Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ασία, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο MRTV, με τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να προειδοποιεί για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι με βάση την ανάλυσή του, προβλέπει πιθανώς χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό στη Μιανμάρ. Θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν γνωστά τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών, ωστόσο, μέλος μιας ομάδας διάσωσης με έδρα το Μανταλέι δήλωσε στο BBC ότι «οι νεκροί εκεί είναι τουλάχιστον εκατοντάδες».
Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μιλώντας στο MRTV απηύθυνε κάλεσμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας ότι η χούντα άνοιξε όλες τις οδούς για την είσοδο διεθνούς βοήθειας.
Ο σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.
Ο σεισμός προκάλεσε κατάρρευση κτιρίων, ζημιές σε υποδομές.
Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε ένας δυνατός μετασεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ μόλις 12 λεπτά αργότερα.
Η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται.
Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, απηύθυνε έκκληση για ιατρικές προμήθειες, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων αργά το βράδυ στην κρατική τηλεόραση. Στο δελτίο ειδήσεων έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα.
Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια.
Τα σωστικά συνεργεία που έχουν φτάσει στο σημείο εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους περίπου 320 άτομα βρίσκονταν στο εργοτάξιο στο πάρκο Chatuchak τη στιγμή της κατάρρευσης.
Παράλληλα, από τα πολυώροφα κτίρια της Μπανγκόκ βίντεο στα social media δείχνουν τα νερά από τις πισίνες να χύνονται. «Πισίνες στο 40ο και 50ο όροφο έχουν ραγίσει, με συνέπεια όλα τα νερά τρέχουν κάτω στο δρόμο. Φύγανε γερανοί από αυτούς τους ορόφους, κατεδαφίστηκαν και σκοτώσανε κόσμο που ήταν πεζός από κάτω» είπε Έλληνας κάτοικος της περιοχής, σχολιάζοντας τις τραγικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της Ναϊπιντάου όπου έχουν διακομιστεί πολλά θύματα.
Σειρές από τραυματίες κείτονται έξω από το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου λόγω των ζημιών που έχει υποστεί το κτίριο, με την είσοδο των επειγόντων να έχει καταρρεύσει εντελώς.
Εργαζόμενος στο νοσοκομείο έτρεξε πίσω από δημοσιογράφους λέγοντας: «Είναι μια περιοχή με πολλά θύματα». «Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση», πρόσθεσε.
«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να μας προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζάου Μιν Τουν εκπρόσωπος της χούντας.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μερική κατάρρευση τεμένους στην πόλη Ταουνγκνού στην επαρχία Μπάγκο της Μιανμάρ, ενώ τουλάχιστον ακόμη δύο έχασαν τη ζωή τους και 20 έχουν εγκλωβιστεί από την κατάρρευση ξενοδοχείου στην Αούνγκ Μπαν.
Στην Ταϊλάνδη τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μπανγκόκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Τσαντσάρτ Σιτιπούντ, ενώ δεκάδες εργάτες ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια υπό κατασκευή κτιρίου 30 ορόφων το οποίο κατέρρευσε.
Οι αρχές έχουν λάβει σχεδόν 170 κλήσεις για ζημιές σε κτίρια της Μπανγκόκ, εξήγησε ο Σιτιπούντ, ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετασεισμοί καλώντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ναϊπιντάου, δρόμοι έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, ενώ έχουν πέσει και οροφές κτιρίων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Βίντεο και εικόνες που αναρτήθηκαν από το Myanmar Now δείχνουν να έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής αγοράς στην πόλη.
Το ίδιο μέσο ενημέρωσης μετέδωσε εικόνες από έναν πύργο με ρολόι που έχει καταρρεύσει, όπως και τμήμα του τείχους στο Παλάτι της Μάνταλεϊ.
Στο μεταξύ αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν κάτοικοι της Μάνταλεϊ δείχνουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει και συντρίμμια στους δρόμους.
Από τη δόνηση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, κατέρρευσε και η εμβληματική γέφυρα Ava στον ποταμό Irrawaddy στην Μιανμάρ.
Επίσης, στα social media κυκλοφορούν εικόνες έξω από το τζαμί Shwe Bone Shein στο Μάνταλέι το οποίο κατέρρευσε.
Αυτόπτης μάρτυρας από την πόλη δήλωσε: «Τρέξαμε όλοι έξω από το σπίτι όταν άρχισαν να τρέμουν τα πάντα. Είδα ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου. Όλοι στην πόλη μου έχουν βγει στους δρόμους και κανείς δεν τολμά να μπει ξανά μέσα στα κτίρια».
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας από τη Μάνταλεϊ, η Χτετ Νάινγκ Οο, είπε στο Reuters ότι ένα τεϊοποτείο στο οποίο βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι έχει καταρρεύσει. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα», εξήγησε. «Η κατάσταση είναι πολύ κακή».
Τρίτος κάτοικος επεσήμανε ότι ένα τέμενος στην πόλη έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.
Η Ζιν Μαρ Αούνγκ , ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόαβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ, όπου από το 1930 ως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών κοντά στο ρήγμα της Σαγκάινγκ που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά ως τον νότο.
Το 2016 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε ταρακουνήσει την παλιά πρωτεύουσα Μπαγκάν, στην κεντρική Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να καταρρεύσουν τοίχοι σε ναούς σε αυτόν τον τουριστικό προορισμό.
Τον Νοέμβριο του 2012 σεισμός επίσης 6,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.
Οι ελλιπείς υποδομές, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας -κυρίως στις επαρχιακές περιοχές- και η άναρχη δόμηση των αστικών κέντρων έχουν καταστήσει τους κατοίκους της Μιανμάρ ιδιαίτερα ευάλωτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές.
Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη έναν ειδικό τομέα που εργάζεται στην Μιανμάρ, η οποία έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και του στρατού.
Το 1ο School Art Festival διοργανώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 από τη…
Η Σέβη Βολουδάκη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, συναντήθηκε σήμερα με την Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχη…
του Άρη Χατζηστεφάνου Η δημοσιοποίηση των απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι μπορεί να…
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δημιουργία του δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων, μετά…
Τραγική είναι η εικόνα στην αγορά του Ηρακλείου, με τα “λουκέτα” σε καταστήματα με είδη…
Η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οξύτατη κρίση λειψυδρίας, όπως προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης…
This website uses cookies.