ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένη η Ευρώπη για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Μετά τον καταιγισμό κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη στην προοπτική επιβολής ενός εμπάργκο στη Μόσχα για την ενέργεια. Χώρες, όπως η Γερμανία, αναδεικνύουν την προοπτική για μια ενδεχόμενη παύση, προκειμένου να επανεξεταστεί η επίδραση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα και να κλείσουν τα όποια κενά. Στον αντίποδα, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, που προειδοποιούν για απώλεια του μομέντουμ, που θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως ένδειξη μείωσης της πίεσης από την ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει μια εντύπωση κόπωσης όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει» είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, καθώς έφτανε στη συνάντηση με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να κουραστούμε με την επιβολή κυρώσεων», προσθέτει ο ίδιος, όπως σημειώνεται σε άρθρο στο Politico.

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν εάν το επόμενο βήμα τους θα πρέπει να είναι μια πολύκροτη κίνηση, όπως η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, παρά τις εκκλήσεις από τη Βαρσοβία και τη Βαλτική. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί της ΕΕ προσπαθούν να καταστήσουν σαφές στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι ετοιμάζονται περισσότερες κυρώσεις και ενδέχεται να επιβληθούν ανά πάσα στιγμή. «Πρέπει να προσβλέπουμε πάντα σε νέες κυρώσεις και να προετοιμάζουμε νέες πιθανές κυρώσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Τζέπε Κόφοντ.

Μέχρι πρόσφατα, ακόμη και αν έκανε κάποιος ερώτηση στην ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις, «κινδύνευε να θεωρηθεί ως στάση υπέρ του Πούτιν», είπε ένας διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα, όμως, ορισμένες χώρες υποστηρίζουν ανοιχτά ότι η ΕΕ πρέπει να κρατήσει κάποιες εφεδρικές επιλογές, για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε περίπτωση που η Ρωσία διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα.

Δεν πείθονται όλοι στα κυβερνητικά κτίρια της Ε.Ε με αυτή την άποψη. Είναι «η αποδοχή της ιδέας ότι κάτι πιο τρομερό θα συμβεί», παραπονέθηκε ένας ανώτερος διπλωμάτης. «Το να κρατάς κάτι στην τσέπη ως αποτρεπτικό είναι φανερό ότι δεν λειτουργεί». «Αυτή η προσέγγιση αναμονής δεν είναι εντάξει» είπε ο διπλωμάτης, ρωτώντας ρητορικά εάν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν ήδη αρκετές για να προχωρήσει η ΕΕ παραπέρα. «Αν όχι τώρα, πότε;», ρώτησε ο διπλωμάτης. Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα για το οποίο παλεύουν να βρουν απάντηση οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες οι αφορμές – Τι δηλώνει ο Μπορέλ

Ένα έναυσμα για νέο πακέτο κυρώσεων από τη Δύση έχει ήδη διατυπωθεί δημόσια: η χρήση χημικών -ή ακόμη και πυρηνικών- όπλων. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ όσο και ο Γάλλος ομόλογός του έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα θα υποστεί περαιτέρω τιμωρία εάν επιτεθεί με αντισυμβατικά όπλα. Άλλοι πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης αναφέρονται μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ένα σενάριο θα ήταν η δολοφονία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η προσωπική έκκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο μήνα για βοήθεια -όταν τους προειδοποίησε σε μια βιντεοκλήση ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία φορά που τον έβλεπαν ζωντανό- οδήγησε σε μια εκπληκτική επιτάχυνση της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ένα άλλο έναυσμα για νέες κυρώσεις θα ήταν και μια μεγάλης κλίμακας σφαγή αμάχων ή επιθέσεις σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους, που θα προκαλούσαν μαζική δημόσια οργή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για τις κόκκινες γραμμές», είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών. «Υπάρχουν αυτές; Και ποια θα ήταν η κόκκινη γραμμή για τη Δύση, για όλους εμάς;».

Ωστόσο, ακόμη και χωρίς την υπέρβαση οποιασδήποτε κόκκινης γραμμής, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να εξακολουθούν να αισθάνονται ότι πρέπει να έχουν κάτι να δείξουν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής, η οποία θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή αυτή την εβδομάδα. Δύο διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι ένας από τους κύριους μοχλούς του τελευταίου πακέτου κυρώσεων ήταν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν ότι χρειάζονταν μια ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στις Βερσαλλίες στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υποβάθμισε τις προσδοκίες για νέα μέτρα που θα εγκριθούν στη Σύνοδο αυτής της εβδομάδας.

«Οι ηγέτες θα εξετάσουν ξανά τι άλλο μπορεί να γίνει στον τομέα των κυρώσεων», είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα. Αλλά πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει επίσημη απόφαση για ένα νέο πακέτο κυρώσεων».

Ενώ οι κυβερνήσεις συζητούν τα επόμενα βήματά τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα πιθανό πέμπτο πακέτο κυρώσεων, που θα μπορούσε να εγκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί.

Ποια είναι τα πιθανά βήματα

Πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσθήκη δύο μεγάλων ρωσικών τραπεζών — Sberbank και Gazprombank — στον κατάλογο των ιδρυμάτων που έχουν απαγορευτεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν προσφέρει τις δικές τους προτάσεις. Η Πολωνία ζήτησε την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου στη Ρωσία. Άλλες χώρες, όπως η Δανία, πιέζουν για αυστηρότερη πρόσβαση των ρωσικών πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν το επόμενο πακέτο θα περιλαμβάνει τον περιορισμό των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου ως πρώτο βήμα για τη στόχευση των ρωσικών εσόδων από την ενέργεια. «Οι κυρώσεις έχουν να κάνουν με την υπονόμευση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο», είπε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λίπαβσκι όταν ρωτήθηκε για τις ενεργειακές κυρώσεις. «Πρέπει να σκεφτούμε αυτή τη μηχανή χρημάτων».

Άλλες χώρες της ΕΕ φοβούνται ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε ένα τέτοιο βήμα διακόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι πρώτες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναξεκινάει. Θα χτίσουμε το σπίτι μας από την αρχή”

Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…

7 hours ago

Συντριπτική νίκη Πολάκη σε όλες τις κάλπες στα Χανιά – 100% στα Σφακιά – Αναλυτικά τα αποτελέσματα με ποσοστά

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…

7 hours ago

Η πρώτη δήλωση Πολάκη: “Σήμερα είναι μια μέρα χαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το σχέδιο ρευστοποίησης από την ολιγαρχία απέτυχε”

Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…

7 hours ago

ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…

8 hours ago

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…

8 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…

8 hours ago

This website uses cookies.