Βροντερό όχι στην αξιολόγηση είπαν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στα γραφεία της ΔΥΠΕ Κρήτης στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης.
Στην Κρήτη, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλου του νησιού μετέβησαν το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ, στο Ηράκλειο, διαμαρτυρόμενοι για την αξιολόγηση, την κινητικότητα, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
«Δεν είμαστε οι εργαζόμενοι που αρνούμαστε την αξιολόγηση. Αρνούμαστε την αξιολόγηση που λέει τι ότι θα συρικνώσσει περισσότερο τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα συρρικνώσει περισσότερο το δημόσιο θα συρρικνώσει περισσότερο την υγεία Από αυτή την άποψη είμαστε κάθετοι εναντια στην αξιολόγηση σε όλες τις προσφερόμενες κοινωνικές υπηρεσίες.» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κ. Θέμης Φραγκιαδάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διαμαρτυρία δεν αφορούσε μόνο στο ζήτημα αυτό αλλά σε όλα τα προβλήματα της λειτουργίας των νοσοκομείων σε συνάρτηση με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, την υποχρηματοδότηση και τους ανασφάλιστους ασθενείς.
Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Ο νόμος της αξιολόγησης απορρέει και υπηρετεί την ανάπτυξη του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας.
Η λειτουργία του συνδέεται όλο και περισσότερο με την αύξηση των πληρωμών των ασθενών, με την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με το κυνήγι των εσόδων-κερδών. Συνδέεται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δράσης. Με την στήριξη της «ανταγωνιστικότητας».
Σύμφωνα με την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, όλος ο δημόσιος τομέας και η δημόσια υγεία-πρόνοια πρέπει να αναπροσαρμοστεί, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός στο να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, και ακριβώς γι” αυτό το λόγο θεσμοθετούν το εργαλείο της αξιολόγησης. Ενώ στη σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται: «Κριτήριο της αξιολόγησης είναι οι διακηρυγμένοι στόχοι της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής»..!
Η κυβέρνηση επιδιώκει με ανάλογα κριτήρια να αξιολογεί και τα νοσοκομεία και το προσωπικό. Η συνέχιση της λειτουργίας ή όχι μιας κλινικής θα εξαρτάται από το αν αποφέρει έσοδα ή όχι, και όχι αν καλύπτει υπαρκτές λαϊκές ανάγκες.
Θα αυξηθούν τα τμήματα και οι λειτουργίες των νοσοκομείων που θα εκχωρηθούν στους επιχειρηματίες.
Η αξιολόγηση των υγειονομικών πάει πακέτο με το κατά πόσο προωθούν τα ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια (έσοδα) στη λειτουργία του «Νοσοκομείου-Α.Ε.». Αν π.χ. θα διώχνουμε πιο γρήγορα τον άρρωστο ώστε να «ξαναπουληθεί» η κλίνη, αν θα εξασφαλίζουμε να φέρνει τα φάρμακα απ” το σπίτι για να μειώνουμε τη δαπάνη της κλινικής κ.ά. Αν ένα τμήμα, μονάδα, εργαστήριο ή κλινική δεν είναι οικονομικά αποδοτικό θα κλείνει ή θα παραχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τη συμβολή του στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου.
Είναι εργαλείο για τις επόμενες περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα (από τη συμμετοχή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, από τις πληρωμές των ασθενών κ.λπ.), για τη διεύρυνση μιας δεξαμενής «διαθεσίμων» προς απόλυση, για την κινητικότητα, για τη συνεχή συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Με την «αξιολόγηση» η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το «Νόμος και τάξη», την πλήρη υποταγή.
Δεν πρόκειται λοιπόν για «ψευτοαξιολόγηση», δεν είναι «προσχηματική», είναι ουσιαστική και πλήρως αντιδραστική. Δεν την φέρνουν τα μνημόνια αφού έχει εφαρμοστεί και σε χώρες που δεν έχουν μνημόνια. Έχουν κλείσει για παράδειγμα στη Γαλλία μαιευτικές και χειρουργικές κλινικές που αξιολογήθηκαν αρνητικά!
www.cretalive.gr