Τα μέτρα για την ενίσχυση της αναδοχής αναλύει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Το 2021, επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι στόχος είναι να βρεθεί «Μια Οικογένεια για Κάθε Παιδί».
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι οι ανάδοχοι γονείς θα ενισχύονται με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – αυτόματα και ψηφιακά – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Όπως σημειώνει, η πρώτη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, ενώ το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και φτάνει έως και 1.200 ευρώ για τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας.
Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου προσθέτει ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο, με το οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Υπογραμμίζει δε ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών.
Τέλος, όπως αναφέρει, δημιουργείται το paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στη δημοσιογράφο Γεωργία Μπάρλα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ: Κυρία Μιχαηλίδου, όπως έχετε δηλώσει, το τελευταίο διάστημα, έγιναν βήματα για την υλοποίηση της αναμόρφωσης του συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών, με κυρίαρχο στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. Ποιες προτεραιότητες τέθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση; Πόσο διάστημα απαιτείται πλέον, για να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία ή αναδοχή;
Απ: Πράγματι, στόχος μας είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Μετά από χρόνια αναμονής και στασιμότητας, δημιουργήσαμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών, έχουμε ταχύτητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Πριν από τον Ιούλιο, οπότε και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του Νέου Εθνικού Συστήματος για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, ο υποψήφιος έπρεπε να περιμένει πάνω από 4 χρόνια, για να γίνει γονιός. Σήμερα, με το Σύστημά μας, μέσα από την πλατφόρμα anynet.gr, εξασφαλίζουμε ταχύτητα και, ακόμα πιο σημαντικά, διαφάνεια τόσο στις υιοθεσίες όσο και στις αναδοχές.
Πλέον, το διάστημα από την υποβολή του αιτήματος έως και την ένταξή του στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης για την αναδοχή δεν υπερβαίνει τους 8 μήνες και για την υιοθεσία το ένα έτος.
Με το νέο μας Σύστημα, μέσα σε 8 μήνες, από τον Ιούλιο του 2020, έχουν βγει 700 παιδιά από τα ιδρύματα και έχουν βρει την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια.
Χρειάζεται όμως να επισημάνω ότι σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα, μέχρι να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία ή μία αναδοχή, έχουν οι απαιτήσεις του υποψήφιου γονέα. Στις δομές φιλοξενούνται κυρίως παιδιά με επαφή με τη βιολογική τους οικογένεια και άρα κατάλληλα μόνο για αναδοχή και όχι υιοθεσία. Επίσης, φιλοξενούνται κυρίως παιδιά του Δημοτικού ή και του Γυμνασίου κι όχι βρέφη. Οπότε αν ο υποψήφιος γονιός στην αίτησή του ζητά αποκλειστικά για υιοθεσία ένα βρέφος έως 4 ετών, θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά περισσότερο την ίδια ώρα που δεκάδες παιδιά από 6 έως 12 χρονών αναζητούν μία οικογένεια. Παιδιά που είναι σημαντικό, που είναι επείγον, να βγουν από τα ιδρύματα και να μεγαλώσουν με την αποκλειστική φροντίδα και την αγκαλιά μίας δικής τους οικογένειας.
Ερ: Η αναδοχή είναι πάνω απ’ όλα μία πράξη αγάπης, φροντίδας και ανιδιοτέλειας, ωστόσο ο θεσμός αυτός δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος στη χώρα μας. Πώς σκοπεύετε να διαδώσετε το θεσμό της αναδοχής;
Απ: Είναι, όπως ακριβώς το είπατε: Μία πράξη αγάπης, φροντίδας και ανιδιοτέλειας. Σήμερα, 1.569 παιδιά μεγαλώνουν σε ιδρύματα. Από αυτά, μόνον τα 74 προορίζονται για υιοθεσία, ενώ με την αναδοχή θα μπορούσαν να βρουν οικογένεια 641 παιδιά όλων των ηλικιών, δηλαδή το 40%!
Το 2021, επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα:
1. Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – αυτόματα και ψηφιακά – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Η πρώτη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου. Το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και φτάνει έως και 1.200 ευρώ για τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας. Το επίδομα φυσικά θα δοθεί και στους περίπου 500 σημερινούς αναδόχους, οι οποίοι χρόνια περίμεναν μία οριζόντια ενίσχυση από το κράτος.
2. Καταθέτουμε νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών, που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένειά τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα, αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών.
Η διαφορά ηλικίας που προβλέπουμε ανάμεσα στο παιδί και τον ανάδοχο γονέα είναι 60 έτη. Δηλαδή ένας υποψήφιος 70 ετών, εφόσον βέβαια περάσει με επιτυχία την κοινωνική έρευνα, μπορεί να γίνει ανάδοχος σε ένα παιδί 10 ετών και πάνω.
3. Τέλος, δημιουργούμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή.
Ερ: Ποιοι παράγοντες θα καθορίζουν το ύψος του επιδόματος;
Απ: Οι ανάγκες των παιδιών και οι υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Έχουμε προβλέψει, ώστε τα παιδιά με μία πάθηση η οποία έχει ως συνέπεια οποιασδήποτε φύσης και ποσοστού αναπηρία, να λαμβάνουν επίδομα από 375 ευρώ. Το ποσοστό θα ανεβαίνει ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που θα πιστοποιεί η αρμόδια υπηρεσία και θα φτάνει τα 1.200 ευρώ.
Ερ: Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας; Απαιτούνται συγκεκριμένα δικαιολογητικά;
Απ: Ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας μπορεί να πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται από την ιστοσελίδα anynet.gr για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να κάνει αίτηση ως ανάδοχος γονέας, αλλά και τη διαδικασία, ώστε να λαμβάνει κάθε μήνα το επίδομα αναδοχής. Είναι ήδη ενεργή και ενημερώνεται συνεχώς και η ιστοσελίδα paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί.
Ερ: Ποιο είναι το μήνυμα που θα στέλνατε σε όσους σκέφτονται να γίνουν ανάδοχοι γονείς;
Απ: Στόχος δικός μας στην κυβέρνηση, αλλά και όλων των Ελλήνων, θα πρέπει να είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρούμε «Μια Οικογένεια για Κάθε Παιδί». Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα παιδιά ζουν σε ιδρύματα, όχι γιατί εγκαταλείφθηκαν από τους βιολογικούς τους γονείς, αλλά γιατί χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους, λόγω κακοποιητικών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών της. Η αναδοχή απευθύνεται ακριβώς σε αυτά τα παιδιά. Στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, αλλά έχουν οικογένεια και πολλές φορές έχουν και επαφή μαζί της. Σε αυτά τα παιδιά η αναδοχή εξασφαλίζει φροντίδα και στήριξη.
Το μήνυμα που μου έστειλε μία ανάδοχος στο Facebook εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η αναδοχή είναι τόσο σπουδαία. Μου γράφει η Μαρία: «Ως ανάδοχη μητέρα ενός 14χρονου, θα ήθελα να πω ότι, αν μπορούσα να πάρω κι άλλο παιδί, πάλι “μεγάλο” θα έπαιρνα. Είναι δύσκολο, αλλά και όμορφο παράλληλα. Με αυτά τα παιδιά βλέπεις σύντομα μεγάλες αλλαγές προς το καλό. Βλέπεις τις προσπάθειές σου να πιάνουν τόπο πολύ γρήγορα, παρόλο που είσαι σε έναν αγώνα δρόμου να τρέξεις, να προλάβεις να του μάθεις πράγματα πριν μπει στην εφηβεία και πριν βγει στον έξω κόσμο. Αλλά αξίζει τον κόπο ακόμα κι αν δεν έχεις προλάβει να του μάθεις όσα πρέπει. Λίγη αγάπη θέλει και προσοχή. Και σύντομα είσαι περήφανη, γιατί για παράδειγμα το παιδί σου από μαθητής του 9 έγινε του 17 μόλις σε έναν χρόνο… και για άλλα πολλά. Ναι στα μεγάλα παιδιά. Και μην ξεχνάμε τα παιδιά προς αναδοχή, δεν θέλουν την περιουσία μας, την αγάπη μας θέλουν».
Ερ: Η χώρα μας συγκαταλέγεται στα επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα Child Guarantee της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πείτε μας γι’ αυτήν την πρωτοβουλία.
Απ: Καταφέραμε να είμαστε μία από τις μόλις επτά χώρες που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων της πρωτοβουλίας Child Guarantee. Ως κυβέρνηση, έχουμε θέσει την παιδική προστασία στην κορυφή της ατζέντας μας. Αγκαλιάζουμε όλους τους κρίσιμους στόχους για την παιδική προστασία και, σε συνεργασία με τη UNICEF, υλοποιούμε δράσεις που εκτείνονται από την προσχολική αγωγή έως την αποϊδρυματοποίηση και την προώθηση θεσμών, όπως η αναδοχή, για την οποία μιλήσαμε ήδη.
Το διετές πρόγραμμα Child Guarantee είναι μία πιλοτική πρωτοβουλία της UNICEF σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο υλοποιείται σε επτά κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Ισπανία), τα οποία θα προωθήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την προτεραιοποίηση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά στις διαδικασίες εθνικού σχεδιασμού και αντίστοιχων κρατικών προϋπολογισμών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2015 και έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι κάθε παιδί που βιώνει φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, θα έχει πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης, καθώς και σε επαρκή σίτιση.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την περίοδο 2021-2027 θα είναι καθοριστική, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.
topontiki.gr
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.