ΕΛΛΑΔΑ

Δραματικές ώρες στην Αττική: Εκρήξεις, καμένα σπίτια και τραυματίες – Ανησυχεί η ενίσχυση των ανέμων

Εφιαλτικές στιγμές στην Αττική. Oι φλόγες έχουν φτάσει στις Αφίδνες και η ανησυχία εντείνεται με τις ώρες.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αττική, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαρυμπόμπη.

Πλέον οι φλόγες έχουν φτάσει στις Αφίδνες, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς καίγονται εγκαταστάσεις στον παράδρομο τις Εθνικής Οδού.

Οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή είναι συνεχείς, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν μάχη για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχουν και καμένα σπίτια, ενώ, παράλληλα, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, με τις φλόγες να έχουν φτάσει και σε μάντρα αυτοκινήτων.

Ευτυχώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας των Αφιδνών που μίλησε στην ΕΡΤ, έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι.

Ανησυχία για τον καιρό

Σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται αλλαγή του καιρού.

Ειδικότερα στην Αττική, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές – βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36-38 βαθμούς.

Νύχτα – κόλαση με τις φλόγες να περνούν την Εθνική Οδό

Μάλιστα, δύσκολη ήταν και η νύχτα, όπου η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ πλέον υπάρχει μόνιμο μέτωπο στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού, όπου καίγεται κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την εμποδίσουν ώστε να μην πάρει διαστάσεις και απειλήσει και το Καπανδρίτι.

Επίσης το βράδυ, με μήνυμα του 112 εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Πολίτες και εθελοντές πυροσβέστες με εγκαύματα στα νοσοκομεία

Συνολικά 20 άτομα έχουν διακομισθεί στα νοσοκομεία της Αθήνας και το κέντρο Υγείας της Ιστιαίας, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πέντε εγκαυματίες έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ, εκ των οποίων οι δύο, εθελοντές πυροσβέστες, που επιχειρούσαν στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, είναι διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση.

Ένας τραυματίας είναι στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο ΓΝΑ, και ειδικότερα πρόκειται για πυροσβέστη που κατά τη διάρκεια κατάσβεσης εστίας στο Κρυονέρι έπεσε σε βαθύ πηγάδι στη διάρκεια.

Στο Ιπποκράτειο υπάρχουν δύο περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα και ένα περιστατικό στο Σισμανόγλειο.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε για την εκκένωση ενός γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, με τους κατάκοιτους τροφίμους να μεταφέρονται σε Παμμακάριστο και Ελπίς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το ΕΚΑΒ δέχτηκε πάνω από 40 κλήσεις κυρίως για αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να γίνουν διακομιδές, καθώς τα περιστατικά μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο σημείο.

Στη μάχη και δυνάμεις από το εξωτερικό

Από νωρίς το πρωί έχουν «ριχτεί» στη μάχη και τα εναέρια μέσα, ενώ συνδράμουν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στην Ελλάδα λίγο μετά τη 1:00.

Μέσα στη μέρα αναμένεται βοήθεια και από δύο ακόμη αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και από άλλες έξι χώρες:

Αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και τρία ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σημειώνεται πως ήδη στη φωτιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ενώ προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο μέτωπο επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.

Συνδρομή παρέχουν και 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που…

13 hours ago

Νέα προειδοποίηση Κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

Σε νέα σαφή προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε θέμα…

13 hours ago

Σύγχυση με «χαμένο» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών – Απαντήσεις ζητούν τα κόμματα

Εντολή προς στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας, ώστε να μεταφερθεί ένα κοντέινερ της εμπορικής…

13 hours ago

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους πυλώνες υψηλής τάσης, τις ανεμογεννήτριες και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια…

14 hours ago

Τους εκθέτει όλους ο Ξαρχάκος – Ακυρώνει τη συναυλία στο Αρκάδι με χορηγό την ΤΕΡΝΑ

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη πέτυχε το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πρόσφατη…

14 hours ago

Αγωνιστικη Συνεργασια Εμπόρων Χανίων: Μονόδρομος η αγωνία για την επιβίωση των μικρών εμπόρων

"Χρειάζεται συλλογικά να διεκδικήσουμε την πλήρη κατάργηση του νόμου για την φορολόγηση όσο και την…

14 hours ago

This website uses cookies.