Πάνω από 600 θύματα, στην πλειονότητά τους άμαχοι μεταξύ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, είναι ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών, από έδαφος και αέρα, στη Λωρίδα της Γάζας, που μαίνονται εδώ και δύο εβδομάδες. Πέρα από τους νεκρούς η ισραηλινή επίθεση έχει αφήσει και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή, τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου. «Η ζωή εδώ είναι σαν να βρίσκεσαι στη φυλακή… Μάλλον όχι, στη φυλακή είναι πολύ καλύτερα», δηλώνει μια γυναίκα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες που έρχονται στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ένα μέρος της φρίκης που βιώνουν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, καθώς υπάρχουν στιγμές που οι λέξεις και οι εικόνες δεν επαρκούν για να αποτυπώσουν το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας. Ένας από τους πιο έμπειρους πολεμικούς ανταποκριτές ξέσπασε σε κλάματα, σε ζωντανή μετάδοση, στην προσπάθειά του να περιγράψει τα όσα βίωσε στη σφαγή της Σατζάιγια.
Ο εθελοντής Νορβηγός γιατρός, Μαντς Γκίλμπερτ, που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας σε ανοιχτή επιστολή του, καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «μια νύχτα μόνο στη Σίφα». «Έλατε, ίσως μεταμφιεσμένος σαν καθαριστής. Είμαι 100% σίγουρος, ότι θα άλλαζε η Ιστορία. Κανένας άνθρωπος με καρδιά ΚΑΙ ισχύ δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει μια νύχτα στη Σίφα χωρίς να φύγει αποφασισμένος να τερματίσει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού».
Όμως μέχρι σήμερα η διεθνής κοινότητα στέκει χωρίς κάποια αντίδραση στη σφαγή που συντελείται διατηρώντας την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» γαρνιρισμένη με το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ» και πολύ από «ανησυχίες» για τον αριθμό των νεκρών και «ελπίδες» για μια εκεχειρία. Εξάλλου όπως υποστήριξε ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο ισραηλινός στρατός «θα πρέπει να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης για την απίστευτή αυτοσυγκράτηση που έχει επιδείξει».
Εν τω μεταξύ τα θύματα της ισραηλινής επίθεσης συνεχίζουν να αυξάνονται έχοντας ξεπεράσει τα 600, οι περισσότεροι άμαχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αρχές της Γάζας, ιατρικές πηγές και τον ΟΗΕ, ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων είναι παιδιά. Όμως δεν είναι μόνο όσοι σκοτώθηκαν αλλά και αυτοί που συνεχίζουν να επιβιώνουν στην μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου. Όμως αναφέρει στο Inter Press Service, ο Σάμι Αουάιντα, ψυχίατρος στη Λωρίδα της Γάζας, τα παιδιά ζουν υπό συνεχή φόβο με τραύματα πολέμου και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Από το 2009 μέχρι σήμερα, ένας ανήλικος στη Γάζα έχει καταφέρει να επιζήσει από τρεις ισραηλινές επιθέσεις. «Η τελευταία επίθεση δημιουργεί ένα επιπλέον σοκ και οδηγεί σε μια ψυχική κατάσταση μόνιμου φόβου και ανασφάλειας», πρόσθεσε.
Τα νοσοκομεία στη Γάζα, όσα δεν βομβαρδίζονται όπως αυτό των Μαρτύρων αλ Άκσα στην Αλ Κούντρα, βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις (φάρμακα και υλικά) και γεμάτα με τραυματίες που ανέρχονται σε χιλιάδες. Ο υπουργός Υγείας της Γάζας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να υποστηρίξει τα νοσοκομεία της Γάζας επειγόντως με ιατρικές προμήθειες».
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, κυρίως στις ανατολικές συνοικίες, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας κάθε κτίριο αποτελεί στόχο. Εκατοντάδες σπίτια έχουν βομβαρδιστεί, ενώ οι εκτοπισμένοι αναζητούν ένα καταφύγιο, όμως όπως αναφέρουν αναλυτές, ανταποκριτές και κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας «απλά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος». Πρόσφυγες μέσα σε αυτή τη μεγάλη φυλακή απλά μετακινούνται από μέρος σε μέρος, με κάθε μέσο και κυρίως προς το κέντρο της Γάζας, για να καταλήξουν, όσοι τα καταφέρουν, σε κάποιο κέντρο του ΟΗΕ, που όμως και αυτά έχουν γεμίσει ασφυκτικά.
Όπως τονίζει στο Al Jazeera ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης, η κατάσταση στα κέντρα προσφύγων είναι απελπιστική, ενώ υπογράμμισε και την έλλειψη οικονομικών πόρων. «Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν σε κάποιο καταφύγιο έχει ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ», ανέφερε συμπληρώνοντας πως είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων από τον Γενάρη του 2009. «Θα χρειαστούμε περισσότερα καταφύγια και κέντρα τις επόμενες ημέρες», σημείωσε.
Άλλοι πάλι καταλήγουν στα προαύλια νοσοκομείων και σε σπίτια συγγενών και φίλων μέχρι τα «μηνύματα θανάτου» να σταλούν και εκεί. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αν το σπίτι που άφησαν παραμένει όρθιο ή αν βομβαρδίστηκε από τους ισραηλινούς. «Αυτή είναι η μετανάστευση. Φοβάμαι πως αν επιστρέψουμε θα δούμε το σπίτι μας γκρεμισμένο. Ό,τι είχαμε έχει χαθεί», δήλωσε μια ηλικιωμένη στο Al Jazeera.
Ο Ασάμ Γιουνίς, επικεφαλής του Κέντρου Αλ Μεζάν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα, μίλησε στο Inter Press Service, για τις παραβιάσεις και την επείγουσα ανάγκη να λογοδοτήσει το Ισραήλ στα Διεθνή Δικαστήρια. «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν τέλος και σε αυτές εκτός από τις δολοφονίες παιδιών και άμαχου πληθυσμού, περιλαμβάνονται και οι επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και δημοσιογράφους. Υπάρχουν σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει», τόνισε.
tvxs.gr
Όμορφες στιγμές μοιράστηκαν μικροί και μεγάλοι στην καθιερωμένη πια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά της…
Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλλει, μέσω ανακοίνωσής της, τις "εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων και εκλεγμένων μελών του…
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης, με ανακοίνωσή της, συγχαίρει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της…
«Καμπάνες» άνω του 1 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η υπόθεση αφορά αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών.…
Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας για την ανάκτηση της ιθαγένειας και την υιοθέτηση του επωνύμου “Ντε Γκρες”, στην οποία…
Αυξημένα είναι τα κρούσματα της mpox (Ευλογιάς των Πιθήκων) διεθνώς. Για το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τα επιβεβαιωμένα…
This website uses cookies.