Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, βρέθηκε το Σάββατο αντιμέτωπος με μια απίστευτη πρόκληση από πλευράς Τουρκίας, καθώς τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη γειτονική χώρα, χωρίς να συγκεκριμένη αιτία.
Στο πλευρό του Έλληνα Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στάθηκε ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αντέδρασε μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του στη χώρα. Ο κ. Ιμάμογλου δέχτηκε «πυρά» από τουρκικά ΜΜΕ, κάποια εκ των οποίων έγραψαν ότι «υπερασπίστηκε τον Έλληνα προβοκάτορα». Ο κ. Ιμάμογλου θέλησε να δείξει ότι τραβάει μια άλλη γραμμή από την κυβέρνηση Ερντογάν, θέλοντας να στείλει άλλα μηνύματα στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του, αν τελικά χριστεί υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επισκεφτεί την Αθήνα τον Ιανουάριο για την πρώτη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων.
Ο κ. Τζιτζικώστας, επιχείρησε για πρώτη φορά να επισκεφθεί την Τουρκία με την ευρωπαϊκή του ιδιότητα, για να συμμετάσχει ως Αντιπρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών και Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.
Ο κ. Τζιτζικώστας μετέβαινε το Σάββατο ακτοπλοϊκώς στην Σμύρνη από τη Θεσσαλονίκη, με την νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που εγκαινιάστηκε προ μηνός, ως επιβάτης του πλοίου «Smyrna di Levante». Ωστόσο, το ταξίδι του προς τα τουρκικά παράλια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και δεν του δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις, για την αίτια του «μπλόκου».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας περίμενε για τουλάχιστον επτά ώρες, εγκλωβισμένος από τις 10 το πρωί του Σαββάτου, όταν το πλοίο προσέγγισε το τουρκικό λιμάνι, δεδομένου ότι με την άφιξή του, οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποβιβαστεί, καθώς υπήρχε στο πρόσωπό του απαγόρευση εισόδου στη γειτονική χώρα, χωρίς ωστόσο να του δίνουν μια σαφή απάντηση για την αιτία της απαγόρευσης. Χαρακτηριστικά, οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι προέκυψε πρόβλημα λόγω συνωνυμίας του με άτομο, το οποίο θεωρείται «persona non grata» στη γειτονική χώρα. Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της εισόδου στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έγινε, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξήγηση από τις Αρχές της Τουρκίας.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα. Για το πρωτοφανές περιστατικό, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε αυτονόητα και αμέσως την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θεώρησε μεγάλη προσβολή την απαγόρευση της εισόδου του.
Αιτούμενος σταθερά να πληροφορηθεί τα κίνητρα της επιθετικής αυτής κίνησης της Άγκυρας εναντίον του, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε παράλληλα και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Όταν ο Πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία τηλεφώνησε στο τουρκικό Υπουργειο Εξωτερικών για να ζητήσει το λόγο, δεν έλαβε κάποια ικανοποιητική απάντηση από την τουρκική διπλωματία.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το συμβάν, κάνοντας λόγο για «παράνομη και καταχρηστική κράτηση».
“Αστειότητες όσα λένε οι Τούρκοι”
Από τη πλευρά του, χαρακτήρισε «αστειότητες» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τα όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση του ονόματός του με κάποιο άλλο όνομα ατόμου στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με αφορμή το περιστατικό με την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα».
Παράλληλα ανέφερε: «οι Τουρκικές αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες».
Κατά το χρονικό διάστημα των ωρών αυτών, όπως είπε, βρισκόταν σε ένα γραφείο του τελωνείου στο λιμάνι της Σμύρνης και στο πλοίο. Για τη στάση των τουρκικών αρχών σε όλη τη διάρκεια αυτού του συμβάντος επισήμανε ότι δεν ήταν προκλητική, όμως υπογράμμισε ότι «ήταν ξεκάθαρη καθώς απαγορευόταν η είσοδος ενός Έλληνα Ευρωπαίου πολίτη και αξιωματούχου στη χώρα». Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι μόλις του ανακοίνωσαν οι Τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Πως περιέγραψε το απαράδεκτο περιστατικό ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιγράφοντας αναλυτικά με λεπτομέρειες το περιστατικό, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «χθες το πρωί, γύρω στις 10, έφτασα με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, με το πλοίο, στο λιμάνι της Σμύρνης. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων μου ανακοινώθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση. Επικοινώνησα αμέσως με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τις προξενικές και διπλωματικές αρχές, τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύοντας της Ευρωμεσογειακής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και μετά από την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές, η τουρκική κυβέρνηση και οι αρχές που βρίσκονταν εκεί μου ανακοίνωσαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρ όλα αυτά είχα ήδη αποφασίσει ότι μετά από αυτή την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας θα αποχωρούσα και θα επέστρεφα στην Ελλάδα».
Ο ίδιος τόνισε: «όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη». Παράλληλα ευχαρίστησε, για τη στήριξή τους, την ελληνική κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο επέστρεψε από τη Σμύρνη, τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.
«Στην Τουρκία υπάρχει και ένα άλλο ‘πρόσωπο’»
Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ανέφερε: «αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Περιφέρειες, ως Δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Απαντώντας, άλλωστε, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι επικοινώνησαν μαζί του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο δήμαρχος της Σμύρνης, κάτι που, όπως είπε, «πραγματικά δείχνει ότι στην Τουρκία υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο». Μάλιστα επισήμανε ότι οι άνθρωποι του δημάρχου της Σμύρνης που ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή για να τον υποδεχθούν, καθότι ανταποκρίθηκε σε δική τους πρόσκληση, τον στήριξαν σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία αυτών των 6 – 7 ωρών που βρισκόταν μεταξύ ενός γραφείου στο τελωνείο της Σμύρνης και του πλοίου.
Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας είπε: «και η Τουρκία η οποία προσπαθεί και προσπαθούμε όλοι να κρατηθεί κοντά στον δυτικό τρόπο ζωής πρέπει να καταλάβει ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται διαρκώς από αυτό που είχε θέσει ως στόχο». Επιπλέον γνωστοποίησε ότι «το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια των συλλογικών οργάνων της Ε.Ε». «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αποστείλει ερώτημα για τους λόγους για τους οποίους υπήρχε αυτή η απαγόρευση στο πρόσωπό μου για να εισέλθω στην Τουρκία και περιμένουμε τις επόμενες μέρες την Τουρκική κυβέρνηση να δούμε αν σκοπεύει να δώσει κάποια στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση γι αυτό το περιστατικό» πρόσθεσε.
Για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που του ανακοίνωσαν οι Τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία αποφάσισε να φύγει και αναζητούσε τρόπους για να αποχωρήσει.
Με κυβερνητικό αεροσκάφος παρέλαβε τον Τζιτζικώστα ο Δένδιας
Με κυβερνητικό αεροσκάφος παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας τον Απόστολο Τζιτζικώστα από την Τουρκία μετά την περιπέτειά του με τις αρχές της γείτονος.
Με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε στην Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και οι συνεργάτες του.
Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Τζιτζικώστας έκανε γνωστό ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά», αναφέρει ο περιφερειάρχης.
Δείτε την ανάρτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.