ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική κίνηση: Ο Γκουτέρες επικαλείται για πρώτη φορά το άρθρο 99 για τη Γάζα, «το κουμπί πανικού του ΟΗΕ» | Βίντεο

Ο γγ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλέστηκε το άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αυτό που θεωρείται ευρέως ως το πιο ισχυρό διπλωματικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του.

Σε επιστολή του προς το ΣΑ του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99, το οποίο ορίζει ότι «ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Η επιστολή αποτελεί την πρώτη φορά που ο Γκουτέρες επικαλείται το άρθρο αυτό από τότε που ανέλαβε τον ρόλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στην επιστολή, ο Γκουτέρες καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει για την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής και απευθύνει έκκληση για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε μια καταστροφή με δυνητικά μη αναστρέψιμες συνέπειες για το σύνολο των Παλαιστινίων και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», έγραψε.

«Μια τέτοια έκβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».

Η διεθνής κοινότητα έχει «την ευθύνη να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση και να τερματίσει αυτή την κρίση», δήλωσε ο Γκουτέρες.

“Τρομερή ανθρώπινη δυστυχία

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι οι περισσότερες από οκτώ εβδομάδες μαχών συνολικά “δημιούργησαν τρομακτικό ανθρώπινο πόνο, φυσική καταστροφή και συλλογικό τραύμα σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.

Τόνισε τους περισσότερους από 1.200 που “σκοτώθηκαν βάναυσα” από τους μαχητές στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 33 παιδιών, και τους 130 ανθρώπους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

“Πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων. Οι μαρτυρίες για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων είναι τρομακτικές”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει μαχητές της Χαμάς, είπε ότι οι άμαχοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο, με πάνω από 15.000 να έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων πάνω από το 40% είναι παιδιά.

Περίπου το 80% των κατοίκων της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, ενώ πάνω από 1,1 εκατομμύρια αναζητούν καταφύγιο σε καταφύγια της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA).

Τα νοσοκομεία τώρα “πεδία μάχης

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν υπάρχει απλώς αποτελεσματική προστασία για τους πολίτες και κανένας δεν είναι ασφαλής.

“Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι εν μέσω των συνεχών βομβαρδισμών όλων των περιοχών της Γάζας “και χωρίς καταφύγιο ή τα απαραίτητα για την επιβίωση, αναμένω ότι η δημόσια τάξη θα καταρρεύσει εντελώς σύντομα”.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα 2712 του Συμβουλίου της 15ης Νοεμβρίου, είπε ότι οι σημερινές συνθήκες καθιστούν αδύνατη την αύξηση των ανθρωπιστικών προμηθειών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των αμάχων – όπως απαιτεί το ψήφισμα.

“Είμαστε απλά ανίκανοι να ανταποκριθούμε σε όσους έχουν ανάγκη μέσα στη Γάζα”, έγραψε, και αντιμετωπίζουμε “σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος”.

Οι συνέπειες αυτού έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους Παλαιστίνιους και την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, υποστήριξε.

“Αυτό είναι επείγον

“Ένα τέτοιο αποτέλεσμα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση και να τερματίσει αυτή την κρίση.

“Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για την κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός. Αυτό είναι επείγον. Ο άμαχος πληθυσμός πρέπει να γλιτώσει από μεγαλύτερη ζημιά”.

Τόνισε ότι με την κατάπαυση του πυρός υπάρχει ελπίδα “και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί με ασφάλεια και έγκαιρα”.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πολάκης: Όσο και να μαγειρεύετε τις δημοσκοπήσεις, την αλήθεια θα τη δείτε – Να σταματήσει η ανθρωποφαγία και ο καυγάς

Ο Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε…

4 seconds ago

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, τον ποταμό Αναποδάρη και το…

32 mins ago

Σπυριδάκη: «Μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό είναι το μεγαλύτερο δημοκρατικό έλλειμμα που έχουμε»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ,  Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου…

37 mins ago

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές, οι οποίες διενεργήθηκαν στις 09/09/2024. Το…

38 mins ago

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου,…

39 mins ago

Τα φωτοβολταϊκά οδεύουν σε χρονιά ρεκόρ, όχι όμως για την Κρήτη

Στο πρόσφατο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) ορίστηκαν οι μακροπρόθεσμοι…

42 mins ago

This website uses cookies.