«Η Task Force, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από την Ε.Ε., πρόκειται να διαλυθεί και να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μετά την άρνηση της κυβέρνησης Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί της», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση του θέματος. Και πώς θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της χώρας δίχως τον κ. Ράιχενμπαχ και τους 50 συνεργάτες του, που εδώ και χρόνια είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα κάνοντας «χρυσές δουλειές» προς όφελος ενός κλειστού κυκλώματος «υποστηρικτών»; Και πώς θα πάει μπροστά αυτός ο τόπος δίχως τις εμπνευσμένες μελέτες και τα περίφημα προγράμματα που οι «ειδικοί» πουλούσαν στους υπουργούς των μνημονιακών κυβερνήσεων;
Πενήντα χρόνια πίσω θα γυρίσουμε χωρίς την Task Force, που, αφού δεν μπόρεσε να βρει άκρη με την ασυνεννοησία των Συριζαίων, μάζεψε τις γνώσεις και τις ιδέες της αναζητώντας νέους πελάτες σε άλλη γη, σε άλλα μέρη.
Όπου και να πάνε, όμως, δεν πρόκειται να βρουν καλύτερο πελάτη από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ολόκληρη την Ευρώπη και να γυρίσουν δεν πρόκειται να βρουν πιο συνεργάσιμο υπουργό. Χρυσές δουλειές και χρυσά συμβόλαια σαν του Άδωνι δεν θα βρουν πουθενά. Μόνο για την ανασυγκρότηση του νέου ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι Γερμανοί ειδικοί του Ράιχενμπαχ χρυσοπληρώθηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 10 εκατομμύρια είχε αποφασιστεί να διοχετευθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υγεία εν δράσει» που ψηφίστηκε στις 26 Μαρτίου του 2013.
Και αν στην περίπτωση του υπουργείου Υγείας η Task Force πρόλαβε και προώθησε με το αζημίωτο το έργο της, εκεί που οι πολιτικές εξελίξεις δεν της επέτρεψαν να ολοκληρώσει την εφαρμογή των ιδεών της ήταν τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους και τα ιδιωτικά εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, παρ’ ότι τον Μάρτιο του 2013 υπογράφτηκε «μνημόνιο» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους λιμένες, την αεροπλοΐα και, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Η ακύρωση, από την Περιφερειακή Αρχή, των φαραωνικού τύπου εργοστασίων για τα σκουπίδια στην Αττική ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τα σχέδια της Task Force, που είδε ένα επικερδές πρόγραμμα να καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς είναι γνωστό ότι πίσω από κάθε μεγάλο Έλληνα κατασκευαστή κρύβεται και μια γερμανική εταιρεία. Και σε αυτήν την περίπτωση η Task Force έφυγε με άδεια χέρια.
Πέτρος Κατσάκος / left.gr