Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστική συνέντευξη Δ. Παπαδημούλη στον “Α.τ.Κ.”: “Εάν δεν προχωρούσαμε τη μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό σύστημα με μαθηματική ακρίβεια θα κατέρρεε”

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στον συνεργάτη μας δημοσιογράφο – ifj Πάλλα Βαγγέλη.

κ. Παπαδημούλη αφού σας ευχηθώ καλή χρονιά, θέλω να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, τις αιτίες και την αντιμετώπιση τόσο στην Ελλάδα όσο και από την Ε.Ε.

Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λυθεί αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα. Δεδομένου όμως ότι η Ευρώπη βρίσκεται γεωγραφικά εγγύτερα στην περιοχή, και επειδή ακριβώς οι πρόσφυγες αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ΕΕ, το ζήτημα είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό.

Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείτε το προσφυγικό, και αντίστοιχα η προσφυγική κρίση και η διαχείριση αυτής ως ελληνικό ή ιταλικό πρόβλημα, ή πρόβλημα ενός μόνο κράτους-μέλους, αλλά συνολικά της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, έχοντας ήδη δαπανήσει ένα πολύ μεγάλο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, οι οργανώσεις πολιτών και οι ΜΚΟ κάνουν μια υπερπροσπάθεια στα νησιά μας, μια προσπάθεια που οφείλει τόσο η ΕΕ όσο και η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει.

Δυστυχώς μέχρι αυτή η στάση της Κομισιόν και πολλών κρατών-μελών δεν είναι η αναμενόμενη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Επιχειρείται από συγκεκριμένους κύκλους στην ΕΕ να καταστεί η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος στην προσπάθεια διαχείρισης των προσφυγικών ροών, με την παράλληλη υποκίνηση ανυπόστατων σεναρίων περί εξόδου από την Σένγκεν. Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν θα διαλύσει συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται, ενώ το οικονομικό και πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα είναι ανυπολόγιστο για ολόκληρη την ΕΕ.

Απαιτείται λοιπόν μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα, λύση η οποία μπορεί να προέλθει μόνο από την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Αν δεν τηρηθούν αυτές οι δύο συμφωνίες, και εάν η Κομισιόν και το Συμβούλιο δεν πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος στο προσφυγικό, θα ανακυκλώνουμε τους ίδιους προβληματισμούς και θα οδηγούμαστε συνεχώς σε αδιέξοδο με την Ελλάδα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο.

Η εκλογή στην ηγεσία της Ν.Δ. ΤΟΥ Κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι σημαίνει για σας, για το ΣΥΡΙΖΑ, την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει τίποτα απολύτως στον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό και την διχαστική ρητορική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ αποτελεί και εκείνος προσωπικά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Τα πρόσωπα που φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη διάλυση της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού κράτους αναβαπτίζονται ως δήθεν μεταρρυθμιστές και ζητούν τώρα και τα ρέστα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρά τις σκληρές αποφάσεις που έχει λάβει, δεν ξεχνά ποτέ τα ιδεώδη της Αριστεράς, δίνοντας αγώνα για την προάσπιση των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή ενός πραγματικά μεταρρυθμιστικού προγράμματος το οποίο είναι απαραίτητο για τον τόπο. Εκ των υστέρων προφήτες υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν τους χρειαζόμαστε, ειδικά δε όταν διαπλέκονται συστημικά και συστηματικά με την ακροδεξιά.

Η αύξηση της ξενοφοβίας στην Ε.Ε. βρίσκεται σε έξαρση. Μπορείτε να μου αναλύσετε τα αίτια; (Πολωνία – Ουγγαρία – Σλοβενία – Δανία)

Είναι αποτέλεσμα των αναποτελεσματικών πολιτικών της ΕΕ και της Κομισιόν. Όπως υπογράμμισα και στην πρώτη ερώτηση, χρειάζεται μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα και εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Όσο δεν υπάρχουν αυτά, τόσο θα εντείνονται και θα πολλαπλασιάζονται φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Κόμματα της ακροδεξιάς αναπτύσσουν αυτή τη ρητορική και θα συνεχίσουν να την αναπτύσσουν όσο η ΕΕ δείχνει διχασμένη ως προς τον επιμερισμό των βαρών στο προσφυγικό. Τόσο σε επίπεδο της κυβέρνησης, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνουμε μάχη με προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και ομάδες για να ενδυναμώσουμε τα ευρωπαϊκά ιδανικά στα οποία πιστεύουμε και τα οποία βρίσκονται σήμερα υπό απειλή: η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η κοινωνική Ευρώπη.

Η σημερινή Ευρώπη, αυτή που βλέπουνε οι πολίτες σήμερα είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι υπόλοιποι ηγέτες; Και τι πρέπει να αλλάξει;

Πρέπει να τηρούνται τα συμφωνημένα. Και αναφέρομαι τόσο στο προσφυγικό και σε ζητήματα δημοκρατίας, όσο και στο ζήτημα της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Για το δεύτερο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εφαρμόσει το πρόγραμμα, προχωρώντας παράλληλα σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αυτό αναγνωρίζεται από πολλούς, αλλά χρειάζεται καλύτερη συνεργασία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για να έρθουν πιο γρήγορα τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

Σίγουρα η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα να λύσει, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες στην ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνεισφέρουμε θετικά στην ενδυνάμωση της δημοκρατικής Ευρώπης, όσο και στην ενημέρωση των πολιτών για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, όπως οι συμφωνίες TiSA και TTIP ή τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία είναι απαραίτητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, ανέργων και πολιτών με προσόντα, θέληση και ιδέες που εν μέσω κρίσης είναι εγκλωβισμένοι. Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει, φτάνει να παλεύουμε συνεχώς για αυτό και να μην αφήνουμε ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες φωνές που συγκυριακά ενδυναμώνονται.

Ευρωπαϊκή αριστερά – ΑΚΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι μπορείτε ως ομάδα να βοηθήσετε στην αλλαγή του προφίλ της Ε.Ε. μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πορτογαλία και Ισπανία;

Τα αποτελέσματα σε Πορτογαλία και Ισπανία είναι πολύ ενθαρρυντικά και ενδυναμώνουν τον άξονα κατά της λιτότητας και υπέρ της δημοκρατικής αλλαγής στην Ευρώπη, για τα οποία μάχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην μεν Πορτογαλία βλέπουμε και ευρύτερες πολιτικές συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο, στοιχείο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, ενώ στην Ισπανία τόσο οι PODEMOS όσο και η ενωμένη/πλουραλιστική Αριστερά έχουν κερδίσει πολύ σημαντικές δυνάμεις. Οι PODEMOS επιχειρούν άνοιγμα σε αριστερές δυνάμεις προσπαθώντας να σταματήσουν κάθε ελπίδα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και του Ραχόι για επάνοδο στην εξουσία. Η συγκυρία είναι σύνθετη και απαιτητική, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι ο δρόμος που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και σε άλλες χώρες.

Μέση Ανατολή – Συρία – Λιβύη. Ένας άξονας συγκρού­σεων, καταστροφών, προσφυγικών ρευμάτων. Αναλύ­στε μου τις αιτίες και την λύση.

Το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα σύνθετο, ειδικά μετά την συμμετοχή των Ρώσων στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της εμπλοκής του Ιράν στη Συρία και της κόντρας με τη Σαουδική Αραβία, και των διαστάσεων που λαμβάνει η τουρκική επιθετικότητα εναντίον των Κούρδων. Όλα αυτά τα ζητήματα μαζί και ξεχωριστά δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια για το μέλλον τόσο της Συρίας, όσο και για την τελική διάλυση του ΙΚ.

Το κενό ισχύος που δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή οδήγησαν στην εμπλοκή της Μόσχας που έχει πλέον σημαίνοντα ρόλο στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις στη Συρία. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η άρση του εμπάργκο μετά από 30 και πλέον χρόνια απελευθερώνει τους σχεδιασμούς της Τεχεράνης που και εκείνη με τη σειρά θέλει να έχει λόγο στις μεταπολεμικές ισορροπίες στη Συρία, καλύπτοντας το κενό ισχύος που αφήνει τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Τουρκία. Η μεν Σαουδική Αραβία πιέζεται λόγω της συνεχής πτώσης στην τιμή του πετρελαίου όσο και λόγο της εμπλοκής της με το ΙΚ, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση τόσο απέναντι σε Αμερικανούς και Ρώσους, όσο και απέναντι στους συμμάχους της στην περιοχή.

Η εκτίμησή μου είναι ότι το Κουρδικό θα μας απασχολήσει για πολύ, επηρεάζοντας και μια σειρά εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, για δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι η σπουδαία επιτυχία του HDP και η δυναμική είσοδός του στην κεντρική πολιτική σκηνή, γεγονός που διεθνοποιεί το Κουρδικό ζήτημα σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, εμπλέκοντας ευθέως και την Μόσχα που προσβλέπει σε ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες στην περιοχή. Ο δεύτερος λόγος είναι πως το κυβερνών ΑΚΡ και ο Ερντογάν διολισθαίνουν σε όλο και περισσότερο αυταρχικές πολιτικές, φιμώνοντας την ελευθερία του Τύπου, προσβάλλοντας την ανεξαρτησία των θεσμών, διεξάγοντας παράλληλα έναν ολέθριο πόλεμο με τους Κούρδους.

Τόσο σε επίπεδο ευρωομάδας όσο και στο επίπεδο της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς προσπαθούμε να ενημερώνουμε συνεχώς τους Ευρωπαίους πολίτες, ολοκληρώνοντας πρόσφατα και μια πολύ εποικοδομητική διημερίδα για το Κουρδικό ζήτημα στις Βρυξέλλες. Τα ζητήματα στην Μέση Ανατολή είναι πολλά και οι λύσεις δεν θα έρθουν με ένα μαγικό ραβδί, αλλά με συνεχή διάλογο και συμμετοχή όλων των πλευρών. Σε κάθε περίπτωση, στις συνομιλίες για τη Συρία, η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο δυναμικά και αποφασιστικά από ότι μέχρι σήμερα.

Ασφαλιστικό – χρέος – αγροτικό. Τρία καυτά θέματα που πρέπει να λυθούν. Πώς μπορούν να επιλυθούν;

Όλα τα ζητήματα απαιτούν διάλογο και συνεχείς διεργασίες τόσο με τους θεσμούς όσο και με τους συνδικαλιστικούς και εργοδοτικούς φορείς. Τα μεγάλα προβλήματα στη χώρα μας δεν μπορούν να λυθούν εν μια νυκτί, και σίγουρα δεν μπορούν να λυθούν με λασπολογία και αναβλητικότητα. Για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην οποία αποτυπώνεται η προσπάθεια να διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα, να προστατευθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να καταφέρουν τα ταμεία να αυτοχρηματοδοτούνται, και να διασφαλιστεί ότι οι επόμενες γενιές θα πάρουν σύνταξη. Όλες οι προσπάθειες του Υπουργείου και της κυβέρνησης εκεί συντείνουν, γιατί πολύ απλά, εάν δεν προχωρούσαμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση ή την αναβάλλαμε με ήξεις αφίξεις όπως οι προηγούμενοι, το ασφαλιστικό σύστημα με μαθηματική ακρίβεια θα κατέρρεε.

Για το χρέος τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σειρά ερωτήσεων προς την Κομισιόν, έχουμε θέση το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Αποτελεί δέσμευση των θεσμών η συζήτηση για το χρέος και θα ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση του προγράμματος. Όπως εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, έτσι και οι θεσμοί οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Για το δε αγροτικό, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πρόταση που έχει απευθύνει στους αγρότες για διάλογο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία και δυνάμεις που προσπαθούν να υφαρπάξουν την εκπροσώπηση των αγροτών και να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής. Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να βγει συνολικά κερδισμένος ο αγροτικός κόσμος από αυτή τη διαδικασία.

Συνεργασίες ή συναίνεση. Τι χρειάζεται για να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα.

Οι συνεργασίες προϋποθέτουν διάλογο και ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε συναίνεση. Επανειλημμένως η κυβέρνηση έχει καλέσει την αντιπολίτευση σε διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, αλλά εκείνη αρκείται σε λασπολογίες και κενολογίες. Η στάσης της αντιπολίτευσης είναι ανεύθυνη και είναι απαράδεκτο για τη δημοκρατία μας.

Νταβός. Σχολιάστε μου τα αποτελέσματα.

Πολλά είναι τα συμπεράσματα από το Νταβός. Βασικότερο όλων είναι πως υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη αμφισβήτηση των ασκούμενων πολιτικών στην Ευρωζώνη, όπως επίσης και μια διάθεση για ενδυνάμωση των προσπαθειών για παγκόσμια οικονομική σταθερότητα μετά από 8 πολύ δύσκολα χρόνια. Το ζήτημα είναι πως θα καταφέρουμε να μετουσιώσουμε όλες αυτές τις προσπάθειες και τους προβληματισμούς σε πράξη. Αυτό απαιτεί κυρίως σεβασμό στη δημοκρατία και ενίσχυση της διαφάνειας και των μηχανισμών λήψης αποφάσεων τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

"google ad"

Ευάγγελος Πάλλας

Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

Ο Σταϊνμάιερ αφού τσέπωσε 2,2 δις ευρώ από τα γερμανικά δάνεια του πρώτου μνημονίου, πήγε και ζήτησε συγχώρεση στην Κάντανο

Έχει και η υποκρισία τα όρια της. Ο Σταϊνμάιερ, ηρθε στο μαρτυρικό τόπο της Καντάνου…

20 mins ago

Όταν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις δεν πληρώνονται από τη Γερμανία αλλά από τα λεφτά των Ευρωπαίων

Είναι αυτή η τραγική πραγματικότητα. Η Γερμανία βρίσκει διαρκώς τρόπους να υπεκφεύγει των ευθυνών της…

28 mins ago

Κινητοποίηση έξω από το συνέδριο για το Airbnb: H μαζική τουριστικοποίηση απομακρύνει τις πόλεις από τις ανάγκες των κατοίκων | Φωτός

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το συνέδριο για τη βραχυχρόνια μίσθωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης…

3 hours ago

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου ζητά «μία κρήνη για τον Μιχάλη»

40 ημέρες συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Μιχάλη Πατσουράκη, ενός ενεργού πολίτη των Χανίων, οικολόγου,…

3 hours ago

3 Νοέμβρη οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ – Πώς θα ψηφίσετε στα Χανιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χανίων, καλεί τα μέλη του στις Εκλογές Συνέδρων για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ,…

4 hours ago

Ποιες Γερμανικές αποζημιώσεις – Ο Σταϊνμάιερ ήρθε και μας πήρε από πάνω και 2,2 δισ. ευρώ

Του Νότη Μαριά Τελικά «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Αυτό ισχύει κυριολεκτικά σε…

4 hours ago

This website uses cookies.