Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Δύο ταξιδιώτες από την Κρήτη οργώνουν τον πλανήτη

Εκατόν ογδόντα χιλιάδες χιλιόμετρα. Δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού. Ένα ζευγάρι: ο Γιάννης Ψαρουδάκης και η Μαρία Βιτωράκη. Σύντροφοι στη ζωή και στα ταξίδια οργώνουν τον πλανήτη τα τελευταία 15 χρόνια απ’ άκρη σ’ άκρη.Από την Κίνα, την Ιορδανία, τη Συρία και την Περσία έχουν βρεθεί στην Ισπανία και τη Βραζιλία χωρίς πάντα να έχουν προγραμματίσει εκ των προτέρων τον τελικό τους προορισμό. «Καρπός» των περιπλανήσεών τους είναι χιλιάδες ερασιτεχνικά φωτογραφικά στιγμιότυπα και δεκάδες ταξιδιωτικές ταινίες που από την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στον πολυχώρο πολιτισμού Διέλευσις στην Κυψέλη.

«Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και όποιος δεν ταξιδεύει διαβάζει μόνο μια σελίδα», είναι η απάντησή τους στην ερώτηση «γιατί ταξιδεύουν». «Η φύση, οι λαοί, το φαγητό, οι ναοί, η ομιλία ακόμη και ο τρόπος που φλερτάρουμε είναι τόσο διαφορετικός από τόπο σε τόπο», δηλώνει στα «Νέα» ο Γιάννης Ψαρουδάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος σχεδόν πάντα ταξιδεύει με τη μηχανή του.

Οι αναμνήσεις του ζευγαριού από κάθε ταξίδι είναι έντονες. «Στην Υεμένη δεν θα ξεχάσω τις οικογένειες που έτρωγαν με τις χούφτες ρύζι και κρέας από ένα κοινό ταψί την ώρα που οι άντρες δεν αποχωρίζονταν ποτέ τα όπλα τους. Είναι σοκαριστικό πώς τα όπλα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους».

Στο Ιράν τους εντυπωσίασε η φιλοξενία του λαού, ενώ στο Ντουμπρόβνικ η αρχιτεκτονική και η καλά διατηρημένη παλιά πόλη που κρύβεται πίσω από τα τύχη. Από την Πολωνία δεν θα ξεχάσουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. «Δυσάρεστο να το βλέπεις και να μιλάς γι’ αυτό, πιστεύω όμως πως αν όλοι μας το είχαμε επισκεφτεί θα είχαμε σήμερα καλύτερη μνήμη».

Στις εκβολές του Αμαζόνιου, την πόλη Μπέλεμ της Βραζιλίας, ένιωσαν φόβο και τον κίνδυνο να πλησιάζει. Πρόκειται άλλωστε για μια πόλη με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας, την οποία σπάνια προσεγγίζουν οι ταξιδιώτες.

parapolitika.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

51 mins ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

56 mins ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

57 mins ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

1 hour ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

1 hour ago

Τέμπη: «Είναι ξεκάθαρο ότι στο ηχητικό ακούμε τα παιδιά μας, ακούω τον γιο μου» λέει ο Ασλανίδης – Το μήνυμα της Καρυστιανού στον ανακριτή

Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…

4 hours ago

This website uses cookies.