23.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Διεθνές Δικαστήριο: Αντιδράσεις μετά την απόφαση για τερματισμό των επιχειρήσεων στη Ράφα – «Ψευδείς, εξωφρενικοί και αηδιαστικοί οι ισχυρισμοί» λέει ο Νετανιάχου

Ημερομηνία:

Νέο «χτύπημα» στην κυβέρνηση Νετανιάχου κατάφερε το Διεθνές Δικαστήριο το οποίο έδωσε την Παρασκευή εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Με αφορμή την απόφαση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Το γραφείο του πρωιυπουργού του Ισραήλ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Δικαστηρίου «ψευδείς, εξωφρενικούς και αηδιαστικούς» τονίζοντας ότι η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα δεν οδηγεί και δεν θα «οδηγήσει στην καταστροφή του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει την είσοδο της βοήθειας στη Γάζα «σύμφωνα με τον νόμο», σε κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει. «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας Μπεν Γκβιρ σχολίασε την απόφαση λέγοντας «Το μέλλον μας δεν εξαρτάται από αυτό που λένε οι Εθνικοί, αλλά από αυτό που θα πράξουν οι Εβραίοι».

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς για να επιστρέψει (στην πατρίδα) τους ομήρους του και να εγγυηθεί την ασφάλεια του κράτους.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του – όπου και όποτε είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ θα επιχειρεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα στον καλύτερο δυνατό βαθμό τον άμαχο πληθυσμό.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν συνέδεσε την απαίτησή του για τερματισμό των συγκρούσεων με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, σφοδρός επικριτής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αποτυχία του Δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα είναι «μια ηθική κατάρρευση και μια ηθική καταστροφή».

Ωστόσο από τα σχόλια του Λαπίντ δεν έλειψαν οι κατηγορίες κατά του Νετανιάχου, καθώς όπως είπε «η απόφαση του ICJ θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν το Ισραήλ είχε μια λογική και επαγγελματική κυβέρνηση».

«Μια λογική και επαγγελματική κυβέρνηση θα είχε σταματήσει τους παράφρονες υπουργούς από το να εκφράζονται δημόσια, θα είχε συλλάβει εγκληματίες που πυρπόλησαν κομβόι βοήθειας και θα διεξήγαγε διπλωματικές προσπάθειες αθόρυβα και αποτελεσματικά», δήλωσε.

Οι αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα, αλλά είπε ότι δεν είναι αρκετή και ζήτησε να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα, αναφέρει το Reuters. Προσθέτει ότι η Χαμάς καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει την απόφαση του ICJ.

Χαιρετίζει την απόφαση η Ν. Αφρική

Το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την ρηξικέλευθη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε σήμερα το δικαστήριο (…) Αυτή η εντολή είναι ρηξικέλευθη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας», ανέφερε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Ζέιν Ντάνγκορ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου. «Πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Οι αποφάσεις του ΔΔ είναι δεσμευτικές, υπενθυμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) είναι «δεσμευτικές» και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι όλες οι πλευρές θα συμμορφωθούν «δεόντως» με αυτές, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπός του, μετά την εντολή που δόθηκε στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα.

«Σημειώνοντας» τις αποφάσεις του ΔΔ που διατάσσει να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν οι όμηροι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον Χάρτη και το καταστατικό του Δικαστηρίου, οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι τα μέρη θα συμμορφωθούν ως οφείλουν με τις εντολές του Δικαστηρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Χαιρετίζει και η Ιορδανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, δήλωσε ότι η απόφαση της Παρασκευής από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) «αποκαλύπτει ξανά τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα».

Σε μια ανάρτηση στα social media στο X έγραψε:

«Και για άλλη μια φορά, η ισραηλινή κυβέρνηση αντιδρά με περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, αρνούμενη να ακούσει τις εντολές του δικαστηρίου. Το ΣΑ (Συμβούλιο Ασφαλείας) πρέπει να επωμιστεί την ευθύνη του, να θέσει τέλος στην ατιμωρησία του Ισραήλ και στα διπλά μέτρα και μέτρα στην επιβολή του διεθνούς δικαίου».

Ζοζέπ Μπορέλ: Να πάρει θέση η ΕΕ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχολίαζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είπε:

«Ποια θα είναι η απάντηση [της ΕΕ] στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποστήριξής μας στους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή της υποστήριξής μας στο Ισραήλ».

Το δικαστήριο υποστήριξε ένα αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, μια εβδομάδα αφότου η Πρετόρια ζήτησε το μέτρο σε μια υπόθεση που κατηγορούσε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Reuters αναφέρει ότι έξω από το δικαστήριο, μια μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών κυμάτισαν σημαίες ζητώντας μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της υπόθεσης για γενοκτονία ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε την παραμονή της απόφασης της Παρασκευής ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μια πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης ο κύριος δρόμος για την παροχή βοήθειας και διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει αποκόψει τη Γάζα και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής ζήτησαν από το ICJ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει έκτακτα μέτρα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το δικαστήριο είναι το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν. Το δικαστήριο δεν έχει εξουσίες επιβολής.

Η ευρύτερη υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο ICJ κατηγορεί το Ισραήλ για ενορχήστρωση μιας γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού. Το ICJ δεν έχει αποφανθεί επί της ουσίας επί αυτής της κατηγορίας – θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Σε προηγούμενες αποφάσεις, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, ενώ δεν διέταξε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία στην «Σύνοδο Κουρφής/Διεθνή...

Κουρταλιώτικο φαράγγι: Αναστάτωση με νεαρό που λίγο έλειψε να πνιγεί

Σε κίνδυνο βρέθηκε την Κυριακή νεαρός που βούτηξε στα...