Τέλος στην ασυδοσία των funds βάζει απόφαση δικαστηρίου, που έλαβε υπόψιν τη νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει εκδοθεί για τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με την απόφαση και το ρεπορτάζ του Mega κρίθηκε ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του fund και του servicer πάσχει από ακυρότητα με τον τρόπο που έχει συναφθεί. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακυρωθεί και η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της εγγυήτριας του δανείου.
Το θέμα αφορά εγγυήτρια επιχειρηματικού δανείου, που έλαβε μία ανώνυμη εταιρεία και αποπλήρωσε το 75% του δανείου. Η εγγυήτρια δεν μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο ποσό (250.000 ευρώ από τα 2 εκατομμύρια ευρώ) και το fund αποπειράθηκε να κατασχέσει το ακίνητό της εγγυήτριας, το οποίο ήταν και πρώτη της κατοικία.
«Servicers και funds έχουν ουρανομήκη κέρδη»
Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, εξήγησε στο Mega πως η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι ένας servicer μπορεί να κάνει δικαστικές ενέργειες και εκτέλεση, άρα κατάσχεση ή πλειστηριασμό, ανεξάρτητα με ποιο νομοθετικό πλαίσιο έχουν μεταβιβαστεί τα δάνεια. Το δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες ανέφερε πως δεν μπορεί να κρίνεις ότι ο servicer με ένα νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να κάνει δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμούς και να εξαιρείς από αυτό το πλαίσιο τη σύμβαση του servicer με το fund. Η σύμβαση ενός servicer με το fund θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο τυπικό και αν δεν το έχει αυτό, τότε είναι άκυρη. Αυτό κρίνεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου για το δικαίωμα των servicers για δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με την κ. Νούκα, με αυτή την απόφαση δικαστηρίου ακυρώνονται πολλές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μπορούν να «πατήσουν» πάνω σε αυτή την απόφαση έτσι ώστε να ωφεληθούν οι οφειλέτες. «Η ακύρωση μιας κατάσχεσης και ενός πλειστηριασμού φέρνει τον δανειολήπτη πιο κοντά στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν χρωστάει πια», εξήγησε η δικηγόρος αναφέροντας πως καθημερινά «παρακαλάμε για ρυθμίσεις».
«Τόσο οι servicers όσο και τα funds, έχουν ουρανομήκη κέρδη. Σκεφτείτε τα 90 δισεκατομμύρια δανείων που έχουν πουληθεί, έχουν πουληθεί γύρω στο 30%. Άρα έχουμε 60 δισεκατομμύρια κέρδη στην πλάτη του δανειολήπτη, συν τους τόκους. Οι servicers είδαμε ότι το 2019 έβγαζε 19 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2022 είχε 89 εκατ. ευρώ κέρδη», συμπλήρωσε.
Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…
Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…
Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…
Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…
«ΣΤΕΦΑΝΕ ΣΚΕΤΕ, αν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αναδείξουν Πρόεδρό τους,…
Σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες πολίτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της…
This website uses cookies.