Εγκλωβισμένοι είναι 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειο τους και βρίσκονται υπό την απειλή κατάσχεσης ή το σπίτι του έχει ήδη κατασχεθεί, όμως ταυτόχρονα δεν μπορούν να πουλήσουν το σπίτι τους, καθώς διαθέτει παράνομα κλεισμένο ημιυπαίθριο ή μικροπαραβάσεις.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» το κύμα των κατασχέσεων ακινήτων έρχεται σε σύγκρουση με τις αλλεπάλληλες εισπρακτικές επιχειρήσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης πολεοδομικών υπερβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η παγίδα απαξίωσης των ακινήτων αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, κυρίως διαμερίσματα σε πολυκατοικίες προ του 1985 και μονοκατοικίες, που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, πατάρια, δώματα και άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, εντός του νόμιμου όγκου κατασκευής τους.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κάνει αυστηρό το νόμο και δεν επιτρέπει καμία πώληση ακινήτου με παρανομία αν αυτό δεν έχει μπει σε τακτοποίηση. Όμως αν το ακίνητο είναι σε διαδικασία κατάσχεσης τότε ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει στην τακτοποίηση του ημιυπαίθριου… Έτσι είναι εγκλωβισμένος.
Αναλυτικά
Η προβληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η επιθετική τακτική που αναπτύσσουν οι τράπεζες για τα ακίνητα με μικρές πολεοδομικές υπερβάσεις, σύμφωνα με αρμόδιους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες, εκδηλώνεται ως εξής:
-Η πολιτεία, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εφαρμόζει από το 2010 νόμους τακτοποίησης..
Επιπροσθέτως, προκειμένου να υπάρξει πίεση εφαρμογής του μέτρου των νομιμοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες, έχουν θεσπιστεί και ισχύουν αυστηροί όροι για οποιαδήποτε δικαιοπραξία για ακίνητα, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), αν αυτά δεν είναι καθ” ολοκληρίαν νόμιμα ή τουλάχιστον δεν έχουν προβεί οι ιδιοκτήτες τους σε τακτοποίηση οιασδήποτε πολεοδομικής, μικρής ή μεγάλης, παράβασης.
Στις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις των ακινήτων που απειλούνται ή ήδη βαρύνονται με προσημειώσεις από τρίτους και τράπεζες, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, οι ιδιοκτήτες τους, καθώς δεν είναι κύριοι των ακινήτων, δεν μπορούν να προβαίνουν σε δηλώσεις τακτοποίησης και πληρωμές των σχετικών προστίμων.
Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις αποξενώνουν τον ιδιοκτήτη από κάθε δικαίωμα επί του ακινήτου. Παράλληλα βέβαια το κράτος, οι δήμοι κ.λπ., εξακολουθούν να εισπράττουν τους πάσης φύσεως φόρους, τέλη και εισφορές από τους φερομένους ως ιδιοκτήτες.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, κατά κύριο λόγο ακολουθούν τη γραμμή της μείωσης της αξίας των ακινήτων. Στις αιτήσεις που κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις τιμές εκκίνησης του πλειστηριασμού, επικαλούνται μειονεκτήματα των ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι πολεοδομικές παραβάσεις. Με αυτή την τακτική ουσιαστικά οι τράπεζες αφ” ενός ρίχνουν την τιμή του ακινήτου, αφ” ετέρου διώχνουν τους επίδοξους αγοραστές, αφού ακίνητο με πολεοδομική υπέρβαση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.
Ο λόγος είναι ότι ουδείς μηχανικός θα δεχθεί να παρανομήσει και να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις στο ακίνητο, τις οποίες όμως η τράπεζα έχει ανκοινώσει στη διαδικασία εκπλειστηριασμού με επίσημο τρόπο.