Δικαστικές Φυλακές Χανίων και Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Με 100 και πλέον υπογραφές, μεταξύ αυτών και γνωστών προσωπικοτήτων της πόλης μας, ζητείται η μεταφορά του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στο κτήριο των Δικαστικών Φυλακών των Χανίων όταν αυτό κενωθεί μετά τη μεταφορά στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα.
Στην επιστολή τους που κοινοποιείται προς την υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον δήμαρχο Χανίων και τους βουλευτές Χανίων, αναλυτικά αναφέρεται:
«Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, όλοι μας κάτοικοι Χανίων, φιλόλογοι, νομικοί, συγγραφείς, ιστορικοί ερευνητές και απλοί πολίτες που ενδιαφερόμαστε για την ιστορία του τόπου, με την ευκαιρία της ευαισθητοποίησης του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Αποστόλη Βουλγαράκη, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, να συντηρηθεί, να αρχειοθετηθεί και να παραδοθεί στην ιστορική έρευνα το πολύτιμο υλικό που ασφυκτιά στο κτήριο τουΙστορικού Αρχείου Κρήτης, ενώνουμε τη φωνή μας και δηλώνουμε ότι είμαστε αρωγοί σ’ αυτή την ενέργεια.
Αναγνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες όλου του προσωπικού, παρά τις ελλείψεις τις οποίες κατά την άποψή μας συνεχώς διαπιστώνουμε, και παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας λόγω της στενότητας του χώρου, του ανεπαρκούς φωτισμού, του μικρού και άβολου χώρου μελέτης, προσπαθούν πάντοτε αόκνως να μας εξυπηρετούν.
Η από μέρους του κ. Βουλγαράκη ζητούμενη παραχώρηση του κτηρίου των Δικαστικών Φυλακών των Χανίων, αφού έτσι κι αλλιώς θα κενωθεί μετά τη μεταφορά των στις νέες σύγχρονες φυλακές της περιοχής της Αγιάς, θα συντελέσει στην πλήρη αξιοποίηση και ανάδειξη του υπάρχοντος υλικού, το οποίο σήμερα είναι αδύνατο να ερευνηθεί και αξιοποιηθεί σωστά, στους ακατάλληλους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Με αυτό το κείμενο, καλούμε όλους τους πνευματικούς φορείς του τόπου, τον δήμαρχο Χανίων, τους βουλευτές και όποιον άλλον ενδιαφέρεται για την ανάδειξη ενός πραγματικά μεγάλου θησαυρού του έχουμε την τύχη να βρίσκεται στον τόπο μας, να συνδράμει σ’ αυτή την κίνηση. Καλούμε επίσης την υπουργό Παιδείας κα Αννα Διαμαντοπούλου, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, να ενεργήσει για την παραχώρηση του χώρου αυτού, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο ανήκει, δεδομένου ότι:
Ο χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως και το πιο σημαντικό, με ελάχιστο κόστος.
Το κτήριο είναι κατάλληλο για τέτοια χρήση, λόγω του ότι είναι μεγάλο, βρίσκεται μέσα στην πόλη, είναι σε χώρο που δεν υπάρχει υγρασία, η οποία αντενδείκνυται για παλαιά βιβλία, έγγραφα και γενικά ευαίσθητα υλικά.
Η μεταβίβαση ενός κρατικού χώρου σε ένα άλλο επίσης κρατικό χώρο, είναι εύκολη και ανέξοδη υπόθεση. Αντίθετα, η συνήθης κρατική πρακτική ενοικίασης άλλου, ιδιωτικού χώρου, θα δημιουργήσει μεγάλο κόστος το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν δημιουργείται.
Θα αναδειχθεί όλο το αρχειακό υλικό που σήμερα δεν μπορεί να μελετηθεί, με αποτέλεσμα να παραμένουν άγνωστες πάρα πολλές πτυχές της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου (28/9) σε περιοχή του δήμου…

3 hours ago

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια της Γαύδου Σε νέο περιστατικό διακίνησης…

3 hours ago

Εφικτή η εκκίνηση πάνω από τα 8 ευρώ για το πρώτο ελαιόλαδο – Θετικά μηνύματα για αύξηση της παραγωγής στην Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά, όπως εκτιμάται, μεγάλο ποσοστό πρόκειται να καταλήξει στα ελαιοτριβεία,…

3 hours ago

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή…

3 hours ago

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες, λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας

Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για…

3 hours ago

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας»,…

3 hours ago

This website uses cookies.