«Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά». Αυτό ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη θέση της Αθήνας για το θέμα του Κοσόβου.
Η δήλωση Μαρινάκη έρχεται στον απόηχο της Έκθεσης για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, βασική εισηγήτρια της οποίας ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Η εν λόγω Έκθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη Σερβία, αλλά ακόμα και στην Κύπρο, με αναλυτές να εκτιμούν πως ενδέχεται να ανοίξει την «κερκόπορτα» για τα Κατεχόμενα.
Σήμερα, λοιπόν, ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας –κάτι που είχε κάνει μια ημέρα νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης–, λαμβάνοντας διακριτικές αποστάσεις από την κ. Μπακογιάννη που αγγίζει τα όρια της διγλωσσίας, όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Κατ’ αρχάς, καμία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επηρεάσει την ένταξη ή μη του Κοσόβου. Και οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο Κρατών, όπως προβλέπουν οι προηγούμενες Συμφωνίες. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει, παραμένει η ίδια. Η ίδια θέση η οποία υπήρχε διαχρονικά. Και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών του Γιώργου Γεραπετρίτη. Και αυτή είναι και που εκφράζει και την ελληνική θέση απόλυτα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε χθες πως η γνώμη της αρμόδιας επιτροπής που συνέταξε την επίμαχη Έκθεση, είναι «μη δεσμευτική γνώμη». Πρόσθεσε πως η κοινοβουλευτική συνέλευση –η οποία αποτελείται από μέλη κοινοβουλευτικά από όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου υπήρξε επίσης θετική εισήγηση– είναι επίσης μη δεσμευτική.
Σημειώνεται ότι η ερώτηση που τέθηκε σήμερα στον Π. Μαρινάκη είχε κι άλλα δύο σκέλη: γιατί η κυβέρνηση επιλέγει την αποχή και την όχι την καταψήφιση της εισόδου του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμμερίζεται τις ανησυχίες πως η εν λόγω Έκθεση ανοίγει η «κερκόπορτα» και για την Κύπρο. Ο Π. Μαρινάκης απέφυγε να απαντήσει σε αμφότερα τα ερωτήματα…
► Αναφέρεται ενδεικτικά η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, για την επίμαχη Έκθεση:
«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη».
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.