Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Δικό τους οίκο αξιολόγησης στήνουν οι BRICS!

Είδαν κι απόειδαν οι BRICS με τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και τις κατευθυνόμενες εκτιμήσεις τους και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν τον δικό τους ανεξάρτητο οίκο.

Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Ν. Αφρική (BRICS) συζητούν το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου οίκου αξιολόγησης ο οποίος θα διαφοροποιείται δραστικά έναντι των προκατειλημμένων αξιολογήσεων των τριών μεγάλων οίκων της Δύσης (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch).

Οι BRICS έφτασαν στο… αμήν όταν, αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της διαμάχης στην Ουκρανία, οι παραπάνω τρεις οίκοι προχώρησαν σε άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ρωσίας. Η ρωσική κυβέρνηση αλλά και ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong χαρακτήρισαν την υποβάθμιση αυτήν πολιτικά υποκινούμενη και αναξιόπιστη, υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικοί οίκοι χρησιμοποιούν ιδεολογικά κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με την ικανότητα μιας κυβέρνησης να δημιουργεί έσοδα και να αποπληρώνει τα χρέη της.

Τόσο οι παραπάνω όσο και αρκετοί ακόμη σε όλον τον κόσμο τονίζουν ότι κατά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας οι «τρεις» αξιολογούν με βάση το πολιτικό σύστημα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το οικονομικό σύστημα, το επίπεδο της ιδιωτικοποίησης της αγοράς αλλά και το δικαίωμα έκδοσης διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.

Τα κριτήρια αυτά, όμως, είναι όλα ιδεολογικά, δεν έχουν καμία σχέση με την ικανότητα της κεντρικής κυβέρνησης να δημιουργεί έσοδα και να αποπληρώνει τα χρέη της. Αν κάποιος χρησιμοποιεί αυτά τα κριτήρια ως πρότυπο για την αποτίμηση του αξιόχρεου των ΗΠΑ θα καταλήξει ότι αυτές δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν ποτέ επειδή μπορούν και αποπληρώνουν τα χρέη τους με το τύπωμα περισσότερων δολαρίων.

Προκατειλημμένες αξιολογήσεις

Η Ρωσία δεν ήταν η μοναδική χώρα που «στήθηκε στον τοίχο» εξαιτίας των πολιτικοποιημένων και προκατειλημμένων αξιολογήσεων των τριών οίκων. Οι «τρεις μεγάλοι» έχουν ήδη δημοσιοποιήσει αρνητικές αποτιμήσεις για φέτος και για τις χώρες της Mercosur, δηλαδή τις Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, αλλά και τις συνδεόμενες με αυτές Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινό, Χιλή και Περού, που οι κυβερνήσεις τους δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η κριτική στους τρεις οίκους όμως δεν εξαντλείται εδώ. Οπως αποκαλύφθηκε στις ακροάσεις του Κογκρέσου για τα αίτια του κραχ του 2008, οι τρεις οίκοι αξιολογούσαν χρηματοπιστωτικά προϊόντα με την ύψιστη διαβάθμιση κατ’ εντολήν των πελατών τους, δηλαδή των τραπεζών που τα εξέδιδαν. Επί έτη αξιολογούσαν με ΑΑΑ μυριάδες τοξικά χρεόγραφα – διασφαλισμένα σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, που μετά το κραχ δεν άξιζαν δεκάρα. Οι «τρεις μεγάλοι» πήραν έτσι στον λαιμό τους εκατομμύρια επενδυτές σε όλον τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος βγήκαν λάδι υποστηρίζοντας ότι με τις αξιολογήσεις τους δεν δέσμευαν, απλώς έλεγαν τη… γνώμη τους. Κάτι που όπως ισχυρίστηκαν ήταν… συνταγματικό τους δικαίωμα βάσει σχετικού άρθρου του αμερικανικού Συντάγματος περί ελευθερίας του λόγου.

Λίγο αργότερα, στις αρχές του 2010, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπαράζ από τέτοιου είδους «γνώμες» εκτόξευσε τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στη στρατόσφαιρα μέσα σε λίγους μήνες και μας οδήγησε ολοταχώς στην αγκαλιά της τρόικας και στα μνημόνια.

Εφημερίδα των Συντακτών

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Σταϊνμάιερ αφού τσέπωσε 2,2 δις ευρώ από τα γερμανικά δάνεια του πρώτου μνημονίου, πήγε και ζήτησε συγχώρεση στην Κάντανο

Έχει και η υποκρισία τα όρια της. Ο Σταϊνμάιερ, ηρθε στο μαρτυρικό τόπο της Καντάνου…

2 hours ago

Όταν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις δεν πληρώνονται από τη Γερμανία αλλά από τα λεφτά των Ευρωπαίων

Είναι αυτή η τραγική πραγματικότητα. Η Γερμανία βρίσκει διαρκώς τρόπους να υπεκφεύγει των ευθυνών της…

3 hours ago

Κινητοποίηση έξω από το συνέδριο για το Airbnb: H μαζική τουριστικοποίηση απομακρύνει τις πόλεις από τις ανάγκες των κατοίκων | Φωτός

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το συνέδριο για τη βραχυχρόνια μίσθωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης…

5 hours ago

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου ζητά «μία κρήνη για τον Μιχάλη»

40 ημέρες συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Μιχάλη Πατσουράκη, ενός ενεργού πολίτη των Χανίων, οικολόγου,…

6 hours ago

3 Νοέμβρη οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ – Πώς θα ψηφίσετε στα Χανιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χανίων, καλεί τα μέλη του στις Εκλογές Συνέδρων για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ,…

6 hours ago

Ποιες Γερμανικές αποζημιώσεις – Ο Σταϊνμάιερ ήρθε και μας πήρε από πάνω και 2,2 δισ. ευρώ

Του Νότη Μαριά Τελικά «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Αυτό ισχύει κυριολεκτικά σε…

6 hours ago

This website uses cookies.