Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), εγκρίθηκε η ένατη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση της Ελλάδας, πάντα υπό τους αυστηρούς όρους που έχουν επιβάλει οι δανειστές μέσω των μνημονιακών μέτρων. Ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν τη Δευτέρα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τις οικονομίες της Ευρώπης που πλήττονται από τα την πανδημία, εγκρίθηκε και η ένατη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, πάντα υπό τον όρο πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα μνημονιακά μέτρα που έχουν επιβάλει οι δανειστές.
Οι δανειστές ζητούν να προχωρήσει η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω των πλειστηριασμών και να επιταχυνθεί ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup επισφραγίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας, ενώ υποστήριξε ότι «παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020 και οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προστατεύθηκαν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό».
Ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει και θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ταχύτερη δυνατή ανάταξή τους και τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν την πατρίδα μας, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα».
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Χ. Σταϊκούρα, από το υπουργείο Οικονομικών :
«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup επισφραγίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας και επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης – θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας.
Αναλυτικά, αναφορικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Αποτελεσματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020 και οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προστατεύθηκαν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Επιπλέον, επαινέθηκε η πρόοδος – παρά τις αντίξοες συνθήκες – σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παράλληλα, το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση:
Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις – στη διαμόρφωση των οποίων συμβάλλει εποικοδομητικά – και την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, συνεχίζει και θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ταχύτερη δυνατή ανάταξή τους και τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν την πατρίδα μας, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα».