Διχασμένοι απέναντι στην ανάγκη για καινοτομίες, αλλά και την υπεράσπιση ενός ιδεολογικού και πολιτικού παρελθόντος βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία.
Μετά την ανώμαλη προσγείωση στα ζητήματα ανανέωσης από την αντίσταση των βαρόνων που αντάλλαξαν τη στήριξή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη με εκεχειρία στο ξεθεμελίωμα των ψηφοδελτίων, ανακύπτουν μια σειρά νέα ζητήματα που αφορούν τις θέσεις του κόμματος στην πορεία συγκρότησης του προεκλογικού του προγράμματος.
Από τα ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν στο συνέδριο του κόμματος τέθηκαν μια σειρά ζητήματα που απασχολούν πολλούς, αφού φάνηκε ότι ακόμη και στο σώμα των συνέδρων υπάρχει ένας πυρήνας κοντά στο 40% που απηχεί προφανώς τη Λαϊκή Δεξιά, το οποίο δεν φαίνεται να υιοθετεί ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις.
Σε ερωτήσεις όπως «αν πρέπει να μετράνε τα χρόνια προϋπηρεσίας λιγότερο ή περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων», «όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στελέχη του ιδιωτικού τομέα» ή «όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στελέχη του ιδιωτικού τομέα», υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που δυσφορεί με την πορεία που παίρνουν τα πράγματα στο κόμμα.
Ισοπέδωση της πολιτικής
Στην Πειραιώς αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα με επιθετικότητα λέγοντας ότι οι αντιδρώντες είναι ένα παρωχημένο κομμάτι της Δεξιάς, που βρίσκεται προσκολλημένο στο κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. και δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες εποχές. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι ότι, μέσα από καινοτόμες – αλλά μάλλον γενικόλογες – τοποθετήσεις, η νέα ηγετική ομάδα ρέπει προς θέσεις των σκληρών νεοφιλελεύθερων των Ταύρων του Στέφανου Μάνου και του Θάνου Τζήμερου, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες.
Πολλά στελέχη έχουν εκνευριστεί τα μάλα από το δίπολο του ερωτήματος που η ίδια η Ν.Δ. απηύθυνε προς τους πολίτες εν όψει του συνεδριακού διαλόγου με την εξής διατύπωση: «Ποιος φταίει που τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως θα θέλαμε στην Ελλάδα (μέχρι δύο επιλογές)». «Οι βουλευτές» απάντησε το 54,4%, «οι συνδικαλιστές» απάντησε το 52,7%, «τα μέσα ενημέρωσης» απάντησε το 16,9%, «οι ισχυροί επιχειρηματίες» απάντησε το 9,2%, «οι ξένοι» απάντησε το 4,3% και «οι πολίτες» απάντησε το 42,8%».
Τα στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν το ίδιο το κόμμα, χωρίς σοβαρή και σε βάθος ανάλυση, να χτυπάει τον κοινοβουλευτισμό και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση στη χώρα και να θέτει τα ερωτήματα λες και είναι φορέας διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής.
«Δεν μπορεί να αποθεώνεται ο Σαμαράς, ο οποίος έκανε μια ομιλία για να πει πως δεν πρέπει να απολογηθεί η Ν.Δ. για την κυβερνητική διετία του, και από την άλλη οι συμμετέχοντες στην ηλεκτρονική ψηφοφορία να ρίχνουν το ανάθεμα στον κοινοβουλευτισμό και τον συνδικαλισμό» επισημαίνει έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. μιλώντας στο «Ποντίκι». Προσθέτει ακόμη ότι μια τέτοια αλλοπρόσαλλη τακτική ενθαρρύνει ένα πολιτικό ισοπεδωτισμό, τον οποίο η Ν.Δ. θα βρει μπροστά της όταν γίνει κυβέρνηση.
Σημειώνει ακόμη ότι, αν η Ν.Δ. έχει την τόλμη να απευθύνει ερωτηματολόγια για τον ρόλο των βουλευτών στην κρίση, θα πρέπει να ξεκινήσει έναν εσωτερικό διάλογο προκειμένου να εντοπίσει τις ευθύνες των βουλευτών και να μην πετάει άσφαιρα πυρά από επικοινωνιολόγους που δεν αναλογίζονται τις ευθύνες ενός κόμματος εξουσίας.
Θεμελιώδης αντίφαση
Στα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους πολίτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Δ., πήραν μέρος 18.395 πολίτες, με το 51% αυτών να βρίσκονται στις ηλικίες μεταξύ 45-64 ετών. Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάσταση, από τους συμμετασχόντες τη μερίδα του λέοντος έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 29,5%. Στο 20% είναι το ποσοστό των ιδιωτικών, δημόσιων υπάλληλων και συνταξιούχων.
Εντύπωση πάλι προκαλεί ότι μόλις το 61,1% αισιοδοξεί πως θα βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα αν υπάρξει πολιτική αλλαγή, ενώ στο κλίμα αλλαγής δεν μοιάζει να «τσιμπάει» το 24%, που θεωρεί ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας.
Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα προκρίνουν σε ποσοστό 40% την ανάγκη για νέα στελέχη και μόλις το 26,5% το να διαθέτει το κόμμα ισχυρό ηγέτη, ενώ σημασία στο πρόγραμμα έδωσε το 34%. Πάντως σχεδόν οι μισοί (48,1%) έσπευσαν να δηλώσουν ότι η Ν.Δ. πρέπει να αποφύγει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και σε ποσοστό 37,8% να αποφύγει να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις.
Εντυπωσιακό πάντως είναι ότι το 64,6% θεωρεί πως την εικόνα του κόμματος θα ενισχύσει η ανανέωση στα στελέχη και το 33,6% εκτιμά ότι είναι σοβαρό ζήτημα η ενδυνάμωση της ενότητάς της. Παράλληλα, το 66% ζητάει από τη Ν.Δ. να αγνοεί το πολιτικό κόστος στις αποφάσεις της.
Οι νεοδημοκράτες φαίνεται να αγωνιούν ιδιαίτερα για την κατάσταση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ζητώντας μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα, αν και ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων μοιάζει να διαφωνεί στην πρόταση να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) στους δήμους από τις Υγειονομικές Περιφέρειες που ισχύει σήμερα, όπως και με την πρόταση να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία).
Προσεκτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ελληνική κοινωνία – και μάλιστα το πιο συντηρητικό κοινό – είναι πιο διστακτική σε μια επέλαση του νεοφιλελευθερισμού στον τομέα της Υγείας, αφού ο πυρήνας της Λαϊκής Δεξιάς έχει άλλη πολιτική ανατροφή και δεν πρόκειται να το αποδεχτεί εύκολα.
Το εντυπωσιακό είναι πως ο Μητσοτάκης, όπως απέδειξε στο πρόσφατο συνέδριο, αλλά και όπως εμφανίστηκε στην ομιλία του στη Βουλή, όπου αξιοποίησε τις ακρότητες Γεωργιάδη να μεταφέρει μέσω της ομιλίας του σκληρές αναφορές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αποδεικνύει ότι έχει υιοθετήσει πλήρως τη σκληρή δεξιά ατζέντα του Σαμαρά, η οποία τον φέρνει σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες απόψεις που θέλει να μεταφέρει. Η αντίφαση είναι προφανής – και η εμπλοκή προ των πυλών
Με βαριές εκφράσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολίασε τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Κατηγορεί…
Η Κέλλυ Καμπάκη, η μητέρα της Εμμας Καρυωτάκη που σκοτώθηκε από παράσυρση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη πριν δύο χρόνια, ξέσπασε…
Τον ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με…
Μια απίστευτη ιστορία... διάσωσης που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, σε περιοχή δυτικά της πόλης…
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε μια δημοσίευση της Κομισιόν, ενός χάρτη που απεικονίζει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της…
Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τις «βόμβες» του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της…
This website uses cookies.