Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνή Συνέδρια Βιολόγων στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (OAK) τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την τρέχουσα λαμβάνουν χώρα σημαντικά Διεθνή Συνέδρια Βιολόγων με συμμετέχοντες από όλη την υφήλιο.

Ο τίτλος του συνεδρίου της προηγούμενης εβδομάδας ήταν: “Neural circuits and behaviour of Drosophila”: http://events.embo.org/15-neural-circuits/ με διοργανωτή τον Dr. Barry J. Dickson, ο οποίος είναι επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου “Janelia” στην Πολιτεία της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το συνέδριο αφορούσε έρευνες γύρω από τη μύγα δροσόφυλλα ή όπως την γνωρίζουμε εδώ στην Κρήτη ως «μπεκρής».

Επίσης από τις 12 ως τις 18 Ιουλίου η ΟΑΚ φιλοξενεί το: “2nd International Insect Hormone Workshop”: http://insecthormones2015.ualberta.ca, με υπεύθυνους τον Καθηγητή Kirst King-Jones, από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά και τον Καθηγητή Kim Furbo Rewitz, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης της Δανίας.

Σε ανακοίνωση του τρέχοντος συνεδρίου, γίνεται αναφορά στη σημασία των εντόμων ως κυρίαρχη μορφή ζωής στον πλανήτη. Τα έντομα δεν ευθύνονται μόνο για καταστροφές στη γεωργική παραγωγή και δεν είναι απλώς φορείς ασθενειών που τις μεταδίδουν με τα τσιμπήματά τους. Ο ρόλος των εντόμων είναι χρήσιμος και στην αναπαραγωγή των φυτών, στην παραγωγή μελιού, μεταξιού, στην καταπολέμηση παρασίτων, αλλά και στην επιστημονική έρευνα. Είναι ενδεικτικό ότι η μελέτη πάνω στα έντομα έχει συντελέσει ουσιαστικά στο να εμπλουτίσουμε την επιστημονική μας γνώση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι εσωτερικές λειτουργίες των ανθρώπινων κυττάρων παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τις αντίστοιχες των εντόμων. Τον τελευταίο αιώνα η έρευνα στα έντομα βοήθησε στην ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, στην ανάπτυξη της γενετικής, της κυτταρικής βιολογίας, της νευρολογίας αλλά και στην αναγνώριση της σημασίας των ορμονών για την επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους.

Σε αυτή τη δράση των ορμονών επικεντρώνεται το Συνέδριο των Δρ King-Jones και Δρ Rewitz και ειδικότερα στα στεροειδή, στις νεανικές ορμόνες και στην ινσουλίνη. Τα στεροειδή, αν και είναι γνωστά για την παράνομη χρήση τους για την ανάπτυξη μυών, εντούτοις για τα έντομα, τα στεροειδή είναι χρήσιμα για να αναπτυχθούν από έμβρυα ως ενήλικες οργανισμοί. Ενδεικτικά, στα κουνούπια, ο πληθυσμός τους ελέγχεται με τη χρήση μεθοπρένης, μιας ουσίας που λειτουργεί ως ορμόνη νεότητας, ικανή να μην τα αφήσει να εξελιχθούν σε ενήλικα έντομα, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα είναι ικανά να τσιμπάνε. Επιπλέον, ο ρόλος της ινσουλίνης είναι χρήσιμος στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, λόγω της δυνατότητάς της να ρυθμίζει την πίεση, όμως ο ρόλος της εκτείνεται γενικότερα στον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων.

Όλα αυτά τα πολλαπλά επιτεύγματα οφείλονται στη μελέτη των εντόμων και με αυτόν τον τρόπο γίνεται αντιληπτή η ιδιαίτερη σημασία Συνεδρίων όπως τα προαναφερόμενα που λαμβάνουν χώρα στην ΟΑΚ, καθώς επιστήμονες διεθνούς κύρους έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να αναλύσουν εκ του σύνεγγυς τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών τους, ώστε στη συνέχεια ολόκληρη η παγκόσμια κοινωνία να γίνει αποδέκτης των ευρημάτων αυτών, που σχετίζονται με τη βιολογία, τα έντομα και τις ορμόνες, εις όφελος όλων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα του Νομού.

Ο Κων. Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, καλωσορίζοντας τους συνέδρους σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα στη δύσκολη αυτή κατάσταση της Ελλάδος, χρειάζεται να βρούμε τις χαμένες αξίες οι οποίες συνέβαλαν στην καλλιέργεια και στην εδραίωση ενός ευρύτερου οικουμενικού πνεύματος συμφιλίωσης και συνεργασίας, εξαιρετικά αναγκαίου και σημαντικού, τόσο για την Ευρώπη, όσο και τον κόσμο. Αυτό το πνεύμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό σε καιρούς προκλήσεων, όπως μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και την περίοδο ανόδου του διχαστικού κλίματος του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Το ίδιο σημαντικό είναι και σήμερα με την ενεργοποίηση όλων των πολιτών της Ευρώπης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κρήτη: Το “σκοτεινό” παρελθόν του άνδρα που σκότωσε με το ΙΧ του την 36χρονη

Σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονία της 36χρονης γυναίκας που σημειώθηκε χτες, Τετάρτη (18/12), στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν…

5 mins ago

Εκλογές στον Μελισσοκομικό Σύλλογο ν.Χανίων

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Χανίων η "Μέλισσα" ανακοινώνει τη διεξαγωγή εκλογών, προκειμένου να εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο…

15 mins ago

Σε χριστουγεννιάτικη διάθεση το Κινητό Αστικό Καθιστικό (MULaR) του Δήμου Χανίων

Το Κινητό Αστικό Καθιστικό MULaR (Mobile Urban Living a Room) του Δήμου Χανίων φορά τα…

17 mins ago

Το ΜΑΙΧ Ενισχύει τις Συνεργασίες του με Επιτυχή Υλοποίηση του Προγράμματος Erasmus+ για το 2025

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη του πορεία στην υλοποίηση…

19 mins ago

Παύλος Πολάκης: «Αποτυχία οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας»

Έντονη παρέμβαση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Χανίων και Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης, κατά την…

59 mins ago

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων: Ζητά νέα παράταση για την κτηματογράφηση – Έκκληση προς το Υπουργείο

Την ανάγκη για νέα εξάμηνη παράταση στη διαδικασία κτηματογράφησης επισημαίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων,…

1 hour ago

This website uses cookies.