12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Δυτική Αφρική: Μαζική κινητοποίηση για την επιδημία Έμπολα

Ημερομηνία:

Καθώς η επιδημία  Έμπολα συνεχίζει να εξαπλώνεται στη Γουϊνέα, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία, η διεθνής ιατρική οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MédecinsSansFrontières/ MSF) υποστηρίζει πως η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο απαιτεί μαζική διάθεση πόρων εκ μέρους των κυβερνήσεων στη Δυτική Αφρική και των οργανώσεων παροχής βοήθειας. Η ίδια η οργάνωση δηλώνει ότι έχει φτάσει πλέον στα όρια αντοχών των ομάδων της. Οι ασθενείς του Έμπολα έχουν εντοπιστεί σε περισσότερα από 60 ξεχωριστά σημεία, σε τρεις χώρες, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες να τεθούν σε θεραπεία και  να περιοριστεί η επιδημία.

«Η επιδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου», δηλώνει ο Δρ Μπαρτ Ζανσέν, Διευθυντής Επιχειρήσεων των MSF. «Με την εμφάνιση νέων σημείων που έχουν πληγεί από τη νόσο, στη Γουϊνέα, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία, τίθεται πλέον πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας και σε άλλες περιοχές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι αυτή τη στιγμή η μόνη οργάνωση παροχής βοήθειας που περιθάλπει ασθενείς του Έμπολα. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει το θάνατο έως και στο 90% των ασθενών. Από το ξέσπασμα της επιδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει 470 ασθενείς, εκ των οποίων οι 215 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η περίθαλψή τους έγινε σε εξειδικευμένα κέντρα που στήθηκαν στην περιοχή. Ωστόσο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αύξηση των κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές.

«Αγγίξαμε τα όριά μας», λέει ο Ζανσέν. «Παρά το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό που διαθέσαμε στις τρεις πληγείσες χώρες, αδυνατούμε πλέον να στείλουμε ομάδες στα νέα σημεία εμφάνισης της νόσου».

Με όρους γεωγραφικής κατανομής, αριθμού ασθενών και θανάτων, το μέγεθος  εξάπλωσης αυτής της επιδημίας Έμπολα είναι πρωτοφανές. Έχουν καταγραφεί 528 κρούσματα και 337 θάνατοι από τότε που ξέσπασε η επιδημία, σύμφωνα με τα τελευταία  στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ/WHO).

Είναι η πρώτη φορά που ξεσπά ο Έμπολα στην περιοχή και οι ντόπιες κοινότητες είναι ακόμη πολύ τρομοκρατημένες από την ασθένεια. Αντιμετωπίζουν τις εγκαταστάσεις υγείας που έχουν στηθεί με καχυποψία.

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη γνώσης σε θέματα εξάπλωσης της ασθένειας έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εξακολουθούν να παρίστανται σε κηδείες κατά τις οποίες δεν  λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Παρά την παρουσία οργανώσεων που εργάζονται στον τομέα της δημόσιας ευαισθητοποίησης γύρω από την ασθένεια, το έργο τους δεν έχει κατορθώσει ακόμη να μειώσει τον πανικό για τον Έμπολα.

Εν τω μεταξύ, η κοινωνία των πολιτών και οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές δεν έχουν αποδεχθεί το μέγεθος της επιδημίας και είναι λίγες οι εξέχουσες προσωπικότητες που υποστηρίζουν δημόσια τη μάχη κατά της ασθένειας.

«Ο ΠΟΥ, οι πληγείσες χώρες και οι γειτονικές σ’ αυτές χώρες θα πρέπει να διαθέσουν τους πόρους που χρειάζονται για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας αυτού του μεγέθους», λέει ο Ζανσέν. «Κυρίως, θα πρέπει να διατεθεί εξειδικευμένο προσωπικό, να οργανωθεί εκπαίδευση γύρω από τη θεραπεία και τις ανάγκες του Έμπολα, και να κλιμακωθούν οι ενέργειες εντοπισμού κρουσμάτων και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού. Ο Έμπολα δεν είναι πλέον ένα θέμα δημόσιας υγείας που αφορά μόνο στη Γουϊνέα: Πλήττει ολόκληρη τη Δυτική Αφρική».

———————————————–

Στη Γουινέα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις υγειονομικές αρχές στην παροχή ιατρικής βοήθειας σε ασθενείς στο Κόνακρι, το Τελιμελέ και το Γκεκεντού. Μονάδες θεραπείας έχουν στηθεί στις περιοχές Μακέντα, Κισιντούγκου και Νταμπόλα. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται σε συναγερμούς σε χωριά, διενεργούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ασθένεια σε ντόπιες κοινότητες και προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς και στις οικογένειές τους. Επίσης, παρέχουν υποστήριξη στον τομέα της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στη Σιέρρα Λεόνε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζεται στο στήσιμο θεραπευτικού κέντρου 50 κλινών για τον Έμπολα στην περιοχή Καϊλαχούν, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία αυτή την εβδομάδα. Μικρότερες διαμετακομιστικές μονάδες περίθαλψης έχουν ήδη στηθεί στο Κοϊντού και στο Νταρού, και μια τρίτη αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στο Μπουεντού. ΟΙ Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης προσφέρει προμήθειες στο Υπουργείο Υγείας οι οποίες  θα διατεθούν στην ανέγερση περισσοτέρων κέντρων θεραπείας.

Στη Λιβερία, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει στήσει μονάδα θεραπείας στη Φόγια (στα βόρεια της χώρας) και, προσφάτως, ακόμη μία στο νοσοκομείο JFK στη Μονροβία.  Επίσης, η ομάδα έχει οργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχει προσφέρει εξοπλισμό.

ΟΙ Γιατροί Χωρίς Σύνορα αυτή τη στιγμή διαθέτουν 300 μέλη ντόπιου και διεθνούς προσωπικού στη Γουϊνέα, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία. Έχουν αποστείλει περισσότερους από 40 τόνους εξοπλισμού και προμηθειών στην περιοχή για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ