18.8 C
Chania
Friday, January 24, 2025

ΕΕ: Στο «ράφι» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά τις διαφωνίες και τα βέτο

Ημερομηνία:

Σε δύσκολο συνομιλητή εξελίσσεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν καθώς φαίνεται αμετακίνητος στο να συμφωνήσει σε εμπράγκο του ρωσικού πετρελαίου.

Ούτε το «λάδωμα» που του πρόσφερε η ΕΕ δεν ήταν αρκετό για να κάμψει την αντίστασή του. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΕΕ εξετάζει μία άκρως ριζοσπαστική επιλογή. Να βάλει το σχέδιο στο… ράφι.

Μια ιδέα που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Politico, είναι πως το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία με τη στήριξη και των 27 χωρών μελών θα προχωρήσει κανονικά, ωστόσο, η πλήρης απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων καυσίμων θα παραμεριστεί προς το παρόν, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια συμβιβαστική συμφωνία την οποία θα μπορεί να αποδεχθεί η Ουγγαρία.

Μια τέτοια καθυστέρηση, σημειώνει το Politico, θα αποτελούσε σημαντική οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ειδικότερα, θα αποτελούσε και πλήγμα για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς ήταν αυτή που πρότεινε την πλήρη απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στο προσχέδιο του έκτου πακέτου κυρώσεων στις 4 Μαΐου.

Το γεγονός ότι οι διπλωμάτες εξετάζουν το παραπάνω βήμα δείχνει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να κλιμακώσει την οικονομική της επίθεση κατά του Κρεμλίνου και πόσο οδυνηρός θα είναι ο «απογαλακτισμός» από τη ρωσική ενέργεια.
Και αυτό γιατί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ θεωρείται στις Βρυξέλλες ως ένα ζωτικό βήμα για τον περιορισμό μιας βασικής ροής εσόδων που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν.

Ειδικά για τις κεντρικές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι ακόμα πιο οδυνηρό. Η Κομισιόν προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις του Όρμπαν, του πρόσφερε μέχρι και χρηματοδότηση, αλλά μεχρι στιγμής ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαμηνύει ότο η κυβέρνησή του χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Γιατί λοιπόν να μην το κάνουμε έτσι, να είμαστε ρεαλιστές και μετά να συνεχίσουμε την ενεργειακή συζήτηση;», αναφέρει διπλωμάτης της Ε.Ε.

Και πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός του εμπάργκο στο πετρέλαιο από το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων θα «στείλει κακό μήνυμα» και ενδέχεται και άλλες χώρες να ασκήσουν βέτο στο πακέτο των κυρώσεων.

‘Αλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο να εγκριθεί το υπόλοιπο νέο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν και να επανέλθουν οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό αργό σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μια επιλογή θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των πιο επίμαχων τμημάτων του συνολικού εμπάργκο με στοιχεία του σχεδίου που θα μπορούσε να υποστηρίξει η Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη έχει προτείνει στο παρελθόν η μεταφορά με αγωγούς θα πρέπει να συνεχίσουν να επιτρέπονται, με τις κυρώσεις να περιορίζονται στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με τάνκερ.

Πάντως, οποιαδήποτε αποδυνάμωση της δέσμης μέτρων για το πετρέλαιο θα έβλαπτε την αξιοπιστία της ΕΕ, ειδικά αφού η φον ντερ Λάιεν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες ήταν τόσο σαφείς ότι το χτύπημα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Πούτιν είναι ζωτικής σημασίας.

Το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στη φιλορωσική προπαγάνδα, σε εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων και συμβούλους, καθώς επίσης και στη Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Αλλά η «καρδιά» του πακέτου παραμένει το χτύπημα στη βιομηχανία ενέργειας του Κρεμλίνου.

ieidiseis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ