29 Ιουνίου Διάλεξη στη Νεάπολη
3 έως 8 Ιουλίου Συνέδριο –Εργαστήριο
στις Αρχάνες Κρήτης
8 Ιουλίου Παράσταση – Παρουσίαση της έρευνας
στο ανοιχτό θέατρο Φουρνί των Αρχανών
9 Ιουλίου Παράσταση – Παρουσίαση στο θέατρο του Κ.Φ.Η. στη Νεάπολη
Η ομάδα THEATRA II, στο πλαίσιο του ερευνητικού της έργου αναφορικά με τους χώρους του αρχαίου δράματος και τη σύγχρονη σκηνή, οργανώνει ένα συνέδριο-εργαστήριο με θέμα την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή, στις Αρχάνες, κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος του συνεδρίου είναι η αλληλεπίδραση της έρευνας τριών πεδίων:
Ανάλυση του έργου
Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία
Χωροθέτηση του αρχαίου δράματος
Tο THEATRA II είναι μια ερευνητική ομάδα- μη κερδοσκοπικός οργανισμός (ΜΚΟ) με έδρα το Παρίσι, που αποτελείται από καθηγητές και ερευνητές που προέρχονται από πεδία θεωρητικά και καλλιτεχνικά και έχουν ως κοινό στόχο να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην έννοια και το χώρο στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα.
Προϊόν της συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα EnsadLab – THEATRA, την ENS (Ecole Normale Supérieure), την Σορβόννη και ειδικούς της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, η έρευνα πραγματοποιείται εκτός του ακαδημαϊκού πλαισίου αλλά με τη συνεχή υποστήριξή του.
Αυτή τη χρονιά, το THEATRA II συνεχίζει τις δραστηριότητές του στο Παρίσι και στην Ελλάδα, με τη μορφή μηνιαίων σεμιναρίων και εργαστηρίων και ανοίγει το διάλογο ανάμεσα στην ανάλυση του θεατρικού κειμένου και τα στοιχεία που ορίζουν το σκηνικό χώρο, με στόχο την έρευνα της χωροθέτησης του.
Στις 29 Ιουνίου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μια διάλεξη στην Νεάπολη Κρήτης και στις 8 και 9 Ιουλίου στις 8 μ.μ. μια θεατρική παράσταση-παρουσίαση της έρευνας μας στα θέατρα των Αρχανών και της Νεάπολης Κρήτης.
Πέρυσι, πραγματοποιήθηκε το 1ο διεθνές συνέδριο στις Αρχάνες με μεγάλη επιτυχία.
Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η προώθηση και διάδοση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό και η παρουσίαση της δομής του χώρου στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, μελέτη που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας και πιθανώς να επηρεάσει την εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της δομής του χώρου.
Στους δύσκολούς καιρούς που ζει η χώρα μας, οφείλουμε όλοι μας να προωθούμε και να διαδίδουμε τον πολιτισμό μας, ένα πολιτισμό που έδωσε τα φώτα του σ’ ολόκληρο τον κόσμο και μια Ελλάδα που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.
Σχετικά με την έρευνα της χωροθέτησης:
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ
Ορισμός
Ονομάζουμε «χωροθέτηση» την διαδικασία οργάνωσης του θεατρικού χώρου.
Είναι μια πειραματική διαδικασία, μία έρευνα της δομής του χώρου με βάση
τις έννοιες του κειμένου. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός χώρου σύμφωνα με
τις έννοιες του δράματος, όπου αυτό εκτυλίσσεται. Ένας τόπος που φέρει το κείμενο.
Αυτή η εργασία γίνεται με βάση :
Α. Τον χώρο του θεάτρου στο σύνολό του : κλειστό/ανοιχτό θέατρο
Β. Τη θέση των θεατών σε σχέση με τον κόσμο της σκηνής.
Γ. Τη δημιουργία ενός σκηνικού χώρου με βάση τις έννοιες του έργου και σε αρμονική σχέση με αυτές.
Τα μέσα για την κατασκευή του χώρου (σημεία, γραμμές, επιφάνειες, όγκοι) γίνονται τα εργαλεία για τη δόμησή του και ως εκ τούτου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση του πειραματισμού μας :
– Μαθαίνουμε να δομούμε τον χώρο με βάση στοιχεία που συνθέτουν το αρχαίο δράμα, π.χ. τις κινήσεις του Χορού.
– Θέτουμε ερωτήματα γύρω από την οργάνωση του χώρου και τις επιπτώσεις της στη μετάδοση των εννοιών του κειμένου.
– Ερευνούμε τη δομή με βάση απλά στοιχεία πριν ακόμη από την προοπτική μιας πιθανής σκηνοθεσίας.
– Συλλογιζόμαστε πάνω στη σχέση κείμενο-τόπος και προτείνουμε διαφορετικές πιθανότητες.
Αυτή η εργασία συλλογισμού, πρέπει να γίνεται επίσης από άτομα που δε συνηθίζουν να δουλεύουν με το χώρο. Ο συνδυασμός, η συνάντηση πολλαπλών οπτικών είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι επαναθέτει το ερώτημα πάνω στην έννοια από διαφορετικές πλευρές.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν το πρωί «θεωρητικές» συναντήσεις, όπως σεμινάρια και διαλέξεις σχετικά με την Αρχαία Τραγωδία, με έμφαση στην ανάλυση των εννοιών του έργου, της δραματουργίας του και κυρίως της χωροθέτησής του. Το απόγευμα, θα υπάρχει πειραματισμός και επαναλήψεις στο υπαίθριο θέατρο με προτάσεις για τη χωροθέτηση αποσπασμάτων του έργου σε σχέση με την παρουσία του χορού και της κίνησής του, εν όψει της παρουσίασης στο κοινό των αποτελεσμάτων της έρευνας
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κυρία
Τσακονίτη στο 6938 767 241 ή με την κυρία Σκουλάτου στο 6947 234 164.
Σημειώνεται ότι το THEATRA ΙΙ είναι μια ερευνητική ομάδα που ανήκε στο εργαστήριο ερευνών EnsadLab της Εθνικής Σχολής Διακοσμητικών Τεχνών (ENSAD) στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη ομάδα πραγματοποίησε για δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη (2011-12 και 2012-13), ένα ερευνητικό έργο υπό την ηγεσία της κας Μιράντας Σκουλάτου, καθηγήτριας στην ENSAD και σχεδιάστριας χώρων, και του κ.Gerald Karlików, σχεδιαστή θεατρικού φωτισμού, επίσης καθηγητή στην ENSAD. Μετά την αποχώρηση της κας Σκουλάτου από τη
σχολή, το THEATRA ΙΙ διαδέχθηκε το THEATRA και μετατράπηκε σε αυτόνομη ερευνητική ομάδα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΗΜΕΡΑ | ΠΡΩΙ | ΑΠΟΓΕΥΜΑ |
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗ | 7μμ Διάλεξη με τίτλο « Η αρχaία τραγωδία μύθος και σκήνη. Αντιγόνη του Σοφοκλή » | |
ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΑΝΕΣ | 10πμ-1μμ Υποδοχή των συνέδρων και των επισήμων. Έναρξη του Συνεδρίου. Εξήγηση του έργου της ομάδας. Εισαγωγή στην προβληματική του Συνεδρίου. | 6μμ–9μμ Κατάληψη και αναγνώριση του θεατρικού χώρου με το σώμα. Υποδοχή των συμβαλλομένων στη παράσταση – παρουσίαση. Σε συνεργασία με την Ομάδα Αποφοίτων του Εργαστηρίου –Σχολής Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού Κρήτης του Θεάτρου της Ημέρας |
ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΑΝΕΣ | 10πμ-1μμ Οι Λαβδακίδες και η Αντιγόνη, η Θήβα και ο Διόνυσος Sylvie Braquet
| 6μμ–9μμ Επαναλήψεις και πειραματισμός στο θέατρο. Προετοιμασία της παράστασης, η χωροθέτηση της Αντιγόνης. |
ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ | 10πμ-1μμ Μία παράσταση στην Αθήνα του 5ου π.χ αιώνα. Απόδοση της διάλεξης του κ Καψαμπέλη « Αντιγόνη πένθος και μελαγχολία» Jacqueline Razgonnikoff | 6μμ–9μμ Επαναλήψεις και πειραματισμός στο θέατρο. Προετοιμασία της παράστασης, η χωροθέτηση της Αντιγόνης.
|
ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ | 10πμ–1μμ Η μουσική στην Τραγωδία στην Αρχαία Ελλάδα Μαρία Τσακονίτη | 6μμ-9μμ Επαναλήψεις και πειραματισμός στο θέατρο. Προετοιμασία της παράστασης, η χωροθέτηση της Αντιγόνης.
|
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ | 10πμ – 1μμ Στρογγυλή Τράπεζα Συμμετοχή : Μαρία Φραγκή, Δέσποινα Γεωργακοπούλου
| 6μμ-9μμ Επαναλήψεις και πειραματισμός στο θέατρο. Προετοιμασία της παράστασης, η χωροθέτηση της Αντιγόνης.
|
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ | 7.30μμ Παράσταση – Παρουσίαση της έρευνας στο ανοιχτό θέατρο στο Φουρνί | |
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ | 7.30μμ Παράσταση – Παρουσίαση της έρευνας στο θέατρο του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων «Μεγάλη Παναγία» στη Νεάπολη |
Οι διαλέξεις και συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα σεμιναρίων ΚΠΕ στις Αρχάνες, στα ελληνικά και στα γαλλικά με ελληνική μετάφραση.
Η Παράσταση-Παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο κτιστό θέατρο στο Φουρνί, σε συνεργασία με την Ομάδα Αποφοίτων Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου της Ημέρας.
Είσοδος ελεύθερη
Δήλωση συμμετοχής : 2theatra@gmail.com
Tηλ : 6938 76 72 41 ή 6947 234 164
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
THEATRA II
Sylvie Braquet, Roland Delizy, Achel Hadas-Lebel, Nora Lazarus Bourla,
Jacqueline Razgonnikoff, Μιράντα Σκουλάτου, Μαρία Τσακονίτη,
Μαρία Χούχου.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ – ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΙΔΑΔΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ
Κρασανάκη Ιωάννα, Μαρκάκη Εύα, Μαυράκη Χαρούλα, Μπραγουδάκη Κατερίνα, Παπαδάκη Πόπη, Σταυρουλάκη Αγγελική, Τζαγκαράκη Ιωάννα.
Το Εργαστήρι-Σχολή Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο, με Δ/ντή Σπουδών τον κ. Λάκη Κουρετζή, και καλλιτεχνική διεύθυνση της Δρ. Ανδρομάχης Μοντζολή. Κύρια ενασχόληση του είναι η καλλιέργεια και η έρευνα της θεατρικής έκφρασης και της παιδαγωγικής θεάτρου, που συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών και στη δυναμική προβολή του Ελληνικού Πνεύματος στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Οι απόφοιτοι μετά το πέρας των σπουδών τους, συνεχίζουν την έρευνα και μελέτη του θεατρικού φαινομένου, στον μεταπτυχιακό κύκλο που τα τελευταία 10 χρόνια έχει συνεχή και ενεργό παρουσία στα θεατρικά δρώμενα του Ηρακλείου με σειρά πρωτότυπων και πειραματικών παραστάσεων και δράσεων.
Συμμετέχουν επίσης:
Γαληνού Μαρία
Θέμελης Θέμης
Τζανής Μάνος
Χωροθέτηση : THEATRA II
Μουσική Σύνθεση : Μαρία Κοτρότσου
Σκηνοθετική Επιμέλεια : Μαρία Χούχου
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.