Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στη χώρα παρά λύνει και πρέπει να αναδιαμορφωθεί ριζικά, εάν στόχος είναι η σωτηρία της χώρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο εκθέσεων, μία από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και μία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει έρθει σε «ρήξη» με τα άλλα δύο μέρη της τρόικας σχετικά με το ελληνικό χρέος, για το οποίο προτείνει νέο κούρεμα, ώστε να γίνει «βιώσιμο το χρέος».
Όπως σημειώνεται στο CBS, οι δύο διεθνείς οργανισμοί συμπεραίνουν αυτό πουεδώ και περίπου ένα χρόνο έχουν διαπιστώσει οι οικονομολόγοι, αλλά και όποιος γνωρίζει βασικά μαθηματικά.
Η Financial Times, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε δημοσίευμά της πριν από ένα χρόνο, ανέφεραν πως οι οικονομικές πιέσεις που δέχεται ο πληθυσμός στην Ελλάδα είναι διπλάσιες σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες πως το πρόγραμμα λιτότητας που απαιτείται από τους δανειστές θα διαλύσει την ανάπτυξη της χώρας, που αποτελεί και τον πιο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα και σε λάθος εκτιμήσεις, αναφέρει το CBS. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό χρέος θα πέσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Ωστόσο αυτό το σενάριο βασίστηκε σε προβλέψεις που παρουσίαζαν την ανάκαμψη της ελληνικής και όχι στην ελληνική πραγματικότητα.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (8 Οκτωβρίου) τη μέχρι τώρα αποτυχία του προγράμματος και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το δημόσιο χρέος, το οποίο πλέον εκτιμά στο 181% για το 2013. Όπως επισημαίνεται στο Reuters, το ΔΝΤ προβλέπει πως το χρέος μέχρι το 2017 θα πέσει στο 152,8% έναντι 137,3% που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Παράλληλα το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% του ΑΕΠ για το 2012 και 4% για το 2013, ενώ η ανεργία θα φτάσει στο 23,8% το 2012 και θα εκτοξευτεί στο 25,4% το 2013.
Το «σχέδιο διάσωσης» δεν πρόκειται να σώσει την ελληνική οικονομία,σχολιάζει το CBS και παραθέτει έκθεση της UBS, του 2011, στην οποία επισημαίνεται ότι για να επιτευχθεί μία πραγματική μείωση 50% του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση «αποκηρύσσοντας πλήρως το χρέος της».
Το δημοσίευμα του CBS καταλήγει επισημαίνοντας πως οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους παρατηρείται η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, περίπου κατά 25% από το 2008, είναι «τα μέτρα λιτότητας που ζητήθηκαν ως αντάλλαγμα για τη διάσωση» και «το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δανείζεται η χώρα δεν χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό, αλλά επιστρέφονται στους διεθνείς δανειστές, όπως το ΔΝΤ».
Για αποτυχία του προγράμματος κάνει λόγο και η Goldman Sachs, τονίζοντας πως τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα κρίνονται πλέον, καθώς επιδεινώνουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας την ύφεση. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα είχε καταλήξει και η Credit Suisse.
Μέσα σε ένα μήνα, όταν ανέλαβαν την εξουσία ξανά, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να…
Γκάφα “μεγατόνων” από την ΕΡΤ με “αποδέκτη” το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στο…
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2024, ημέρα της εορτής…
Η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου στις 11:00…
Με μία θετική εξέλιξη έκλεισε το 2024 για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), καθώς σε…
Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με…
This website uses cookies.