Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα διαμαρτύρεται για την απόφαση μη λειτουργίας του τμήματος ειδικότητας Οικονομίας Γ’ Λυκείου και τη μετακίνηση των μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ. Όπως αναφέρεται, “η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές δεν είναι μέτρο οικονομίας· είναι ποινή!”
Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Μετά από συνεδρίασή του ο σύλλογος καθηγητών του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου:
διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση μη έγκρισης λειτουργίας του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης στη Γ’ τάξη του σχολείου μας από το Υπουργείο Παιδείας και τη μεταφορά των μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ,
ζητά την άμεση και κανονική λειτουργία του, παρά το γεγονός ότι στο τμήμα έχουν εγγραφεί 7 μαθητές ενώ το κατώτερο όριο είναι 10 (υπάρχει η νομική δυνατότητα για λειτουργία ολιγομελούς τμήματος με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας).
Οι λόγοι που επιβάλλουν την έγκριση λειτουργίας του τμήματος είναι οι εξής:
1.Το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου επιτελεί έναν κρίσιμο ρόλο καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της Χαλέπας και του Ακρωτηρίου. Είναι μικρό περιφερειακό σχολείο, με δυσκολία πρόσβασης για αρκετά παιδιά από την πόλη που θέλουν ενδεχομένως να το επιλέξουν. Είναι σαφές με βάση αυτά τα στοιχεία ότι το σχολείο έχει ανάγκη στήριξης και όχι αποδυνάμωσης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού της κατανομής τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ του νομού.
- Το σχολείο μας έζησε την τραγική εμπειρία της κατάργησης του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών το 2013 από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την διαθεσιμότητα – απόλυση αρκετών συναδέλφων.Mε απόφαση της σημερινής κυβέρνησης και μετά από σκληρό, συλλογικό αγώνα, ο τομέας επαναλειτούργησε και οι μαθητές και οι καθηγητές επέστρεψαν· όμως δεν παύει να υπονομεύτηκε η λειτουργία του σχολείου για τα δύο εκείνα χρόνια, γεγονός που άφησε τα σημάδια του.
- Υπάρχουν οι καθηγητές και γενικότερα η υποδομή στο σχολείο μας για τη λειτουργία του τμήματος. Άρα δεν απαιτείται πρόσθετη δαπάνη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
- Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ο τομέας Οικονομίας και Διοίκησης με τη συγκεκριμένη ειδικότητα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ομαλά στο σχολείο μας για τα επόμενα χρόνια. Η προσέλευση μαθητών δεν είναι τυχαία αλλά στηρίζεται στην ποιότητα της εργασίας και τη μεγάλη προσπάθεια των καθηγητών και καθηγητριών του τομέα, γεγονός που αναγνωρίζεται πρώτα από τους μαθητές και τους γονείς τους. Η απόδοση της συλλογικής προσπάθειας επιβεβαιώνεται και από την εισαγωγή φέτος αρκετών μαθητών του τομέα σε ΑΤΕΙ αλλά και πανεπιστημιακές σχολές. Οι εργασιακές συνθήκες των καθηγητών του τομέα πλήττονται με την μη έγκριση του τμήματος, αφού κάποιοι από αυτούς θα αναγκαστούν να αλλάξουν ακούσια σχολείο εργασίας.
- Υπάρχει θετική εισήγηση προς το Υπουργείο για τη λειτουργία του τμήματος από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, που είναι αρμόδιος γι’ αυτό.
- Κυρίως όμως η λειτουργία του τμήματος πρέπει να εγκριθεί γιατί θα υπάρξουν σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις για τους μαθητές από την αναγκαστική μεταφορά τους στο 1οΕΠΑΛ, στο κέντρο της πόλης:
Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες δηλώνουν την απόλυτη αντίθεσή τους στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος που τους επιβάλλεται. Ένας μαθητής δήλωσε με απόλυτο τρόπο ότι θα διακόψει το σχολείο και θα πάει στρατιώτης. Άλλη μαθήτρια αποφασίζει να αλλάξει τομέα επειδή παράλληλα με το σχολείο εργάζεται και δεν προλαβαίνει να πηγαίνει σχολείο στο κέντρο της πόλης. Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που θα δώσουν πανελλαδικές δήλωσαν ότι επηρεάζεται πολύ αρνητικά η προσπάθειά τους για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.(Όλες αυτές οι αντιδράσεις παρουσιάζονται αντικειμενικά και στοιχειοθετούνται με ενυπόγραφες δηλώσεις που οι μαθητές – τριες κατέθεσαν στη διεύθυνση του σχολείου).
Ως διδάσκοντες συνομολογούμε με τους μαθητές μας:
α) Είναι αντιπαιδαγωγικό να αλλάζει ένας μαθητής βίαια σχολικό περιβάλλον και μάλιστα στην Γ’ Λυκείου. Είναι στην ουσία ποινή (προβλέπεται τέτοια από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου) που αλλάζει ακούσια τα δεδομένα της ζωής του και σίγουρα δυσκολεύει πολύ την προσπάθειά του για είσοδο σε κάποιο ΑΕΙ – ΑΤΕΙ.
β) Είναι δύσκολη, για τα συγκεκριμένα παιδιά, η μετακίνηση από τα απομακρυσμένα χωριά του Ακρωτηρίου προς το κέντρο της πόλης σε καθημερινή βάση και με δεδομένο ότι κάποια από αυτά εργάζονται.
Με βάση όλα αυτά λοιπόν, και έχοντας την ενεργό στήριξη και συμπαράσταση της ΕΛΜΕ Χανίων αλλά και του ΕΚ (Εργαστηριακού Κέντρου) Χανίων ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας την αναθεώρηση της απόφασής του και την έγκριση λειτουργίας του τμήματος ειδικότητας Οικονομίας και Διοίκησης στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.
Τελικά, πάνω από τα κέρδη είναι ο άνθρωπος· υπάρχουν όρια στις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής σε ό,τι απαιτούν οι μνημονιακές πολιτικές των δανειστών της χώρας. Αυτά τα όρια είναι οι ανθρώπινες ζωές και τα δικαιώματα των νέων.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ