«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα» λέει ένας εκ των συνιδρυτών, που δεν θέλησε να πει το όνομά του και να μιλήσει με εκπροσώπους των δημοσιογράφων που λένε ψέματα. «Εγώ, ως ξένος Εβραίος είμαι μέλος της υποτιθεμένης ξενοφοβικής AfD. Κάτι δεν πάει καλά. Ή έχουμε εμείς τρελαθεί ή η Μέρκελ», λέει. Η διαμάχη για το ποιος έχει τρελαθεί και ποιος όχι, θα συνεχιστεί και μετά την ίδρυση της ομάδας, όπως και το χάσμα ανάμεσα στους Εβραίους εντός και εκτός αυτής της πρωτοβουλίας. Λίγο πριν την ιδρυτική της εκδήλωση 17 εβραϊκές οργανώσεις και ενώσεις επέκριναν με δριμύτητα την πρωτοβουλία αυτή. «Το AfD είναι ένα κόμμα, στο οποίο η μισαλλοδοξία κατά των Εβραίων μέχρι και άρνηση του Ολοκαυτώματος αποτελεί συστατικό της. Είναι ένα αντιδημοκρατικό κόμμα, απάνθρωπο και εν πολλοίς ακροδεξιό» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το κόμμα αποτελεί περίπτωση παρακολούθησης από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος».
Ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Φουλ ανταποδίδει τις επικρίσεις με το επιχείρημα της οικονομικής εξάρτησης. «Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στέκεται αντιδιαμετρικά απέναντί μας» διασαφηνίζει. «Οι Εβραϊκές κοινότητες χρειάζονται κρατικές επιδοτήσεις, εμείς τις απορρίπτουμε. Τώρα η Μέρκελ κατάφερε να διασπάσει και τους Εβραίους της Γερμανίας» καταγγέλει. Ο Φουλ εκμεταλλεύτηκε τη δημόσια προσοχή για να επικρίνει με τον δικό του τρόπο τον εβραϊκό τρόπο σφαγής των ζώων. «Η απαγόρευση σφαγής ζώων αποτελεί πρόβλημα» είπε. «Στην Ελβετία παρά την απαγόρευση κατάφεραν οι εβραϊκές κοινότητε να επιζήσουν, στη Γερμανία εξοντώθηκαν».
«Από καιρό αναγκαία η ίδρυση ομάδας για Εβραίους μέσα στο AfD»
Το πολεμικό κλίμα της διοργάνωσης γινόταν αντιληπτό ακόμη και έξω από την αίθουσα. 18 αυτοκίνητα της αστυνομίας με πολυάριθμους αστυνομικούς φρόντιζαν για την ασφάλεια. Το εσωτερικό ήταν γεμάτο με ένοπλους άνδρες ασφαλείας με ακουστικά στα αυτιά. Ο φόβος απέναντι στην ίδρυση μιας τέτοιας ομάδας έπαιξε σημαντικό ρόλο, κυρίως στους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Το ιδρυτικό μέλος Άρτουρ Αμπράμοβιτς απέκλεισε την άποψη ότι η εβραϊκή διασπορά θα έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στους πρόσφυγες ή ακόμη και θα τους αποδέχονταν. «Αυτή η εικόνα είναι εσφαλμένη, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος ίδρυσης μιας τέτοιας πλατφόρμας, όπως οι ‘Εβραίοι στο AfD’. Ήταν από καιρό αναγκαία», διαπιστώνει ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος σε ηλικία 2 χρονών ήρθε με τους γονείς του από την Ουκρανία στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την Εβραία ακτιβίστρια Σάσα Στάφκσι, που διαχειρίζεται την διαδικτυακή πλατφόρμα «Honestly Concerned», συμπάθεια προς το AfD τρέφουν ιδιαίτερα οι ρωσόφωνοι Εβραίοι. Ισχυρίζονται ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες πήραν περισσότερη βοήθεια ενσωμάτωσης από ό,τι οι Εβραίοι μετανάστες πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια. Με άλλα λόγια, Εβραίοι εναντίον Εβραίων, Χριστιανοί εναντίον Χριστιανών; Οι θρησκευτικές ενώσεις εκτός AfD εκφράζουν σκεπτικισμό. Τελευταία μάλιστα το Συμβούλιο της Ευαγγελικής Εκκλησίας εξήγγειλε ότι του χρόνου δεν πρόκειται επιτρέψει σε κανένα εκπρόσωπο της ομάδας «Χριστιανοί μέσα στο AfD» να ανέβει στο βήμα.
΄Αστριντ Πράνγκ/ Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw.com