19.8 C
Chania
Tuesday, November 19, 2024

Εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Ημερομηνία:

O ΟΗΕ ενέκρινε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση στη Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μαρακές. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η υιοθέτηση του Συμφώνου «δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή» και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου» για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του France24, ο ΟΗΕ ενέκρινε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, βασικός στόχος του Συμφώνου είναι η βελτίωση της συνεργασίας και της διαχείρισης της διασυνοριακής μετακίνησης ανθρώπων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ, καθώς γίνεται σεβαστή η αρχή της εθνικής κυριαρχίας.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο, σύμφωνα με το προσχέδιό του, αποτελεί ένα μη δεσμευτικό νομικά πλαίσιο συνεργασίας, που έχει οικοδομηθεί πάνω στις αρχές της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες και προωθεί τη διεθνή συνεργασία μεταξύ όλων των σχετικών με τη μετανάστευση παραγόντων, κατανοώντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το μεγάλο αυτό ζήτημα αλλά και μένοντας προσηλωμένο στην αρχή του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και των υποχρεώσεών τους στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων ζητά ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης, να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα, που αναπτύσσεται γύρω από τη μετανάστευση και «να γίνουμε θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας πως «είναι απαραίτητη η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών τόσο των χωρών προέλευσης-διέλευσης, όσο και προορισμού των μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές μεικτές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από το 2015 και ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες που περνούσε, έδειξε στον κόσμο ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι αναγκαία «μια συμμαχία των δυνάμεων της αλληλεγγύης ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό».

Οι αντιδράσεις από χώρες που καταψήφισαν

Το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτική ισχύ, αλλά  έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε διάφορες χώρες. Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, είχε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν καθώς οι πολιτικές της χώρας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θα πρέπει να καταρτίζονται από τους Αμερικανούς και μόνο απ’ αυτούς

Στις αμερικανικές αντιδράσεις ήρθαν να προστεθούν κι αυτές από την πλευρά του Ισραήλ, της Αυστραλίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη σύνοδο του Μαρακές, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και στο Βέλγιο. «Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από παράνομους εισβολείς. Αυτό κάνουμε κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου,

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, έχει τονίσει  ότι το συγκεκριμένο Σύμφωνο θα μπορούσε να υπονομεύσει τους ισχυρούς νόμους και τις πρακτικές που ακολουθεί η χώρα του σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων. Οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να παρευρεθούν στη συνεδρίαση.

Στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ, για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση στο Μαρακές, παίρνει μέρος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία για τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το Σύμφωνο, ενώ στο περιθώριο των εργασιών πρόκειται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές, μεταξύ των οποίων με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα Γκαρσές και τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ζιλ Καρμπονιέ.

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη...

Θα σώσουμε τώρα την οικονομία της Γερμανίας!

Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να...

Χανιά: Συνελήφθη με 1,6 κιλά κάνναβη

Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος...

Συνελήφθη σπείρα διαρρηκτών στο Ηράκλειο – Λεία άνω των 115.000 ευρώ

Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή,...