Οι ουρές που σχηματίστηκαν χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από εκατοντάδες άπορους και άνεργους δημότες της πόλης, οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν αγροτικά προϊόντα τα οποία διένειμαν δωρεάν παραγωγοί από την Ιεράπετρα Κρήτης σε συνεργασία με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, αποτελούν μια απρόσμενη εικόνα της χώρας μας.
Συνολικά διανεμήθηκαν 25 τόνοι αγροτικών προϊόντων σε 2.100 οικογένειες, με οικονομικά προβλήματα όπως καταγράφηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Η ουρά που σχηματίστηκε από πολύ νωρίς ήταν τεράστια, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αν και η διανομή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 το πρωί, άρχισε τελικά από τις 8.30 λόγω της μαζικής προσέλευσης. Το κόστος του κάθε κιβωτίου στο εμπόριο θα κοστολογούνταν στα 12 ευρώ και τα προϊόντα που περιείχε ήταν ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες και πιπεριές από την περιοχή Ανατολή της Ιεράπετρας.
«Αντί να σαπίζουν ας τα διαθέσουν σε Δήμους, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, με συμπολίτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα να αγοράσουν ακόμη και το ζαρζαβατικό τους» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.
Τις ίδιες εικόνες παρακολουθήσαμε πρόσφατα στο Πεδίον του Αρεως, όπου 1.500 άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες οικονομικά ομάδες, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν οπωροκηπευτικά που αποφάσισε να διαθέσει ο ίδιος Αγροτικός Συνεταιρισμός .
Άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας είχαν διατεθεί για την τήρηση της ομαλότητας και για την εύρυθμη διαδικασία της διανομής, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που επιχείρησαν να πάρουν και δεύτερο κιβώτιο, γεγονός που προκαλούσε μικροεντάσεις.
Το γεγονός βιντεοσκοπήθηκε από το BBC. Ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου μίλησε και με πολίτες που περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν ένα πακέτο με λαχανικά. «Χάλια. Είναι πολύ χάλια η κατάσταση. Κόβουν μισθούς, συντάξεις. Παρ’ ότι είμαι αισιόδοξη δεν βλέπω να βελτιώνονται τα πράγματα» αναφέρει μια κυρία στο BBC ενώ μια άλλη λέει πως είναι η πρώτη φορά που στέκεται στην ουρά για να πάρει δωρεάν τρόφιμα και αν χρειαστεί θα το ξανακάνει.
Παρόμοιες σκηνές διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, από το Χανιά Κρήτης ως τον Εβρο. Στο Ηράκλειο, η θεατρική Ομάδα των Δημοσιογράφων του Ηρακλείου μοίρασε 3 τόνους τροφίμα σε 303 οικογένειες που είχαν γραφτεί στις λίστες του Εργατικού Κέντρου και τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις πέντε παραστάσεις που πραγματοποίησαν.
Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ,
Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, 3 εκατομμύρια Ελληνες (27,7%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ζουν δηλαδή με 7.178 ευρώ τον χρόνο σε ατομικό επίπεδο και με 15.073 ευρώ για τετραμελή οικογένεια
Στον προσδιορισμό του φτωχού πληθυσμού δεν έχουν συνυπολογιστεί ομάδες που είναι κατά τεκμήριο φτωχές, όπως άστεγοι, άτομα που ζουν σε ιδρύματα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά κ.ά.
Την ίδια ώρα, ένας στους τέσσερις πολίτες (25,5%) που δεν είναι φτωχός ζει σε κατοικία που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, ενώ το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις δαπάνες στέγασης.
Πριν ωστόσο κάνει την εμφάνισή του το κίνημα δωρεάν διανομής προιόντων διοργάνωσε άλλο ένα διήμερο με φθηνά προϊόντα από παραγωγούς κατευθείαν σε καταναλωτές. Αυτή τη φορά διεύρυναν μάλιστα περισσότερο την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων, με ροδάκινα πρώιμης καλλιέργειας από τη Βέροια που «εξαφανίστηκαν» πολύ γρήγορα· το ίδιο συνέβη και με 50 πεντάκιλα ελαιολάδου, ομάδας 25 παραγωγών από το Κολυμπάρι Χανίων. Ειδικά για το λάδι, όπως αναφέρθηκε, δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 10 λεπτά της ώρας.
Οι παραγωγοί, με τους οποίους είχε προηγηθεί συμφωνία, διέθεσαν επίσης ανθόμελο και πευκόμελο Χαλκιδικής προς 5,5 ευρώ/κιλό, ρύζι καρολίνα προς 1 ευρώ/κιλό, γλασέ 0,90 ευρώ/κιλό και νυχάκι 0,90 ευρώ/κιλό και φυσικά πατάτες από την Ανω Βροντού Σερρών προς 5 ευρώ/20 κιλά. Αν και δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιες δράσεις, η εθελοντική ομάδα είχε συμφωνήσει με εκπροσώπους του συνεταιρισμού «Βοσκός» στο Λιβάδι Ολύμπου, οι οποίοι διέθεσαν τυροκομικά προϊόντα, κυρίως κασέρι και φέτα.
Το κύμα διάθεσης αγροτικών προιόντων είχε προαναγγελθεί από το λεγόμενο Κίνημα της Πατάτας που έχει συνδεθεί με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα.
Το Κίνημα της Πατάτας είναι ένα κίνημα αυτοοργάνωσης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τους καταναλωτές που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα το 2012, προκειμένου να φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα απ’ ευθείας στους καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων, με στόχο την προσπάθεια ελέγχου της ενδιάμεσης κερδοσκοπίας και την ελάττωση της ακρίβειας.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.