Διπλό φάουλ Ζελένκσι ο οποίος εκτός από το γεγονός ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, έπραξε ακριβώς το ίδιο μιλώντας στους κύπριους βουλευτές, με τον Νίκο Αναστασιάδη να αντδρά έντονα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκίνησε την ομιλία του με την προβολή ενός βίντεο με τις θηριωδίες των Ρώσων στην Ουκρανία και θέλοντας να καλύψει τον… εκλεκτό του Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε την παραμικρή αναφορά.
Μάλιστα έκανε λόγο για στάση αρχής εκ μέρους της Κύπρου, που απαγόρευσε την είσοδο ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, ενώ είπε πως πρέπει να πάψουν να υπάρχουν προνόμια για τους Ρώσους. Ο Ουκρανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε και τον όρο «χρυσά διαβατήρια».
«Τώρα κρίνεται η μοίρα όλων των ευρωπαϊκών κρατών», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε σε χιλιάδες πτώματα αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Ουκρανίας.
«Είμαι ευγνώμων προς εσάς για τη στάση αρχής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους.
Πάντως η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου απευθυνόμενη στον ουκρανό πρόεδρο ανέφερε ότι «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε γιατί η ίδια εισβολή, με άλλους πρωταγωνιστές, συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες των παράφορων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έντονη δυσφορία Αναστασιάδη
Σημειώνεται, ότι τα μέλη του ΑΚΕΛ δεν παρακολούθησαν την ομιλία του Ζελένσκι, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την δυσφορία του τονίζοντας: ««Μακάρι να είχαμε ανάλογη συμπαράσταση όταν εμείς δεχόμασταν την τουρκική εισβολή»».
Μάλιστα και όπως μεταδίδει το philenews, μετά την ομιλία Ζελένκσι, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα» και κατέληξε λέγοντας: «Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων».
Πιο αναλυτικά ερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής,απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε:
«Δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα. Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια είχαμε υποφέρει το 1974.
Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά.
Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων.
Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής, που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Επιλεκτική ανοχή»
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στο τέλος της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου, Πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου Αννίτα Δημητρίου, πήρε το λόγο για να αναφερθεί στην Τουρκική εισβολή.
Αναφερόμενη στην ανοχή που επιδεικνύεται υπέρ της Τουρκία η κ. Δημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της».
Οι απαιτήσεις του Ζελένσκι από την Κύπρο
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από την Κύπρο: Να κλείσουν όλα τα κυπριακά λιμάνια για Ρώσους, να σταματήσει η χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους, να σταματήσουν οι διπλές υπηκοότητες (σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να σταματήσει για Ρώσους που δεν υποστηρίζουν την εισβολή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν στοιχεία) και να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.
Επίσης ζήτησε την υποστήριξη της Κύπρου για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απείχε το ΑΚΕΛ από την ομιλία Ζελένσκι λόγω τάγματος Αζόφ
Συνθήματα στα γραφεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης έγραψαν άγνωστοι, σήμερα το πρωί. Τα συνθήματα που παραπέμπουν…
Σε κινητοποιήσεις - με κατάληψη στο σχολείο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα…
Μία 85χρονη γυναίκα παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, χθες Κυριακή, και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.…
Η Μάρω Δούκα (γεν. 1947) βάζει την πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματός της «Αρχαία σκουριά» (1979) να…
Ο πρώην αντιδήμαρχος Χανίων, Μιχάλης Βλαχάκης, ζητά με επιστολή του την πλήρη απομάκρυνση της ανενεργής…
Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο κλειστό γήπεδο του Κλαδισού, όπου διεξάγονταν…
This website uses cookies.