Ένα συνέδριο διεθνούς ενδιαφέροντος πραγματοποιείται στο Ηράκλειο και αφορά τον τομέα των φωτοβολταϊκών
Το συνέδριο διοργανώνεται από την ερευνητική ομάδα Νανοϋλικών και Οργανικών Ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Κρήτης, ενώ πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Αναπλ. Καθ. Κυμάκης Εμμανουήλ του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών διατάξεων, που θα συνδυάζουν την υψηλή απόδοση με το χαμηλό κόστος, αποτελεί την ύψιστη πρόκληση για χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο.
Στόχος είναι η σταδιακή αντικατάσταση των “ακριβών” συμβατικών φωτοβολταϊκών από πυρίτιο, που χρησιμοποιούνται έως σήμερα, με φωτοβολταϊκές διατάξεις 3ης γενιάς, μιας τεχνολογίας που ενσωματώνει φτηνά οργανικά και ανόργανα υλικά, για την κατασκευή διατάξεων με πολύ υψηλές αποδόσεις και πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Όπως ανέφερε ο κ. Κυμάκης στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ η φούσκα με τα φωτοβολταϊκά αποτελεί πλέον παρελθόν καθώς το εν λόγω συνέδριο ασχολείται με τα λεγόμενα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς η αντικατάσταση των οποίων θα κοστίζει όσο και η αντικατάσταση μιας … λάμπας !
Το επόμενο βήμα όπως τόνισε ο ίδιος είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε παράθυρα αλλά και στις προσόψεις κτιρίων ενώ το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το συνέδριο είναι η εξεύρεση λύσης για τη σταθεροποίηση των υλικών αυτών.
Όπως σημείωσε ο κ. Κυμάκης η τεχνολογία έχει πλέον προχωρήσει και υπάρχει χρηματοδότηση από εταιρίες που στοχεύουν στην εν λόγω αγορά που ωστόσο δεν σχετίζεται με φωτοβολταϊκά πάρκα.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος τα φωτοβολταϊκά 3η γενιάς θα διατεθούν στην αγορά σε 5 με 10 χρόνια
Όσον αφορά στην Κρήτη ο κ. Κυμάκης σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές ερευνητικές ομάδες που συνεργάζονται μεταξύ τους με το πλεονέκτημα να είναι ότι εδώ μπορούν να γίνουν μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες σε μεγάλες ηλιακές ακτινοβολίες. Ο ίδιος τόνισε ότι έχουμε πολλούς επιστήμονες στην Κρήτη και το ανθρωπινο δυναμικό αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού.