Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση για το Προμαχωνικό Σύστημα στις Μεσαιωνικές Πόλεις και Παράλληλη Έκθεση των Οχυρώσεων της Vauban στη Γαλλία

Από τις 9 έως και τις 20 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση με θέμα: «Το Προμαχωνικό Σύστημα στις Μεσαιωνικές Πόλεις, Αποκατάσταση – Ανάδειξη – Νέες Χρήσεις» διοργανώνουν από αύριο Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 έως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων ο Δήμος Χανίων, το ΥΠΠΟ – ΤΔΠΕΑΕ Επιτροπή Οχυρώσεων Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κ.Α.Μ., το Ίδρυμα Reseau Vauban και η Φιλελληνική Ένωση ERE.

Στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων τα προμαχωνικά συστήματα της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων, της Κέρκυρας, οι οχυρώσεις στην πόλη της Ρόδου, καθώς και στη γαλλική προμαχωνική πόλη του 16ου αιώνα, Navarrenx. Επίσης, θα παρουσιαστούν  τα δίκτυα οχυρώσεων στην Ευρώπη, καθώς και οι νέοι πολιτιστικοί σχεδιασμοί, ενώ θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης η εξέλιξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής με προμαχωνικό σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο, (από τον Sanmicheli στον Vauban). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις των συνέδρων στο Φρούριο Κούλες, στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και στη Μεσαιωνική Πόλη των Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς κύρους από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπως ο Nicolas Faucherre, Ιστορικός των Οχυρώσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nantes και στην Ecole Nationale de Chaillot, επιστημονικός υπεύθυνος της Unesco – Vauban, o Dany Barraud, αρχαιολόγος, Γενικός Συντηρητής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Περιφερειακός Δ/ντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Aquitaire, ο Jean – Marie Billa, αρχιτέκτων, διδάσκων στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Bordeaux, πρώην Δήμαρχος του Saint – Macaire, ο Gian Camillo Custozza, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας, ενώ από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν: η Ι. Στεριώτου, Δρ. Αρχιτέκτων, Αντιπρόεδρος του CS/Επιστ. Συμβουλίου της EUROPA NOSTRA, η Α. Τζιγκουνάκη Δρ. Αρχαιολόγος  Προισταμένη της ΚΕ΄ ΕΠΚΑ,  η K. Μανούσου – Ντέλλα, Δρ. Αρχιτέκτων, Τμηματάρχης ΥΝΜΤΕ Ρόδου, κ.α.

Παράλληλα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, στις 20.00, θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου έκθεση με θέμα: «Οι Οχυρώσεις της Vauban στη Γαλλία – Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO». Η εν λόγω έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2011, με ώρες λειτουργίας 10.00-13.00 και 18.00-21.00.

O Ελληνο – Γαλλικός Σύλλογος Χανίων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και με μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας υπό την καθοδήγηση της κας. Isciane Labatut, Ιστορικού Τέχνης και εξειδικευμένης παιδαγωγού, παρουσιάζουν   μακέτες οχυρωματικών κατασκευών. Η έκθεση των συγκεκριμένων έργων θα φιλοξενηθεί στο ΚΑΜ ως παράλληλη δράση.

Τέλος, αύριο Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, στις 10.30, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι και οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων θα υποδεχτούν τους συνδιοργανωτές της διεθνούς συνάντησης στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις θα λάβει χώρα αύριο, Πέμπτη 8.12.2011 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στις 11.15.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

4 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

4 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

6 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

6 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

6 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

6 hours ago

This website uses cookies.