ΤΟΠΙΚΑ

“Δύο φορές… πήγα κι ήρθα από το AstraZeneca” – Συγκλονίζει ο Kρητικός για το εμβόλιο

Ήταν καλοκαίρι του 2021, όταν η επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού γνώριζε την αποθέωση στο Γούιμπλετον. Σχεδόν τρία χρόνια μετά από την πλήρη αποθέωση, η ΑstraZeneca ανακοίνωσε πως αποσύρει το εμβόλιο κατά της covid-19, με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο.

Στις 27 Μαρτίου ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση για κατάργηση του εμβολίου, μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χτες.

Για την απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο που παρασκεύαζε για τον κορωνοϊό μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Κρητικός Αλέξανδρος Μεταξάκης που εμβολιάστηκε με το εν λόγω εμβόλιο.

Το εμβόλιο εμφανίστηκε μαζί με τα εμβόλια άλλων εταιρειών ως σανίδα σωτηρίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπο με καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες που προκαλούσε η χορήγηση του.

Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο λόγος για την απόσυρση του εμβολίου είναι καθαρά εμπορικός, καθώς τα εμβόλια των άλλων εταιρειών είναι επικαιροποιημένα και στοχεύουν σε νέες παραλλαγές, κάτι που δεν συμβαίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η απόφαση όμως έρχεται τη στιγμή που ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή με τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.

Άλλωστε και η AstraZeneca έχει παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες.

“Έπαθα 2 θρομβώσεις 12 μετά τον εμβολιασμό μου με AstraZeneca” – Σοκάρει η καταγγελία ασθενούς

Ο κ. Μεταξάκης είναι ο πρώτος Έλληνας που έχει καταθέσει μήνυση κατά της AstraZeneca για τις παρενέργειες που εμβολίου και μίλησε για την περιπέτειά του.

«Η περιπέτειά μου ξεκίνησε περίπου 12 μέρες μετά τον εμβολιασμό μου, υπέστην την πρώτη θρόμβωση στο αριστερό μου άκρο, στην κεντρική αρτηρία. Χρειάστηκε ένα πολύωρο χειρουργείο ώστε να επανέλθει8 το πόδι. Στην αρχή μπήκα στο χειρουργείο για ακρωτηριασμό αλλά στην συνέχεια πήγαν όλα καλά. Τέσσερις μέρες αργότερα παρουσιάστηκε μια δεύτερη θρόμβωση κατά τις εξετάσεις; Που μου έγιναν με υπέρηχο αριστερά στην καρωτίδα μου. Χρειάστηκε άλλο ένα πολύωρο χειρουργείο. Είχαν κάνει το AstraZeneca την πρώτη δόση. Δεν με είχαν ενημερώσει για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου. Τώρα είμαι καλά, και είμαστε και όλοι καλά», είπε αρχικά.

«Δικαστικά, η δίκη κατά του δημοσίου έχει πρέπει 2 αναβολές καθώς δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος και έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος για 10/10. Έχω στραφεί κατά του δημοσίου και κατά της εταιρείας ξεχωριστά. Νομίζω έχουν κατατεθεί μηνύσεις αλλά μόνο κατά της εταιρείας», συνέχισε.

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο που παρασκεύαζε για τον κορωνοϊό.

«Είναι ένα ζήτημα που συζητείται από το 2021. Οι θρομβώσεις με θρομβοπενία είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο της Johnson and Johnson, δηλαδή εμβόλιο που είχαν αδενοϊό. Η απόσυρση του εμβόλιού δεν σχετίζεται με την παρενέργεια αλλά με το γεγονός ότι το εμβόλιο παράχθηκε για να αντιμετωπίσει την πανδημία και πλέον δεν είναι αποτελεσματικό γιατί δεν σκόπευαν ποτέ να το επικαιροποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τα επόμενα κύματα. Η εταιρεία απέσυρε την άδειά της από μόνη της όχι από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό», τόνισε με την σειρά του.

«Η παρενέργεια αυτή είναι σπανιότατη, είναι στο 1-2 στους 100.000. Δεν παράγεται αυτό το εμβόλιο εδώ και πολλά χρόνια. Ένα εμβόλιο έχει την άδεια όσο είναι αποτελεσματικό. Και άλλα εμβόλια έχουν αποσυρθεί γιατί δεν είναι αποτελεσματικά. Το εν λόγω εμβόλιο έγινε για να πάει σε όλον τον κόσμο. δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη. Γι΄αυτό το στήριξε ο ΠΟΥ γιατί αυτό το εμβόλιο έφτασε στην Αφρική, στην Ινδία και σε περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Η υποχρεωτικότητα αφορούσε συγκεκριμένες συνθήκες», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης, με αφορμή τη 19η Μαϊου, ημέρα…

11 hours ago

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την ερχόμενη Δευτέρα έλαβαν το Σάββατο στη…

11 hours ago

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στο ΕΛΜΕΠΑ…

11 hours ago

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Μπροστά στις ευρωεκλογές…

11 hours ago

Σε Χανιά και Ρέθυμνο ο Νίκος Ταχιάος

Το Αμάρι Ρεθύμνου επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Yποδομές, Νίκος Ταχιάος,…

11 hours ago

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την 83η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

«Οι ηρωικοί πρόγονοί μας δεν επέτρεψαν στον φόβο να κυριεύσει τις ψυχές τους, ούτε διανοήθηκαν…

11 hours ago

This website uses cookies.