Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στο χώρο της Παιδείας για το πόσα είναι τελικά τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας. Αφορμή για την αντιπαράθεση προκάλεσε καταγγελία δασκάλων από την Ανατολική Αττική ότι στο νέο βιβλίο Νέα Ελληνική Γραμματική της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού «καταργήθηκαν» τα γράμματα «η» και το «ω» και αντικαταστάθηκαν από το «ου».
Με σημερινή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Γ. Καζάζης, διαψεύδει τα δημοσιεύματα του Τύπου και του διαδικτύου, που θέτουν ζήτημα επιστημονικής ορθότητας της διδασκαλίας περί του αριθμού των φωνηέντων.
Σε ανακοίνωσή του τονίζει: Πρόκειται για βιβλίο το οποίο προκηρύχθηκε το 2003. Το 2005 η συγγραφή του ανατέθηκε το 2005 στη συγγραφική ομάδα: Ειρήνη Φιλιππάκη- Warburton, Μιχάλης Γιωργιαφέντης, Γεώργιος Κότζογλου, Μαργαρίτα Λουκά, και το ολοκληρωμένο προϊόν εγκρίθηκε από το συντονιστικό συμβούλιο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το 2008.
Ως Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο αποτελεί τον κατά τον νόμο επιστημονικό σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Καζάζης τονίζει:
Στο θέμα παρενέβη και ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην υπουργός ΠαιδείαςΓιώργος Μπαμπινιώτης. «Πληροφορούμαι ότι έχει εγερθεί ζήτημα για το πόσα είναι τα φωνήεντα τής γλώσσας μας! Πέντε (5), όπως γράφει η νέα σχολική γραμματική (και η γραμματική Τριανταφυλλίδη ήδη από το 1940! και η δική μας επιστημονική γραμματική Κλαίρη -Μπαμπινιώτη 2011), ή επτά (7), όπως μαθαίναμε στις παλαιότερες σχολικές γραμματικές; », αναρωτιέται σε ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Μπαμπινιώτης.
Και συνεχίζει: «Επιστημονική γλωσσολογική απάντηση: τα φωνήεντα ως φθόγγοι είναι πέντε (a, e, o, i, u). Τα γράμματα με τα οποία τα γράφουμε είναι επτά (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) ή, ακριβέστερα, δώδεκα (12), αν προσθέσουμε τα διγράμματα ει, οι, υι (που χρησιμοποιούμε επίσης για τη γραπτή απόδοση τού φθόγγου i), το αι (για την απόδοση τού e) και το ου (για την απόδοση τού u). Ήτοι:
Στην παλαιότερη σχολική γραμματική -προτού αναπτυχθεί η φωνητική και η φωνολογία στην επιστήμη τής γλωσσολογίας- συγχέονταν οι φθόγγοι (οι ήχοι που προφέρουμε στη γλώσσα μας) με τα γράμματα (με τους τρόπους που παριστάνουμε στη γραφή μας τους ήχους, δηλ. τους φθόγγους).
Στη γλώσσα μας προφέρουμε πέντε (5) φωνηεντικούς φθόγγους, πέντε (5) φωνήεντα, αλλά έχουμε περισσότερα γράμματα, επτά μονογράμματα (7) και 5 διγράμματα για να δηλώνουμε στη γραφή των λέξεων τα 5 φωνήεντα: για τον φθόγγο /i/ (τον αποδίδω φωνητικώς) που προφέρουμε λ.χ. στη λέξη πύλη (για λόγους που συνδέονται με την ετυμολογία και την ιστορική ορθογραφία τής λέξης) χρησιμοποιούμε στη γραπτή απόδοση τής λέξης τα γράμματα υ και η. Για τον φθόγγο /i/ που προφέρουμε στη λέξη θείοι χρησιμοποιούμε τα διγράμματα ει και οι»
«Προσοχή! Είναι κρίμα -αν όχι ντροπή- να ξαναγυρίσουμε σήμερα στον 21ο αιώνα στα λάθη, δηλαδή στη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων ή, αλλιώς, στη σύγχυση προφοράς και γραφής, που γίνονταν στις παλαιότερες γραμματικές. Έχουμε τόσα άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», καταλήγει ο καθηγητής γλωσσολογίας.
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει, με την κατάθεση πορίσματος, μια προανακριτική επιτροπή-παρωδία που αποτελεί…
Για τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Κώστας Τσουκαλάς. «Η σύγκριση γίνεται με την…
Την επιβολή δασμών 34% σε όλα τα εισαγόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες προϊόντα ανακοίνωσε η…
Ανάμεσα στα πολλά που συζητούσαν χθες οι «γαλάζιοι» βουλευτές στα πηγαδάκια της Βουλής, μετά τη…
Πασχαλινά καλιτσούνια ανάμεικτα χανιώτικα Το ξαναγράφω ‘’Χανιώτικα’’ γιατί τα καλιτσούνια τα δικά μας του Πάσχα…
Την ώρα που κλονίζονταν τα Χρηματιστήρια όλου του πλανήτη λόγω των αμερικανικών δασμών, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε στους…
This website uses cookies.