Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης
Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τον πρωτογενή τομέα είναι ασφυκτικό. Οι παραγωγοί μας καθημερινά βλέπουν τα προϊόντα που με πολύ κόπο παράγουν να παραμένουν αδιάθετα και πολλές φορές απλήρωτα, βλέπουν τις τιμές σε βασικά προϊόντα (όπως είναι το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά και τα ζωοκομικά) να κατακρημνίζονται και να διευρύνεται συνεχώς η ψαλίδα, σε σχέση με εκείνες που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ράφι. Βλέπουν να μην λαμβάνουν αποζημιώσεις που τους οφείλονται από πέρσι και πρόπερσι, ενώ ακόμα και σήμερα, δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας και να έχουν από την πρώτη του νέου έτους ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια ώρα, πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους, πρέπει να καταβάλουν το «ανήθικο» χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα, τα αυξημένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, τα αυξημένα τέλη για τα μηχανήματά τους και να αντιμετωπίσουν ένα κόστος παραγωγής αλλά και κόστος ζωής, που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Όπως τονίζει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δεν «έτρεξε» ούτε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον πρωτογενή τομέα, καθώς όλα εξακολουθούν να παραμένουν στο στάδιο των προκηρύξεων. Δεν μπήκε σε εφαρμογή ούτε ένα Σχέδιο Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν έγινε ούτε μια ουσιαστική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής.
Όπως τονίζει ο κ. Αυγενάκης, «είναι κρίσιμο να επισπευσθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς αυτά αποτελούν ένα από τα τρία καθεστώτα ενίσχυσης για τη στήριξη των επενδύσεων στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και την προώθηση της πολυαπασχόλησης και προβλέπουν καθεστώς ενισχύσεων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, που εμφανίζουν ενδείξεις οικονομικής βιωσιμότητας, καθεστώς ενισχύσεων για την ενθάρρυνση της Δημιουργίας Προτύπων Αγροκτημάτων, καθώς και για την προώθηση Καινοτόμων Δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Κ. Σκανδαλίδης για τον αριθμών των Σχέδιων Βελτίωσης που εκκρεμούν να αξιολογηθούν σε όλη τη χώρα,καθώς και πόσα από αυτά προέρχονται από την Κρήτη. Επιπλέον, ζητά να γίνει άμεσα η αξιολόγηση των υλοποιημένων Σχεδίων Βελτίωσης και να γνωστοποιηθεί το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί. Τέλος, ζητά από τον Υπουργό να εξαγγείλει συγκεκριμένη πολιτική για την έμπρακτη στήριξη του αγροτικού τομέα.