ΘΕΣΕΙΣ

Εγχειρίδιο ενός υποψήφιου εργάτη και ενός … πρωθυπουργού

Του Μανώλη Καπετανάκη *

Χρήσιμο είναι, όταν στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού ο κάθε νέος βολιδοσκοπεί διάφορες κατευθύνσεις, να έχει προβεί πρωτύτερα σε μια συνετή στάθμιση των δεδομένων. Όπως είναι η ενδελεχής έρευνα της αγοράς εργασίας (άκομψα και πιο εύστοχα λέγεται  ζούγκλα) και η εκτίμηση  προσωπικών ικανοτήτων,  ιδιοσυγκρασίας, οικονομικών εφοδίων και λοιπών παραμέτρων.

Φερειπείν για να επιλέξει κάποιος το ευρύ επιστημονικό πεδίο, οφείλει να προβεί σε ένα προσεκτικό λογιστικό έλεγχο του οικογενειακού προϋπολογισμού.  Εάν ως εκ τούτου δεν αντέχει το συχνά αποτρεπτικό βάρος των εξόδων σπουδών, ας υιοθετήσει μια αλλιώτικη  επιλογή.

Οπότε, αν σε μια τέτοια εκδοχή ακολουθήσει την πεπατημένη διέξοδο και γίνει εργαζόμενος, επιβάλλεται να ζυγιάσει τις βιολογικές και ψυχικές αντοχές του. Διαθέτει  σθένος παραπλήσιο του μυθικού Ηρακλή και ιώβειο υπομονή, ώστε να στύβεται σαν λεμονόκουπα επί 13ωρο (χώρια τον χρόνο μετακίνησης) με αμοιβές οριακής κάλυψης του σιτηρεσίου και των πιο στοιχειωδών αναγκών; Είναι ριψοκίνδυνος χαρακτήρας, αδιαφορώντας μήπως κατά τη διάρκεια της δουλειάς διαβεί το κατώφλι του Άδη;

Στην περίπτωση τώρα όπου δελεάζεται από την ιδέα προκοπής στον πρωτογενή τομέα, ας προχωρήσει σε μια σειρά κρίσιμων υπολογισμών. Δηλαδή το ασφαλές από νεροποντές  υψόμετρο του χωραφιού και της στάνης του ή την ικανοποιητική απόσταση από τα εύφλεκτα δάση. Καθώς και το υπέρογκο καλλιεργητικό κόστος με τις δυσανάλογα εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων του.

Μεγάλη προσοχή επίσης απαιτείται με τη σκέψη να νοικοκυρευτεί σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Ο «θάνατος του εμποράκου» εξελίσσεται σε μία σφύζουσα πραγματικότητα.

Μια πιο σίγουρη αποκατάσταση είναι προφανώς η ένταξη στα σώματα ασφάλειας. Αλλά τότε προδίδοντας την καταγωγή του προθυμοποιείται  να δέρνει διαδηλωτές;  Όπως απεργούς , αντιφασίστες, φοιτητές, πλημμυροπαθείς, γεροντάκια συνταξιούχους, αντιιμπεριαλιστές και άρα φιλειρηνιστές, υπερασπιστές του περιβάλλοντος  και γενικά ότι λαϊκό κινιέται και αντιστέκεται. Γιατί όχι ακόμη και να πυροβολεί στο ψαχνό ρομά και οποιοδήποτε ανάρμοστο, «περιθωριακό απόβλητο».

Προοπτική  για επίτευξη ονειροπολήσεων κατάκτησης  μιας λαμπρής θέσης στην ανακτορική κυψέλη των ολιγάριθμων κηφήνων, όπου χαριεντίζονται εκστασιασμένα βιομήχανοι, μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και λοιποί εκμεταλλευτές, δεν υφίσταται. Αυτό ανάγεται αποκλειστικά στη σφαίρα του κληρονομικού δικαιώματος. Εκεί πια γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

Υπάρχουν βέβαια και μεγαλεπήβολες  βλέψεις για άτομα φιλόδοξα, δυναμικά, χαρισματικά. Όπως να πρωθυπουργέψουν, θέτοντας τα εξαιρετικά τους τάλαντα στην υπηρεσία πατρίδας και έθνους. Επειδή όμως  το θέμα πλέον σοβαρεύει, φρόνιμη είναι η στοχαστική εντρύφηση στον παρακάτω  κατάλογο των βασικών, απαραβίαστων  προϋποθέσεων  για μια τέτοια σταδιοδρομία. Ο οποίος μάλιστα έχει μια διεθνή διάσταση και δεν περιορίζεται στον στενό ελληνικό ορίζοντα.

1)      Αρχικά και αδιάκριτα τόπου, σημαντικό προνόμιο –προβάδισμα συνιστά  η ταύτιση σου με γόνο πολιτικής δυναστείας ( Μπους, Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη, Σαλμάν, Κιμ Γιονγκ, κλπ).

2)      Εκ των ων ουκ άνευ είναι η εύστοχη  ανίχνευση, προσεταιρισμός και αδειοδότηση από τα κέντρα εξουσίας. Καθότι σε μια ιμπεριαλιστική χώρα τα αναζητάς και πλευρίζεις εντός  συνόρων. Ενώ αντίθετα σε μία εξαρτημένη,  πρώτα προσεγγίσεις την κορωνίδα της αστικής συμμορίας υποβάλλοντας  τα σέβη (αλά Κορλεόνε) και την αφοσίωση σου. Κατόπιν στρέφεσαι πρώτιστα στους πολύ πιο  βαρύτιμους αλλοδαπούς κυρίαρχους και καθοριστικότερους ρυθμιστές του πολιτικού σκηνικού.

3)      Πρώτο SOS: εφιστάται η προσοχή στην αποφυγή  της ολέθριας αποκοτιάς για αναζήτηση μέντορα στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Δηλαδή του κακού ανατολικού ιμπεριαλισμού σε αντίθεση με τον «δημοκρατικό και φιλεύσπλαχνο» της δύσης. Στην ευκταία περίπτωση όπου παρακάμπτοντας  τη ντόπια ολιγαρχία  παραλάβεις άμεσα το χρίσμα από τα διεθνή διευθυντήρια με την ισχυρότερη πυγμή (Ουάσινγκτον), έχεις ήδη πλησιάσει αισιόδοξα την εξώπορτα του μεγάρου Μαξίμου.

 Χαρακτηριστικά ανάλυσε την πορεία παλιότερα του εγκάθετου βασιλιά  Όθωνα  ή  την πρόσφατη επική προσεδάφιση του υπερατλαντικού αστεροειδή  Κασσελάκη. Δεχόμενος  απευθείας την ευλογία του θείου Σαμ επισκίασε και εκτόπισε παραδοσιακά κομματικά στελέχη μεσουρανώντας αστραπιαία στον καθεστωτικό ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνοντας έτσι εμβρόντητους  ηγετικούς αντίζηλους, που τώρα μεμψιμοιρούν ανώφελα σαν απατημένοι σύζυγοι.

4)      Δεύτερο SOS: αν ο χαλκάς της υποτέλειας είναι περιπλεγμένα πολλαπλός, ρίχνεις γέφυρες (έστω μικρότερου μεγέθους) επικοινωνίας και υπηρέτησης και των άλλων αφεντικών. Ζυγιάζοντας το έρμα του κάθε φονιά και ληστή των λαών  ισορροπείς την ποδηγέτηση με επιδέξιες ακροβασίες. Μία μοιραία, απερίσκεπτη κίνηση κοστίζει ακριβά. Όρα τον φιλοευρωπαίο Σημίτη και την αμερικανική παρέμβαση-επανευθυγράμμιση  με το επεισόδιο των Ιμίων.

5)      Μετά λοιπόν τη συγκατάθεση των αμερικανοευρωπαίων τσιφλικάδων του πλανήτη, ως ένα βαθμό η ανέλιξη μπαίνει στον αυτόματο πιλότο. Τα μέσα παραπληροφόρησης θα σε προβάλλουν, λιβανίζουν (με το αζημίωτο) νυχθημερόν. Προπατορικά «αμαρτήματα» (που ισχύουν μόνο για την πλέμπα φυσικά) όπως η σεξουαλική «ιδιαιτερότητα» θα εξιλεωθούν ακαριαία.  Στρατιές  σοφών συμβούλων θα καθοδηγούν και τη τελευταία χειρονομία ή δήλωση σου. Παραλαμβάνοντας ένα σακί από άχυρα ως σύγχρονοι Φειδίες  θα φιλοτεχνούν μια φυσιογνωμία πολύφερνη, σαγηνευτική,  άσπιλη, πρωτοποριακή και νεωτεριστική (αδιάκριτα αν μηρυκάζεις γερασμένες αξίες ενός διεστραμμένου και σάπιου συστήματος). Αγέρωχη (άσχετα αν είσαι τηλεκατευθυνόμενο, πειθήνιο ενεργούμενο εγκληματικών  δυνάμεων) και θαυματουργή (για ποια όμως ταξικά συμφέροντα;). Στην εύθετη στιγμή ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ  θα προκύψει η ολοκλήρωση του κύκλου και το επιστέγασμα της κλασσικής διαδικασίας ανάδειξης αρχηγών με την ενορχηστρωμένη πλύση εγκεφάλου των ψηφοφόρων και την επίφαση της εκλογικής  επικύρωσης σου.

6)      Περιττεύει προφανώς, μα δεν βλάφτει, η υπενθύμιση μιας σημαντικής αρχής. Όποιος εποφθαλμιά τον κορυφαίο  ρόλο διαχείρισης του συστήματος ανισότητας και αδικίας, έχει προκαταβολικά πουλήσει τη ψυχή του στον εξορκισμένο. Στεγνώνει εντελώς από ανθρώπινες αναστολές.  Για τους μεγαλοϊδεατισμούς των εντολέων κεφαλαιοκρατών  αδίστακτα μακελεύει το σφρίγος του λαού στους Σαγγάριους (ή στις ΑΟΖ του Αιγαίου).  Διατάζει ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα με αποκλειστικό σκοπό την τρομοκράτηση της οικουμένης. Ο Ζελένσκι  κτηνωδώς μετατρέπει τους συμπατριώτες του σε  αναλώσιμη ανθρώπινη σάρκα προς χάριν της επιθετικότητας  των εξ Αμερικής βρικολάκων στα πλαίσια του ανταγωνισμού των με του ρώσους ομοειδείς των. Υπόσχεται ευημερία στους υπηκόους και στη συνέχεια τους βουλιάζει σε φτώχεια και απόγνωση. Κατακλέβει τον μόχθο του λαού και απεναντίας  δεν διαθέτει δεκάρα (χαραμίζοντας τον πλούτο για την παρασιτοκρατία) για την προστασία του από βροχές, πανδημίες και κοινές αρρώστιες, πυρκαγιές και τρένα –φέρετρα.

7)      Προσόν αποτελεί παράλληλα η ικανότητα ανάγνωσης του ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος της εκάστοτε συγκυρίας. Παρατηρείται φθορά της ακροδεξιάς, υπερσυντηρητικής όψης του υφιστάμενου κυβερνώντα; Δανείζεσαι το ιδίωμα του χαμαιλέοντα και αίλουρου, πετάς την εφοπλιστική κουστουμιά, δεν λοξοδρομείς χιλιοστό από την άσκηση της βάρβαρης πολιτικής και ύστερα ντύνεσαι με έναν προοδευτικοφανή μανδύα.

Απουσία ρεφορμιστικού μητρώου, οπωσδήποτε για πειστικότερη παραπλάνηση φροντίζεις να προβείς σε ορισμένες θεατρικές ενέργειες. Όπως έπραξε ο Κασσελάκης επισκεπτόμενος τη Μακρόνησο και κάτω από το στοργικό βλέμμα του ναυάρχου μετάλαβε από το πτυελοδοχείο της ψευτοαριστεροσύνης. Οι περίεργοι ήχοι που ακούγονταν, προέρχονταν από τους κριγμούς των κόκκαλων εξορισμένων και εκτελεσμένων κομουνιστών (εκτός του Μίκη) εξαιτίας του προκλητικού, εμετικού θεάματος, όπου βλαστάρια των βασανιστών- δημίων τους καμώνονται  πως τους τιμούν.

8)      Δευτερεύοντα προτερήματα αξιολογούνται θετικά.  Ενδεικτικά αναφέρεται το υποκριτικό ταλέντο συμπόνιας π.χ. σε άστεγους  (ενώ οι νόμοι σου επιτρέπουν κατασχέσεις  δανειοληπτών) και σε απανθρακωμένους (ενώ η ταξική αδιαφορία σου έγκαιρα  δεν μερίμνησε αντιπυρικά). Ή σε πνιγμένους πρόσφυγες (παρά τη έστω και πλάγια συμμετοχή σου στο ρήμαγμα των χωρών τους). Επίσης η δεινότητα ελαιοχρωματιστή, ο οποίος βάφει  τη γκρίζα καθημερινότητα της κοινωνίας σε κάτασπρη και τη χρωματιστή προοπτική της χειραφέτησης της σε ολόμαυρη. «Παράλληλα «πουλάνε» τελευταία οι επιδόσεις στο life style. Μέχρι και ο γραμματέας του ψευδεπίγραφου κόμματος του λαού υπέκυψε στον πειρασμό.

9)       Απομένουν πάντοτε δύο αστάθμητες  συνιστώσες  για να ευοδωθεί η όλη επιχείρηση ανάδειξης σου σε πρωθυπουργό. Μη τυχόν διασκευάζοντας τη γνωστή ρήση σε «Τι Μητσοτάκης, τι Κασσελάκης» δεν «τσιμπήσουν» το δόλωμα στην κάλπη προτιμώντας σε. Και το καταστροφικότερο,  να ξυπνήσουν  της γης οι κολασμένοι κουρελιάζοντας τα σχέδια εξαπάτησης των με αγώνες και ξεσηκωμούς.

Ή ξαποστέλλοντας με τα γιαταγάνια στον αγύριστο της ιστορίας το σύστημα της πείνας, καταστολής, θανατικού, απελπισίας και πολέμων μαζί με την ανώτατη υπαλληλία του.  Είθε.

(αφιερωμένο με μηδενική συμπάθεια στον φέρελπη Στέφανο)

* μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατάμεστο το Επιμελητήριο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας Πολάκη – Παρουσίασε πρόγραμμα 6 πυλώνων | Φωτός

Την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα Χανιά ο Παύλος…

8 hours ago

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

11 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

11 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

13 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

14 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

14 hours ago

This website uses cookies.