Ευρείες αλλαγές και μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά την δικαιοσύνη προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή και την συμπλήρωση για ακόμη μια φορά των ποινικών κώδικων.
Η φιλοσοφία, έτσι όπως τη διατυπώνει ο Γιώργος Φλωρίδης είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει την δικαιοσύνη πιο κοντά στους πολίτες και να εμπεδωθεί πλέον και η κουλτούρα ότι δικαιώματα εκτός από τους θύτες έχουν και τα θύματα.
Τα πράγματα πρέπει να αρχίσουν να αντιστρέφονται και να επανατοποθετούνται λέει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει και προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί το νομοσχέδιο ένα οργανωμένο πλαίσιο που θα επιταχύνει τις ποινικές δίκες έτσι ώστε να εξαλειφθεί το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει και καταθλίβει τον κόσμο. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για τα δικαιώματα και των πολιτών και όχι μόνο αυτών που αδικούν.
Μικροεγκληματικότητα
Ένα από τα πρώτα θέματα που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ο κύριος Φλωρίδης είναι η μεσαία μικροεγκληματικότητα.
Η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την μεσαία μικροεγκληματικότητα και εδώ πρέπει να αντιμετωπιστεί το πλημμέλημα που είναι ένα αδίκημα με ποινική απαξία. Είναι οι καθημερινές κλοπές που γίνονται ξανά και ξανά και ξανά.
Πρέπει να τερματιστεί η λογική υπογραμμίζει ο υπουργός ότι επειδή κάποιος κάνει πλημμέλημα δεν θα πρέπει να πάει φυλακή.
Με βάση λοιπόν τις νέες διατάξεις εάν το ποινικό μητρώο κάποιου που κάνει πλημμέλημα είναι λευκό για ένα χρόνο μπορεί να ζητήσει αναστολή της ποινής. Εάν η ποινή που θα επιβληθεί είναι 1-2 χρόνια τότε την δεύτερη φορά που θα συλληφθεί να παρανομεί ή θα πληρώσει για να εξαγοράσει την ποινή ή θα την εκτίσει σε κοινωφελή εργασία. Εάν είναι 2- 3 χρόνια οπωσδήποτε ένα μέρος την ποινής θα γίνει στη φυλακή. Πάνω από τρία χρόνια οπωσδήποτε φυλάκιση. Αυτό κατά τον κ. Φλωρίδη θα αντιμετωπίσει την μεσαία μικροεγκληματικότητα.
Τι γίνεται με τα τροχαία
Τάξη και στο θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων προσπαθεί να βάλει το νέο νομοσχέδιο. Έτσι προβλέπεται πως αν κάποιος παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη και σκοτώσει ή τραυματίσει σοβαρά άνθρωπο θα τιμωρείται για κακούργημα με ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια. Μέχρι τώρα η κατώτερη ποινή ήταν τρεις μήνες.
Όπως αναφέρει ο κ Φλωρίδης παραβίαση κόκκινου σηματοδότη σημαίνει ενδεχόμενη ανάληψη ευθύνης ότι μπορεί να σκοτώσεις άνθρωπο και αυτό δεν μπορεί να τιμωρείται με λογική πλημμελήματος.
Δικομανία
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε την παρακάτω ιστορία: «Το 1897 μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας από την τότε τρόικα έγινε έλεγχος και για την δικαιοσύνη. Η Ελλάδα τότε ήταν μέχρι την Λαμία. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν 130.000 ποινικές υποθέσεις. Τότε ειπώθηκε “ή δεν υπάρχει καθόλου δικαιοσύνη ή είστε λαός δικομανής”. Η προτροπή από τότε ήταν να καταδιωχθούν οι δικομανείς. Ε λοιπόν ηρθε η ώρα να το κάνουμε»
Έτσι λοιπόν με βάση τις διατάξεις όποιος υποβάλει συνεχώς μηνύσεις για ασήμαντη αφορμή και για να τυραννάει τον κόσμο θα έχει πλέον σοβαρά πρόστιμα. Όταν μπαίνει στο αρχείο μια μήνυση ως αβάσιμη αυτός που την έκανε θα πληρώνει 1500 €. ενώ το κόστος για να γίνει μία μήνυση είναι 100 €.
Διώξεις σε τραπεζίτες
Ο κ. Φλωρίδης από τις προγραμματικές δηλώσεις ακόμα είχε αναφερθεί στην κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζών Τότε είχε προκληθεί μεγάλη συζήτηση στην κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί της ουσίας είχε «αδειάσει» εκείνη την πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης. Σήμερα όμως φαίνεται ότι ο Φλωρίδης επανέρχεται και καταφέρνει να περάσει την διάταξη στο νέο νομοσχέδιο αφού προηγουμένως έχει πειστεί ο πρωθυπουργός. Το σκεπτικό του κύριο Φλωρίδη είναι το ακόλουθο:
“Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και δεν κηρύξαμε επίσημα χρεοκοπία γιατί κάποιοι ηγέτες φρόντισαν να μας βάλουν στην Ευρώπη και μετά στην ΟΝΕ και έτσι γλιτώσαμε από το να τρώμε χαλίκια. Όταν χρεοκοπείς κάποιοι αναλαμβάνουν να καθαρίσουν το βούρκο της χρεοκοπίας.
Γι’ αυτό και υπήρχαν οι ευεργετικές διατάξεις περί ακαταδίωκτου. Το 2019 επειδή επρόκειτο να πωληθούν δάνεια των τραπεζών η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε ότι έπρεπε να υπάρξει μια προστασία. Τώρα όμως όπως διακηρύσσουν οι τράπεζες περάσαμε σε περίοδο κανονικότητας. Όταν περνάμε σε κανονική περίοδο και η νομοθεσία πρέπει να επανέρχεται στην κανονικότητα. Επομένως η προστασία του ακαταδίωκτου οφείλει να τελειώσει. Κανονικότητα στις τράπεζες, κανονική και η νομοθεσία”.
Αλλαγή στα ισόβια
Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης πλέον θα σημαίνει φυλάκιση 25 χρονών. Μέχρι τώρα για τα κακουργήματα η ανώτατη ποινή ήταν 15 χρόνια και γίνεται 20
Ψηφιακή δικαιοσύνη
Τοποθετείται το πληροφοριακό σύστημα που θα πάει την δικαιοσύνη σε άλλον αιώνα.
Με βάση αυτό το πληροφοριακό σύστημα θα ξέρει ποια το υπουργείο πόσες υποθέσεις χρεώθηκε ο κάθε δικαστής πόσες έβγαλε και σε ποιο χρόνο τις έβγαλε. Επίσης πόσες από τις αποφάσεις που έβγαλε ο πρωτοβάθμιος δικαστής στάλθηκαν στο εφετείο ή κατέπεσαν στο εφετείο.
Αυτή την εικόνα θα μπορεί να την έχει μπροστά του και ο αξιολογούμενος δικαστής προκειμένου να εντοπιστούν οι καθυστερήσεις. Σήμερα ο δικαστής βγάζει μια απόφαση και δεν ξέρει ποτέ τι έγινε στο εφετείο αν ήταν σωστή ή δεν ήταν σωστή η κρίση του.
Τα σοβαρά πλημμελήματα θα δικάζονται από τριμελή σύνθεση.
Καταργείται το πενταμελές εφετείο.
Διευρύνεται το πεδίο των αδικημάτων που δικάζονται από ένα εφέτη, η έφεση θα δικάζεται από τρεις.
Όσον αφορά το θέμα της ενσωμάτωσης της στρατιωτικής δικαιοσύνης στην πολιτική δικαιοσύνη αν θα γίνει θα γίνει με τον δικαστικό χάρτη, ένα άλλο νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης το θέμα είναι πολυσύνθετο και εξαρτάται και από το υπουργείο Άμυνας, χρειάζεται μια σοβαρή ενδοκυβερνητική συζήτηση.
Η απόλυτη κυριαρχία της άποψης ότι έχουμε μόνο δικαιώματα και καμία υποχρέωση έχει ξεχαρβαλώσει τα πάντα. Κοντά στα δικαιώματα του κατηγορουμένου υπάρχουν και τα δικαιώματα του θύματος.
Όσον αφορά την έκθεση μικρών ποινών όπως λέει ο υπουργός, υπάρχει ένα καινούργιο σύστημα νέων εγκαταστάσεων που θα είναι πιο ταιριαστές για την έκτιση των μικρών ποινών και αυτό το σύστημα κατασκευών μπορεί σε λίγους μήνες να δώσει θεαματικά αποτελέσματα.
Ακόμη συνέπειες θα έχουν όσοι βανδαλίζουν την δημόσια περιουσία. “Πρέπει να αρχίζουμε να αλλάζουμε νοοτροπία δεν γίνεται να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία και να μην υπάρχει συνέπεια. Η αστυνομία παραιτείται από αυτά γιατί αισθάνεται πως ό,τι και να κάνει η δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερο τον παραβάτη . Αυτό πρέπει να αλλάξει”.