοποίηση των ναρκωτικών

ΝΑΙ στη δημόσια και δωρεάν, κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική, για ολοκληρωμένη πρόληψη-θεραπεία-επανένταξη.

Ιούνης 2011

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΥΝ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

5 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

5 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

5 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

5 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

5 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

5 hours ago

This website uses cookies.