Νέο mea culpa από το ΔΝΤ που αποδομεί τη συνταγή που ακολούθησε η τρόικα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης στις οποίες επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας. «Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι περικοπές μισθών έπληξαν την παραγωγικότητα της Ελλάδας και δεν συνοδεύτηκαν με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας» είναι η παραδοχή του ΔΝΤ σε νέα έκθεσή του με τίτλο «Προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης με ελλείμματα: Πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές».
Οι αναλυτές του ΔΝΤ παραδέχονται τις αστοχίες της πολιτικής που υιοθετήθηκε για τις χώρες της ευρωζώνης με προβληματικές οικονομίες – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – ομολογώντας στην ουσία ότι οι προσδοκίες για την αύξηση της παραγωγικότητας αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. Οι τεχνοκράτες υπογραμμίζουν πως αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ έχει γίνει πλεονασματικό, η εσωτερική εξισορρόπηση σε ελλειμματικές οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνοδεύεται από υποτονική δραστηριότητα και πολύ υψηλή ανεργία, κάτι που καθιστά οδυνηρή την προσαρμογή.
Το ΔΝΤ αναφέρει για την Ελλάδα πως η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προήλθε από τις περικοπές μισθών, αλλά και ότι η πτώση της παραγωγής ήταν πολύ μεγάλη μετά το 2010 γεγονός που εν τέλει είχε αρνητικές επιπτώσεις. Το ΔΝΤ επισημαίνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να μειώσει τις υποχρεώσεις της και να βελτιώσει την καθαρή εξωτερική της θέση και πως απαιτούνται πρόσθετες προσαρμογές για την επίτευξη του διττού στόχου της αποκατάστασης της εξωτερικής ισορροπίας, μέσω βιώσιμου χρέους και διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα περιορίσει την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα.
Την ίδια ώρα η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) στη νέα της έκθεση για την Ελλάδα που δημοσιεύεται σήμερα υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Σημειώνει δε ότι η τεχνική βοήθεια συνέβαλε στην πρόοδο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και «στην οικοδόμηση σταθερότερης βάσης για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με βάση βιώσιμα δημόσια οικονομικά, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία που να καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού».
Τα ποσοστά του χρέους πάντως παραμένουν αδυσώπητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το πρώτο τρίμηνο του 2014 το δημόσιο χρέος αγγίζει το 174,1% του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι είναι κάθε άλλο παρά βιώσιμο. Τα εν λόγω στοιχεία ακολουθούν δε, την τελευταία έκθεση της Black Rock που μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίων και σκληρών μέτρων τοποθετεί την Ελλάδα πρώτη στη λίστα των χωρών που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.
tvxs.gr
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο…
Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει…
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…
Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συρίας, Μπασάρ…
This website uses cookies.