Διεθνές συνέδριο Βιολογίας στην ΟΑΚ

Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης λαμβάνει χώρα έως 25 Ιουνίου διεθνές συνέδριο βιολογίας με τίτλο “H σηματοδότηση Hh-Gli στην ανάπτυξη, αναγέννηση και καρκίνο”.

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, το επίκεντρο της παρουσιαζόμενης έρευνας είναι ένα “μονοπάτι σηματοδότησης”, δηλαδή μια σειρά από μόρια που τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να “ξέρουν” πότε να πολλαπλασιαστούν, πότε όχι, πότε να παραγάγουν κάποια εξειδικευμένη δομή (π.χ. νευρική προεκβολή), πότε και να αυτοκτονήσουν ακόμα. Καμιά δεκαριά τέτοια μονοπάτια σε συνδυασμό μεταξύ τους διέπουν όλες τις λειτουργίες και τις αποφάσεις των κυττάρων σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα, από το απλούστερο σκουλήκι ως τον άνθρωπο. Όταν υπάρχει κάποιο τραύμα, η ενεργοποίηση τέτοιας σηματοδότησης εξασφαλίζει την οργανωμένη ανάπλαση για την επισκευή του. Όταν πάλι τέτοια μονοπάτια δυσλειτουργήσουν, οι συνέπειες είναι καταστροφικές, γιατί δημιουργούνται πολλαπλές παθολογίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Στο διεθνές συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από Ευρώπη, Ασία και Αμερική, με ενδιαφέροντα που κυμαίνονται από την πρωταρχική κατανόηση του μονοπατιού σε απλά συστήματα (όπως η μύγα του ξιδιού Δροσόφιλα) μέχρι και την παρασκευή φαρμάκων για αντιμετώπιση καρκίνων που πυροδοτούνται από τη δυσλειτουργία του Hh-Gli. Κεντρικός πυρήνας και οργανωτής του συνεδρίου είναι ένα κονσόρτσιουμ 8 ερευνητικών ομάδων από 7 ερευνητικούς οργανισμούς και μία φαρμακευτική εταιρεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης – με συμμετοχή και της Ελλάδας, που έχουν χρηματοδότηση από το 7o Πλαίσιο Στήριξης της ΕΕ για έρευνα σ’ αυτό το σημαντικό σηματοδοτικό μονοπάτι.

Καθηγ. Χρήστος Δελιδάκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συνελήφθη 24χρονος για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία

Αστυνομική έρευνα που έγινε μετά από καταγγελία για άγνωστο που πρόσφερε προς διαμοιρασμό μέσω διαδικτύου φωτογραφίες…

11 mins ago

«Η λεβεντιά στην Κρήτη δεν είναι αυτό» – Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου για τις μπαλοθιές με τον έναν νεκρό στο Λασίθι

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Μενεγάκης, εξέφρασε την οργή και τη λύπη του για το…

14 mins ago

«Δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή» απαντά ο Αντώνης Ρέμος για τη δέσμευση της περιουσίας του – «Δεν κλήθηκα να δώσω εξηγήσεις»

Στην έρευνα για μεγάλου οικονομικού αντικειμένου φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων που διενεργεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας, απαντά, δια των…

14 mins ago

Ο Αχιλλέας Μπέος τρολάρει το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνοντας την… υποψηφιότητά του

Με μια νέα ανάρτηση ο Αχιλλέας Μπέος τρολάρει τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την πληθώρα των υποψηφίων. Ο δήμαρχος…

16 mins ago

«Πόρτα» από τον Πούτιν στην «χείρα βοηθείας» του Ερντογάν για να τερματιστεί ο πόλεμος με την Ουκρανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας…

16 mins ago

Πλήθος κόσμου «αποχαιρέτησε» τον Γιάννη Σμπώκο – Ο πρωτοπόρος των ξενοδοχείων που άλλαξε την Κρήτη

Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Σμπώκο είπαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, συγγενείς, φίλοι,…

3 hours ago

This website uses cookies.